Engelli Çocuklar Atlı Terapiyle Özgüven ve Yürüme Kabiliyeti Kazanıyor

Kayseri`de otistik ve spastik engelli çocuklara, iletişim ve yürüme becerilerini geliştirmek amacıyla atla tedavi yöntemi uygulanıyor.
Tıp dünyasında ``hipoterapi`` adı verilen engellilerin at sırtında rehabilitasyon işleminde, atların vücut ısıları sinir sisteminin en önemli bölgesine sürekli etki ederek negatif enerjiyi alıyor. Periyodik olarak düzenlenen seanslar tek başına hareket edemeyen zihinsel engelli çocukların başka bir canlıyı yöneterek hem özgüveninin geliştiriyor hem de vücuduna hükmedebilme yetisini geliştirerek dengeli yürüme kabiliyetini artırıyor.
Engellilere ücretsiz hizmet veren Süvari At Çiftliği sahibi Fatih Hasçınar, kilo, böbrek taşı ve bel ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen atlı terapi hizmetini çiftlik olarak otistik ve spastik özürlülere ücretsiz olarak sağladıklarını söyledi.
Kendisi ve 3 arkadaşının daha önce kendilerine ait bağ evlerinde 4 adet at beslediklerini belirten Hasçınar, zamanla evde at beslemenin zorluklarıyla karşılaştıklarını, bunun üzerine Organize Sanayi Bölgesi´nde 35 bin metrekarelik bir arazi kiralayarak buraya çiftlik kurduklarını anlattı.
ATA BİNMEK, KİLO, BÖBREK TAŞI VE BEL AĞRISI GİBİ RAHATSIZLIKLARI OLANLARA İYİ GELİYOR
Ata binmenin her derde deva olduğunu vurgulayan Hasçınar, `Ata binmek, kilo, böbrek taşı ve bel ağrısı gibi rahatsızlıkları olanlara iyi geliyor. Bunun yanında vücuttaki tüm kasları çalıştırdığı için de terlemeyi kolaylaştırır ve kilo vermeye yardımcı olur.` Diye konuştu.
Hasçınar, `Ayrıca, otistik ve spastik özürlülerin de iletişim becerilerinin gelişmesine ve dengeli yürüme kabiliyetini kazanmasına yardımcı oluyor. Biz bu hizmeti burada ücretsiz veriyoruz. Bu konuda 15 terapi merkezi ile görüştük. 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi çağrımıza olumlu karşılık verdi. Bunun üzerine otistik ve spastik çocuklara hipoterapi hizmeti vermeye başladık. Düzenli olarak ata binen çocukların kas ve kemikleri güçlendiği gözleniyor. Aynı zamanda geçtiğimiz aylarda felçli bir hastanın 3 aylık terapinin ardından yürümeye başladığını gözlemledik. Şu anda 20 atımız var. Bu atlardan 8´i pansiyonlu olarak burada kalıyor. Yani burasını bir otel gibi bir pansiyon gibi kullanıyor` şeklinde konuştu.
Hipoterapi eğitimlerine katılan 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Bayram Kınacı, havuz terapi ve fizik tedavi yöntemlerinin yanında atlı terapi yöntemini kullanmaya başladıklarını kaydetti.
Yönteminin çocuklarda kas gevşemesini sağlayarak ayakları üzerinde daha sağlam durabilme yeteneğini geliştirdiğini ifade eden Kınacı, `Terapi amaçlı ata biniş seansları sırasında binici at üzerindeyken atın hareketleri sonucu sinir sistemi ve beyine uyarılar gelir. Bu uyaranlar hareket, denge, dokunma, koku ve görsel duyuları harekete geçirir. Atın önden arkaya, aşağı-yukarı ve dışa doğru yaptığı yumuşak, dinamik ve ritmik hareketler at üzerindeki binicinin sinir sistemine etki ederek bireyin kol bacak gövde ve başının uzayda ve çevresindeki eşyalara göre konumunun farkına varmasını sağlar. Eğer binici doğal koşullarda gelişen bu aşamalardan geçmezse beyin bilgileri kendi başına asla oluşturamaz. Atla terapinin sinir sisteminin gelişmesinin yanı sıra, solunum ve kalp damar sistemine de faydası vardır.` şeklinde konuştu.
75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Meral Taş da terapiye katılan çocuklarda ilk seanslardan itibaren gözle görülür gelişmeler gözlemlediklerini ifade ederek ailelerin bu yöntemden çok memnun kaldığını kaydetti. (CİHAN)
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.