13-05-2009 |

En Büyük Engel, Eğitimsizliktir

Türkiye nüfusunun yüzde 13´ü yaşamını engelli olarak sürdürüyor.

Yaklaşık 8.5 milyon görme, bedensel, fiziksel engelli vatandaşımızın yüzde 34´ü doğuştan engelli, yüzde 66´sı sonradan engelli olmuş.

Engellilerin yüzde 34´ü okuryazar değil, yüzde 14´ü sadece okuryazar, yüzde 35´i ilkokul mezunu.

Engelli nüfusun sadece 400 bini çalışıyor, istihdam edilmeyen 8 milyon engellinin yüzde 70´i çalışabilecek durumda.

Engellilerin yüzde 50´sinin sosyal güvenliği yok, yüzde 47´si engellerinden dolayı tedavi hizmeti alamıyor.

Ülkemizde özel eğitim alması gereken 700 bin engelliden ancak 180 bini eğitim alabiliyor.

Kocaeli´de zihinsel, fiziksel, sosyal ve konuşma gelişmeleri yaşıtlarından geride 7 bin gençten sadece 4 bini özel eğitim ilköğretim okullarına gidebiliyor.

 

Toplumsal bilinç şart

Yıllarca "kader mahkumu" gözüyle baktığımız engellileri, toplumdan dışlamaya devam ediyoruz.

Anayasa´nın 41. Maddesi, "Devlet, çocukların korunması için gerekli tedbirleri alır" demesine rağmen Devleti yönetenler engelli çocuklar yerine sağlıklı çocukları koruyor.

Anayasa´nın 61. maddesi, "Devlet, sakatların korunmalarını ve topluma hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirler alır" diyor ama ülkeyi yönetenler engellileri unutup sağlıklılarla ilgileniyor.

Engelli olmak kusurmuş gibi engellilere "özürlü" gözüyle bakıldı, engelli yerine özürlü denildi.

Analar, engelli çocuklarını topluma kazandırmak yerine onlara dört duvar arasında gardiyanlık yapmayı tercih etti.

Babalar, engelli çocukların etrafındaki duvarları kaldırmak yerine, engellileri toplumdan kaçırdı.

Engellilerin topluma kazandırılması ve engelli olmanın bir kusur olmadığının kabul edilmesi için toplumsal bilinç şart.

 

Engelliler Haftası

Yukarıdaki rakamlar, ülkemizdeki engellilerin sorunlarını anlatmaya yetiyor.

Anayasa´ya sadakat yemini edenler, böylesi karamsar tabloyu 365 gün okumaları gerekirken görsel şova yönelik toplantılar düzenleyerek engellilerin sorunlarını çözdüklerini sanıyorlar.

Akıllarınca törenlere katılan birkaç görmeyen engelliyle çektirdikleri fotoğraf karelerini hediye ederek sorumluluklarını yerine getirdiklerini düşünüyorlar.

Engellilere sahip çıkmak için, konservatuvarda piyano eğitimi alan ve 4 yıl üst üste sınıf birincisi olan görme engelli Enes´i alkışlamak yetmez.

Engelliler Haftası´nda kolları ve ayakları olmayan Sümeyye´yi hatırlayıp yaptığı resimlere bakarak alkışlamak sorunları çözmez.

Engellilerin her işi başarabileceğini kanıtlayan ses sanatçısı Metin Şentürk´ün başarılarına alkışlamak, 8.5 milyon engelliye olan sorumluluğumuzu unutturmaz.

Engellilerin Devlet yönetiminde de söz sahibi olabildiğine örnek gösterdiğimiz İstanbul Milletvekili Lokman Ayva´yı takdir etmek, engellilerin karnını doyurmuyor.

Engelliler Haftası´nda engellilerin gönlünü almak alışkanlığını bir kenara bırakıp, bugüne kadar engelliler için ne yaptığımızı ve bundan sonra hangi projelerle engellileri topluma kazandıracağımızı konuşmalıyız.

Engelliler haftasında atılan nutuklarla, verilen birkaç hediyeyle engellilerin sorunlarını çözmekle görevli olanlar sorumluluktan kurtulamazlar.

 

Engellilerin eğitimi şart

8.5 milyon engellinin en önemli sorunu, eğitim. Nüfusun yüzde 13´ünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 70´i çalışabilecek durumda, ama çalışamıyorlar.

Engelli vatandaşlarımızın neden çalışmadıkları araştırıldığında, engellerinden dolayı değil eğitim almadıklarında iş bulamadıkları görülmüştür.

Engellilerin eğitim olmadan iş hayatının ve sosyal yaşamın bir parçası olması imkansız.

Engellilerin sorunlarıyla ilgilenenler, engellilere sahip çıktıklarını sananlar, engellilerin önündeki en büyük engelin eğitimsizlik olduğunu kabul etmeden engellilerin sorunları çözümlenemeyeceğini kabul etmeleri gerek.

 

Eğitim, her engeli aşar

Daha fazla engelli çocuğun eğitim alması amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün eşi Hayrünissa Gül´ün başlattığı "Eğitim, her engeli aşar" kampanyasını destekliyorum.

Kampanyanın amaçları arasında yer alan "Toplumun, en az yüzde 10´unun engellilerin eğitim görebileceğini anlamalarını sağlamak" cümlesine herkesin dikkatini çekmek istiyorum.

Toplumun tamamı değil, Sakıp Sabancı, Atalay Şahinoğlu, Muhittin Erkaya, Adem Bağdatlı gibi nüfusumuzun duyarlı yüzde 10´u engellilere sahip çıkar, engellilerin sesine kulak verirse engellilerin tüm sorunlarının çözüleceğine inanıyorum.

Ancak, engellilerin eğitimi önündeki bürokrasi ve bürokrat engelini kaldırmadan "Eğitim, her engeli aşar" kampanyasının başarıya ulaşması zor görünüyor.

Kaynak: http://www.kocaeligazetesi.com.tr/tr/yazar.asp?id=15522&t=1

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.