23-04-2013 |

Doğu'ya Toplumsal Terapi

PKK'ya silah bıraktırma çabasındaki devlet, bir yandan da "sosyal terapi"ye odaklandı.

Hakkı KURBAN / ANKARA

Akil insanlar, milletvekilleri heyeti, meleler, teşvik paketleri derken, bu kez sıra sosyal hizmet merkezlerine geldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyarbakır'dan Şırnak'a, Hakkari'den Bingöl'e kadar Doğu ve Güneydoğu'da hızla sosyal hizmet merkezlerini devreye sokacak. Taş atan çocuklardan töre baskısına, şehit ve gazilerin sorunlarından terörün yaralarının sarılmasına kadar birçok toplumsal olayda devreye girecek olan sosyal hizmet merkezleri, çözüm sürecinde de rol üstlenecek.

O MERKEZLER HIZLA TAMAMLANACAK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kendisine ayrılan yatırım bütçesinin büyük kısmını bu merkezlerin yapımı için kullanmayı planlıyor. Bu çerçevede, geçmiş yıllarda yapımına başlanan Türkiye genelindeki 42 sosyal hizmet merkezi hızla tamamlanacak. Merkezlerin dikkat çeken özelliği ise 28'inin Doğu ve Güneydoğu'daki illerde yer alması.

EN ÇOK ŞAHİN'İN MEMLEKETİNDE!

Yapımı süren sosyal hizmet merkezlerinden ikisi, demokratik açılımın da kalbi olarak gösterilen Diyarbakır'da. Kentteki merkezin 2015 yılında tamamlanması öngörülürken, Ergani'de yapılan merkez 2014'te devreye girecek. Mardin'in Nusaybin, Midyat, Kızıltepe ilçelerinde yapılan sosyal hizmet ve toplum merkezleri, Şırnak'ın İdil ve Cizre ilçelerinde de tamamlanacak. Güneydoğu Anadolu'da sosyal hizmet merkezlerinin en çok yapıldığı il ise Aile Bakanı Fatma Şahin'in memleketi ve seçim bölgesi Gaziantep. Bu yıl devreye girmesi planlanan kentteki merkezin yanı sıra, Araban, Islahiye, Karkamış, Nurdağı, Oğuzeli ve Yavuzeli'nde de sosyal hizmet merkezleri iki yıl içinde faaliyete geçmiş olacak.

HAKKARİ DE VAR, TUNCELİ DE

Doğu Anadolu'da da Bingöl, Bitlis-Tatvan, Ağrı-Patnos, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Erzurum-Aziziye ve Palandöken, Hakkari, Hakkari-Yüksekova, Malatya, Muş, Tunceli, Van-Erciş sosyal hizmet merkezleri peyder pey devreye girecek.

37 PROJE DE YOLDA

Yapımı devam eden merkezlerin yanı sıra, İstanbul'dan Ankara'ya, Edirne'den Şırnak'a kadar 37 yeni sosyal hizmet merkezinin yapımı için de etüt ve proje çalışması başlatıldı. Projelerden önemli bir kısmında bu yıl gerekli hazırlıkların tamamlanması ve yapım aşamasına geçilmesi planlanıyor.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE TERAPİ ROLÜ

Sosyal hizmet merkezlerinin, terör sorununun sosyolojik boyutunda önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor. Aile Bakanlığı, "Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmeliği"ni 9 Şubat 2013'te güncellemişti. Yönetmeliğe göre, her ilde en az bir merkez kurulması gerekiyor. Merkezler; çocuklardan engellilere, şehit ve gazilerden aile içi şiddete kadar sosyal konularda çalışıyor.

Doğu ve Güneydoğu'da taş atan çocuklar da, töre baskısı da bu merkezlerin görev alanında bulunuyor. Merkezlerin bu süreçte "sosyal terapi" işlevi görmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Sosyal Hizmet Uzmanı