Çocukların Ellerine Pet Şişe Takılıyor
Akıl ve Ruh Sağlığı Alanında İnsan Hakları Projesi kapsamında yapılan bir araştırma, rehabilitasyon merkezlerindeki korkunç tabloyu ortaya koydu. Bazı merkezlerde çocukların eline pet şişe geçirildiği belirlendi
Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi’nin (RUHİSAK) yaptığı araştırmada, zihinsel engellilerin barındırıldığı sosyal hizmet merkezlerinde kalan çocukların kendilerine zarar vermesinler diye ellerine pet şişe geçirildiği ve mesai bittiğinde biberon sırası gelmeyen bebeklerin aç bırakıldığı ortaya çıktı.
RUHİSAK’ın İnsan Hakları Gündemi Derneği ve Sosyal Politika Forumu ile birlikte düzenlediği Akıl ve Ruh Sağlığı Alanında İnsan Hakları Projesi kapsamında Manisa’da Soma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Ankara’da Saray Rehabilitasyon Merkezi, Samsun’da Havza Huzurevi, Adıyaman’da 80. Yıl Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkez ve Adana’daki Yedipınar Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi ziyaret edildi.
Bir yatakta iki çocuk
Soma Rehabilitasyon Merkezi’nde 100 yatak bulunmasına karşın 140 kişinin kaldığı, diğer merkezlerde de kapasitenin tamamının dolu olduğunun vurgulandığı raporda, yatak sayısının 648 olmasına karşın Saray Rehabilitasyon Merkezi’nde de 749 kişinin tutulduğu bildirildi.
Gözlemciler, zihinsel engelli çocukların tutulduğu bölümde bir yatakta iki çocuğun kaldığını saptadı.
Zihinsel engelli çocukların büyük kısmının sevgisizlik ve ilgisizlik nedeniyle olağandışı hareketlerde bulunduğu anlatılan raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Çocukların bir kısmının ellerinde plastik pet şişe benzeri şeylerin takılı olduğu görülmüştür. Nedeni sorulduğunda çocukların ellerini ağızlarına sokarak kendilerini kusturdukları, bu nedenle pet şişe benzeri şeyleri yaptırdıklarını ve ellerine taktırdıklarını söylemişlerdir.
Kurum yöneticileri daha önceleri delik açılmış pet şişeler kullandıklarını, onların kullanımının daha kolay olduğunu, bazı kurumlarca bunun eleştirilmesini anlayamadıklarını söylemişlerdir.
Çocukların ellerinin, parmaklarının bu tür plastik şişelerin içinde tutulmaktan dolayı yetersiz geliştiği, derilerinin şeffaflaştığı görülmüştür. Bu durum, kurum doktorlarıyla konuşulduğunda, doktorlardan biri çocukların kendilerini kusturmalarının onlara doğru yaklaşım, sevgi ve ilgiyle önlenebileceğini, bunun için bu tür insanca olmayan uygulamalara gerek olmadığını belirtmiştir.”
Sırası gelmeyen bebek aç kalıyor
Bebeklerin hemşireler tarafından biberonla beslendiği, çalışma saatleri bittiğinde ise henüz emzirilme sırası gelmemiş çocukların aç kaldıkları raporda şöyle ifade edildi: “Günde 3 öğün yemek verilmektedir. Ağır zihinsel engelli küçük çocukların çoğunluğu biberonla besleniyor. Acıkan çocukları personelin sırayla beslediği, sırası gelmeyen çocukların açlıktan ağladıkları görülmüştür. Görülen manzara çok travmatikti ve ziyareti gerçekleştiren ekip zor anlar yaşadı.” Raporda, ziyaret sırasında bakıcıların engelli çocuklara çok yüksek sesle bağırdığı, ancak bölüm sorumlularının sessiz kaldığının gözlendiği ve bunun da sözel şiddetin kurumlarda olağan karşılandığı şeklinde yorumlandığı belirtildi.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr MANSUR ÇELİK Ankara
[ Üyelere Özel ] 04-11-2008 16:04:16
Bu haberleri yazanlara teşekkür etmek isterim,ancak bunları öyle çok duyuyoruzki sıkıldık artık,önemli olan eyleme geçebilmek ve kemikleşmiş kadro ve hizmet anlayışını kökten temizlemek gerekiyor.Özellikle bu kurumları ve kurumlarda çalışan alt kadrodan başlayıp yukarı doğru çıkılarak ÇOCUKLARIMIZA YAPILAN BU FİZİKSEL VE DUYGUSAL ŞİDDETİN AYNISINI BUNU YAPAN KİŞİLERE YAPMAYI ÇOK UYGUN BULMAKTAYIM.GÖNÜLLÜ SİVİL DENETLEME UYGULAMASI ÇIKARSINLAR GİDELİM,BAKALIM MUAMELE NASIL OLUYORMUŞ GÖRSÜNLER................