09-07-2008 |

Çalışma Yaşamında "Engelli Kadın"'ın Adı Yok

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu , ayrımcılığı önlemeye yönelik olarak hazırlanan tüm ulusal ve uluslar arası mevzuata rağmen Türkiye `de kadın istihdam oranının düşüklüğünün önemli sorun alanlarından biri olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi. Çubukçu , "Kadınların işgücü piyasasına girişte yaşadıkları güçlükler engelli olmaktan kaynaklanan sorunlarla birleştiğinde ise ortaya çıkan olumsuz sonuçlar katlanarak artmaktadır" dedi.

-Bakan Çubukçu , kamuda ve özel sektörde işçi ve memur olmak üzere istihdam edilen engelli kadınların sayısının ise, Nisan 2008 tarihi itibarıyla 14 bin 503 kişi olduğunu bildirdi.

ANKARA (ANKA) - Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu , ayrımcılığı önlemeye yönelik olarak hazırlanan tüm ulusal ve uluslar arası mevzuata rağmen Türkiye `de kadın istihdam oranının düşüklüğünün önemli sorun alanlarından biri olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi. Çubukçu , "Kadınların işgücü piyasasına girişte yaşadıkları güçlükler engelli olmaktan kaynaklanan sorunlarla birleştiğinde ise ortaya çıkan olumsuz sonuçlar katlanarak artmaktadır" dedi.

Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu , CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur `un, engelli kadınların iş hayatındaki sorunlarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, ayrımcılığı önlemeye yönelik olarak hazırlanan tüm ulusal ve uluslar arası mevzuata rağmen Türkiye `de kadın istihdam oranının düşüklüğünün önemli sorun alanlarından biri olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi. Çubukçu , "Kadınların işgücü piyasasına girişte yaşadıkları güçlükler engelli olmaktan kaynaklanan sorunlarla birleştiğinde ise ortaya çıkan olumsuz sonuçlar katlanarak artmaktadır" dedi.

-14 BİN 503 ENGELLİ KADIN İSTİHDAM EDİLİYOR-

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur soru önergesinde, Türkiye `de 8 milyon 357 bin 200 engelli yaşadığını belirterek, engelli erkeklerin işgücüne katılım oranı yüzde 32.2 iken, kadınların ise sadece yüzde 6.71`inin "istihdam" edildiğini ifade etmişti. Bakan Çubukçu ise, soru önergesine verdiği yanıtta Nisan 2008 tarihi itibarıyla istihdam edilen engelli kadın sayısını açıkladı. Bakan Çubukçu , kamuda ve özel sektörde işçi ve memur olmak üzere istihdam edilen engelli kadınların sayısının Nisan 2008 tarihi itibarıyla 14 bin 503 olduğunu söyleyerek "Kadın ve erkek olarak ayırmaksızın özürlü kişilerin istihdamının arttırılmasına yönelik ilgili kurum ve kuruluşlarca çalışma grubu oluşturulmuş olup yapılacak düzenlemelere yönelik toplantılar devam etmektedir" diye konuştu.

-KADIN ERKEK AYRIMI GÖZETİLMEDEN ENGELLİLER İÇİN YASAL DÜZENLEMELER YAPILDI-

Bakan Nimet Çubukçu , verdiği yanıtta engellilere ilişkin yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. İş Kanunu `nun değişen maddesi ile kontenjan fazlası özürlü çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlere ilişkin düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Bakan Çubukçu , "İşverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde 50`si Hazinece karşılanır" dedi. Ayrıca Bakan Çubukçu , Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı `nca 2008 yatırım programında özürlü kadınların işyerinde maruz kaldıkları ayrımcılığın boyutuna yönelik olarak "Özürlü Kadınların Gündelik Hayatta Karşılaştıkları Sorunlar" konulu araştırma projesine yer verildiğini ve bu proje çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.

-İŞYERİNDE AYRIMCILIĞA UĞRAYAN ENGELLİ KADINA PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLIK BAKANLIĞI `NIN GÖREVİ-

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu , iş yerinde ayrımcılığa uğrayan engelli kadınlara verilecek psikolojik destek hizmetlerinin ise Sağlık Bakanlığı `nın görev ve yetkisi kapsamında olduğunu belirtti. Bakan Çubukçu soru önergesine verdiği yanıtta yapılan çalışmalara ilişkin olarak ise şunları söyledi:

"Kadın erkek ayrımı gözetilmeksizin tüm işyerlerinde özürlü çalışanların erişebilirliğini sağlamaya yönelik çeşitli yasal düzenlemeler yapılmıştır. 1 Temmuz 2005`te kabul edilen "Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun "un 14. maddesinde; "İşe alınma ve iş hayatı süreci içinde özürlü çalışanlar aleyhinde ayrımcı uygulamalar yapılamayacağı", özürlülerin karşılaşabileceği engel ve güçlükleri azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yönelik istihdam süreçlerindeki çnlemlerin alınması ve işyerinde fiziksel düzenlemelerin bu konuda görev, yetki ve sorumluluğu bulunan kurum ve kuruluşlar ile işyerleri tarafından yapılması zorunlu" olduğu belirtilmektedir. Yine bu kanunda kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapıların bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 yıl içinde özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirileceği hükmü mevcuttur."(ANKA)

Kaynak: HaberX

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.