04-08-2009 |

Bitlisli Engelliler Yöresel Ayakkabı 'harik'i Üretecek - Bitlis

Bitlis Folklor Eğitim Derneği (BİFEM) ile Artık Saklanmak İstemiyorum Derneği'nin (ASİBED) ortaklaşa Ulusal Ajans'a sunduğu proje kapsamında 10 engelliye 3 ay boyunca yöresel ayakkabı olan 'Harik'in yapımı öğretilecek.

BİTLİS (İHA) - Bitlis Folklor Eğitim Derneği (BİFEM) ile Artık Saklanmak İstemiyorum Derneği'nin (ASİBED) ortaklaşa Ulusal Ajans'a sunduğu proje kapsamında 10 engelliye 3 ay boyunca yöresel ayakkabı olan 'Harik'in yapımı öğretilecek.

İhlasiye Medresesi bahçesine kurulan kıl çadırda düzenlenen tanıtım toplantısında bir konuşma yapan BİFEM Başkanı Cüneyt Tutgaç, amaçları engellilere meslek öğreterek hayata daha sıkı bağlanmalarını sağlamak olduğunu belirtti. Projenin kabul edilmesinin ardında 10 engelliye 3 ay boyunca Harik eğitimi vereceğini anlatan Tutgaç, "Bitlis'te faaliyet gösteren engelli derneğinin bu sanatı hem ileriye götürecek, hem de kendilerine ekonomik katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Bugün burada açılışını yaptığımız kursumuz sonunda başarılı olan engelli kardeşlerimiz bir sanat öğrenmiş olacaklar. Projenin herkese hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Harik Ustası Haydar Yılmaz ise bu güne kadar onlarca kişiye bu kursu verdiğini ancak hiç kimsenin sürdürmediğini söyledi. Yılmaz, "Bitlis'in en eski el sanatlarından biridir. Ancak piyasası çok kısıtlı olan bu ayakkabı üretimini Bitlis'te benden başkası yapmıyor. Ben de bu sanatın yaşaması için kursiyerler yetiştiriyorum. Ancak bu proje kapsamında engelli arkadaşlarımıza bu kursu vermek beni biraz daha umutlandırdı. Amacım bu sanatın gelecek nesillere aktarılmasıdır. Mesleğin en büyük inceliği uzun süre oturarak yapılmasıdır. Bu nedenle engelli kardeşlerimiz oturdukları yerde hem sıkılmayacak hem de sanat icra etmiş olacaklardır" şeklinde konuştu.

Projenin ortaklarından olan Artık Saklanmak İstemiyorum Derneği (ASİBED) Başkanı Bayram Tutgaç ise böyle bir fırsatın dernek üyelerine sağlanmasından dolayı memnun olduklarını belirterek, "Bitlis'in en eski el sanatlarından olan Harik'i öğrenmek bizim için bir şans oldu. Bu sanat bizlerin sayesinde uzun yıllar yaşayacaktır. Hem sanat kaybolmamış olacak hem de biz meslek sahibi olacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://www.haberciniz.biz

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 05-08-2009 10:06:50

başarılarınızın ve projelerinizin devamını dilerim.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.