Beş Yıldızlı Otel Konseptinde Engelli Merkezi

Maltepe Belediyesi Bahadır Erdoğan Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi; Türkiye`nin en kapsamlı ve en büyüğü apoletleriyle hizmete başlıyor. 5 yıldızlı otel konseptinde düşünülen ve hazırlanan merkez, engelliye rahat yaşam, sağlık, eğitim ve terapinin yanı sıra aileye de sosyal hayata devam edebilme müjdesini veriyor.
4200 metrekare kapalı ve yaklaşık 4 dönümlük açık alanda koşullandırılan Bahadır Erdoğdu Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi`nde; Özel Eğitim Okulu, Özel Eğitim Rehabilitasyon Birimi, İş-Eğitim Merkezi, Aile Destek ve Eğitim Birimi, İş-Uğraşı Atölyeleri, Fiziksel Terapi Birimi, Uygulama Evi, Engelliler Pansiyonu, Engelliler Lokali ve Parkı bulunuyor.
Ayhan Şahenk Vakfı`nın destek verdiği Maltepe Belediyesi Bahadır Erdoğan Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi, 26 Aralık 2008 CUMA günü Ak Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ve sanatçı Metin Şentürk`ün katılımıyla kapılarını açacak.
ÖZEL EĞİTİM OKULU; özel eğitime muhtaç okul çağındaki zihinsel engelli çocuklara hizmet verecek.
ÖZEL EĞİTİM REHABİLİTASYON BİRİMİ`nde bire-bir eğitim verilecek, diğer sınıf ve işliklerde ise eğitilebilir öğrencilerle maksimum 10 öğrenci, ağır düzeyde öğrencilerle maksimum 8 öğrenci ile eğitim verilecek. Merkezde ayrıca; engelli bireylerin özel gereksinimlere ihtiyaç duydukları göz önünde bulundurularak sınıfların büyük bir bölümünde lavabo / tuvalet ve mutfak tezgâhı bulunuyor.
İŞ – EĞİTİM MERKEZİ`nde; yaş sınırı olmaksızın zihinsel engellilerin mesleki beceriler kazanması hedefleniyor. Standart eğitim alanına ek olarak iki atölyede çamaşırhane, ahşap atölyesi, oyuncak yapımı, fason montaj gibi mesleki eğitimler gerçekleşecek.
EĞİTİM ve REHABİLİTASYON DESTEK HİZMETLERİ arasında engelli bireylere ve ailelerine ideal fiziksel ortamı sağlamak amacıyla standart okul ve rehabilitasyon eğitim birimlerinin yanı sıra Aile Destek ve Eğitim Birimi, Fiziksel Terapi Birimi, İş-Uğraşı Atölyeleri ve Uygulama Evi bulunacak.
BAHADIR ERDOĞDU ZİHİNSEL ENGELLİLER VE REHABİLİTASYON MERKEZİ SEMİNER SALONUNDA gerek okula ve rehabilitasyon birimine devam eden engelli bireylerin velilerine gerekse çevrede yaşayan engelli ferdi bulunan ailelere yönelik düzenli olarak eğitim seminerleri düzenlenecek. Ayrıca veliler, bekleme odasında çocuklarını bekleyebilecekler, sergi alanında çocukların ürünleri inceleyebilecekler ve veli kafeteryasında konu ile ilgili yayınlardan faydalanabilecekleri gibi çocukların eğitimlerini sağlanan bilgisayarlardan izleyebilecekler.
Gerek merkezden gerekse dışarıdan katılım gösteren engelli bireylere iş-uğraşı atölyesinde el becerilerini geliştirmek için, iş-uğraşı terapisi sağlayan müzik ve seramik atölyesi eşliğinde ebru, halı dokuma, takı tasarım, resim gibi çalışmalar düzenlenecek. Havuz bölümü, spor salonu, sağlık ve fizyoterapi birimleri de yine aynı şekilde gerek okul ve rehabilitasyon birimine devam eden gerekse dışarıdan katılım gösteren engelli bireylere hizmet verecek.
Mutfağı, oturma grubu ve benzeri birimleri ile standart bir ev şeklinde döşenmiş uygulama evi; bireyin engel düzeyine göre misafir ağırlama, çay demleme, yemek yapma gibi eylemlerin yanı sıra, tek başına yemek yiyebilme, yatağını toplayabilme gibi değişiklik gösteren çok çeşitli becerileri geliştirmek için uygun çalışma alanı sağlayacak.
ENGELLİLER PANSİYONU ise engelli çocuk sahibi olan ailelerin sosyal hayatlarını bir nebze olsun yaşayabilme fırsatı verecek. Düğün, cenaze ve benzeri aile etkinliklerinde, keder ve sevinçlerini özgürce yaşayamayan bu ailelerimiz pansiyon sayesinde, sosyal yaşama da devam edebilecekler. Engelli pansiyonu bir yatılı okul olmayıp, ailenin ihtiyaç duyduğu kısıtlı ve belli süreler içerisinde engelli bireyin bakım ihtiyaçlarının karşılanması ile beraber konaklamasına imkan verecek. Aileler merkezin bütün diğer hizmetlerini olduğu gibi pansiyonda bulunan çocuklarını da 24 saat internet ortamında izleyebileceklerdir.
ENGELLİLER LOKALİ`nde; kafeterya, masa tenisi, masa hokeyi ve benzeri masa oyunlarının yanı sıra internet erişimi, bilgisayar oyunları, film gösterileri ve şenlikler gerçekleştirilecek.
ENGELLİLER PARKI`nda yeşil alan ve yürüyüş yolları, hem sosyal bir aktivite hem de hipoterapi olarak midilli barınağı, binicilik eğitim alanı ve parkuru, zooterapi kapsamında çeşitli türde bahçe hayvanları ve barınakları, kış bahçesi, çok amaçlı spor sahası, mini golf ve gerek bedensel engellilerin kullanımı için tasarlanmış oyun grupları gerekse zihinsel engellilerin kullanıma yönelik puzzle, duyu koridoru ve benzeri oyun-eğitim alanları ile hizmet verilecek.
Kaynak: http://www.haber7.com
[ Üyelere Özel ] 14-09-2009 11:34:21
Böyle kapsamlı rehabilitasyon merkezinin açılması beni çok mutlu etti. hersey cok güzel düşünülmüş fakat unutulan bişey var ki oda spor... hayatımızda hep olması gereken bişey.engelli cocuklarımız için de hem cok gerekli hem cok faydalı.bu alanda da calışacaklar da belli rekreasyon terapistleri.bunu gözardı etmeyeceklerini gereken önemi verecekleri ümit ediyorumm.
[ Üyelere Özel ] 01-09-2009 10:57:24
Engelli çocuklarımız daha güzel kurumlarda eğitim almayı hakediyorlar.Türkiyede bir ilk inşallah diğer illere de model olur.Böyle kompleks bir kurumda destek eğitimi olarak Beden Eğitimi ve Spor çalışmalarını özel çocuklarımızdan mahrum etmeyeceklerini ve bu etkinliklerin bu alanda tecrübeli Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından yapmaları gerektiği hassasiyeti göstereceklerini ümit ediyorum.
[ Üyelere Özel ] 28-12-2008 21:48:39
işte bu benim hayalimdeki rehabilitasyon merkezinin %25 ini oluşturmakta şu anda bundan daha iyiside yok olsa gerek
inşallah böylesi kurumların sayısı dahada artar.ancak şunu belirtmeden geçemiyorum yukarıda sosyal aktivitelerden bahsedilmiş park spor salonu gibi. ancak rekreasyon terapistlerinden bahsedilmemiş bir gün bu kurumlar rekreasyon terapistlerinin önemini anlayacaklar ve bölesi kurumlarda kaçınılmaz olduğunu farkedecekler biz bunun bilincindeyiz