Bakan Atalay'a Engelli Sorusu

Türkiye’nin de imza attığı Avrupa Sosyal Şartı’nda da engelli vatandaşların haklarına büyük önem verildiğini ve burada bulunan ’devletler yaşları ve engellerinin nedenleri ve niteliği ne olursa olsun, engellilerin toplumsal yaşamda bağımsız olma, sosyal bütünleşme
ve katılma hakkını etkili bir biçimde kullanabilmelerini sağlamak amacıyla çeşitli tedbirler almakla yükümlüdür’ hatırlatan Bingöl, şunları dile getirdi:
"Ayrıca Anayasamızın "Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler" başlıklı 61. maddesi gereği de Devlet, engelli vatandaşlarımızın "korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır". Elbette ki yerel yönetimler tarafından sunulan hizmetlerin de bu ilkeler ışığında sunulması gereklidir.
Ancak, hem başkent hem de önemli bir ticaret merkezi olması sebebiyle büyük önem taşıyan Ankara’da yerel yönetimler tarafından sunulan hizmetlerin topluma sunumunda engelli vatandaşlarımızın göz ardı edildiği söylemek mümkündür. İlgili meslek odalarınca ve çeşitli mahkeme kararlarınca yapımı uygun bulunmayan çeşitli alt ve üst geçitlerin kullanımı sırasında engelli vatandaşlarımız düşünülmediği için, kaldırım düzenlemelerinde kaldırım yüksekliği belirlenirken engelli vatandaşlarımız göz ardı edildiği için ve yine yerel yönetimler tarafından sunulan toplu taşıma hizmeti engelli vatandaşlarımızın hayata katılımını kolaylaştıracak bir biçimde düzenlenmediği için, engelli vatandaşlarımız ve aileleri büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Oysa yerel hizmetlerin sunumunda konunun uzmanı meslek odalarının ve ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşü alınsa engelli vatandaşlarımız da başkentte huzur içinde topluma katılabilir.
Bakan Atalay’a sorular
ANKARA Milletvekili Tekin Bingöl’e önergesi ile yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:
Ankara’da sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve vatandaşlar tarafından karşı çıkılmasına rağmen, kent dokusunu bozan alt ve üst geçitlerin yapımında, engelli vatandaşlarımızın kullanımı neden göz ardı edilmektedir? Ankara’da bulunan alt ve üst geçitlerin sayısı kaçtır? Bu geçitlerden kaç tanesinde engelli, yaşlı ve çocuklu vatandaşlarımızın kullanımını kolaylaştıracak yürüyen merdiven, asansör gibi hizmetler bulunmaktadır?
Yürüyen merdiven ya da asansör gibi kullanımı kolaylaştırıcı hizmetlerin bulunmadığı alt ve üst geçitlerin bu eksiklerinin giderilmesi düşünülmekte midir?
Şehrin dokusunu bozduğu sık sık dile getirildiği halde, uzman görüşleri dikkate alınmadan inşa edilen alt ve üst geçitlerde nadir de olsa bulunan kimi engelli asansörlerinde de sık sık arızalar baş gösterdiği için, bu asansörlerin kullanımı pek mümkün olamamaktadır. Oysa asansörleri yapmak kadar bakımlarını düzenli aralıklarla yaptırmak ve denetimlerini gerçekleştirmek de önemli bir kamu hizmetidir. Ankara’da metroda, ankarayda ve alt üst geçitlerde bulunan asansörlerin arızalarını anında tespit etmek ve gidermek için çalışan teknik bir ekip var mıdır? Böyle bir ekip kurulması düşünülmekte midir?
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.