12-02-2008 |

Araştırma: Engelli Anneleri Rehabilitasyona İhtiyaç Duyuyor

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmeder Bölümü tarafından yapılan araştırmada, engelli çocuğa sahip annelerin yaşadığı ortak sorunlar tespit edildi. Bu annelerin, sosyal ve psikolojik rehabilitasyona ihtiyaç duydukları tespit edildi.

Doç. Dr. Veli Duyan tarafından yapılan "Grup Çalışmasının Engelli Çocuğa Sahip Annelerin Benlik Saygısı ve Yalnızlık Düzeyine Etkisi" konulu araştırmada, engelli çocuğa sahip annelerin sosyal ve psikolojik durumu incelenerek, ailelerin yaşadığı ortak sorunlar belirlendi. Çocukları engelli olan 26 kadından 12'sini "grup çalışması" programına alan Doç. Dr. Duyan ve ekibi, çalışma içindeki ve dışındaki kadınların "benlik saygısı" ve "yalnızlık düzeylerine ilişkin analizler yaparak, elde edilen istatistiksel sonuçları karşılaştırdı. Çalışmaya katılan 12 anneyi, 13 hafta boyunca, haftada 1 gün, 2 saadiğine bir araya getiren ekip, kadınların sosyal ve psikolojik durumlarını gözlemledi. Engelli çocuğa sahip annelerin benlik saygısı ve yalnızlık düzeyleri açısından desteğe ihtiyaç duydukları tespit edilirken, sosyal ve psikolojik rehabilitasyona ihtiyaç duydukların vurgulandı.

GRUP İLETİŞİMİNDE İLGİNÇ YÖNTEMLER

Araştırma sonucunda bir rapor hazırlayan ekip, uygulanan yöntemler, elde edilen sonuçlar ve yapılan toplantılara dair ayrıntılara yer verdi. Raporda kadınların gerçek isimlerinin, gizlilik ve mahremiyet içeren konuların konuşulması nedeniyle değiştirildiği bildirildi. İlk toplantıda kendilerini tanıtan ve yaşamlarına ilişkin bilgiler veren anneler, yabancı bir ortamda bulunmaktan dolayı heyecanlı olduklarını anlatırken, her biri, çocuğunun eğitimi ve geleceği için bu çalışmaya katıldıklarını vurguladı.

Zaman zaman duygulu anların yaşandığı, annelerin gözyaşlarına hâkim olamadığı aktarılan raporda, toplantılardan n'incisinde uygulanan yöntem dikkati çekti. Toplanüya katılan anneleri yanına çağıran ekip lideri, eline verdiği topu, üç denemede karşıdaki çöp kutusuna atmasını istedi. Topu kutuya atması halinde, grup üyelerinden herhangi birine "özel bir soru" sorma şansı veren ekip lideri, başarısız olması halinde "özel bir sırrı"nı herkesle paylaşmasını talep etti. Toplantılardaki konuşma dökümlerine yer verilen raporun sonuç bölümünde, "grup çalışmalarının önemine yer verilerek, 13 hafta sonunda benlik duyguları ve yalnızlık hislerinin olumlu yönde değiştiği aktarıldı.

YAŞANAN ORTAK SORUNLAR

Annelerin tamamına yakınının aile içinde sorunlar yaşadığı ve içlerine kapanık oldukları gözlemlenirken, büyük bölümünün eşleriyle sürekli sorunlar yaşadığı aktarıldı. Annelerin tamamına yakınının engelli bir çocuğa sahip oldukları için toplantılarda zaman zaman gerilim yaşadıkları anlatılan raporda, kimi zaman bunun doruğa çıktığı vurgulanarak, yaşadıkları duygusal depremler, kendi ifadeleriyle sunuldu.

 

http://www.birgun.net/bolum-104-haber-58797.html

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.