Almanya, Zihinsel Engellileri Türkiye'ye Ücretsiz Tatile Gönderiyor

Almanya'nın Hessen Eyaleti Darmstadt Kurt-John Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Okulu'ndan 20 Rett, Down, Asperger Sendorumu hastası ve zihinsel engelli Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesine 15 günlüğüne tatile geldi. 15-22, 22-44 ile 45 yaş üstü 20 zihinsel engelli öğretmeleri Alexander Stolz, Monika Drebigacker ve Müdür Roya Eslami ile birlikte Manavgat Salı Pazarı'nda alışveriş yaptı. 4 yıldır tatillerini İspanya ve Fransa yerine Türkiye'de yaptıklarını belirten Roya Eslami, engellilerin tatil ücretlerinin tamamının Alman devleti tarafından karşılandığını söyledi.
Essen Eyaleti'nde dünyaya engelli gelen çocukların Sosyal Hizmetler ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından aynı gün kayıt altına alındığını belirten Roya, kurumun aile ile irtibata geçerek çocuğa bakıp bakamayacaklarını sorduklarını ifade etti. Çocuğa bakacağını söylemesi halinde yasa gereği kurumun aileye aylık bin 100 Euro yardımda bulunduğunu belirten Roya, anne ve babanın bakamayacağını söylemesi halinde çocuğun herhangi bir rehabilitasyon merkezine yerleştirildiğini söyledi. Roya, "Devletimiz, zihinsel ve diğer engellilerin sorunlarının giderilmesi için her türlü yardımı yapıyor. 40 engellimizi yılda 2 defa 20'li gruplar halinde Türkiye'ye tatile getiriyoruz. Özellikle Alman özürlüler tatil için Antalya ve turistik ilçelerini tercih ediyor. Pazardan alışveriş yaptığımız harcamaları ise faturalandırma karşılığında Darmstadt'ta 3 sivil toplum kuruluşu ödeme yapıyor. Bizim en önemli destekçilerimiz engellilerin aileleri. Essen Eyaleti'nde 850 bin engelli var. 190 bin nüfuslu Darmstadt'ta ise bu rakam 12 bin." diye konuştu.
Her geçen gün toplumun özürlülere bakış açısının değiştiğini belirten Manavgat Özel Esma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Şerafettin Çetin de, sosyal devlet anlayışı gereği Türkiye'de de engellilerin tüm masraflarının devlet tarafından karşılandığını ifade etti. Engellilerin rehabilite edilmesi ve topluma kazandırılmasında masrafların devlet tarafından karşılanmasının inisiyatifin Maliye Bakanlığı'nın elinde olduğunu söyledi. Ülkede halen bazı ailelerin özürlü çocuklarını nüfusa kayıt ve evden dışarı çıkarmadığı için net tespitin yapılamadığına dikkat çeken Çetin, her engellinin topluma intibak etmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesinde 'hayat sigortasının' sağlıklı bireyler olduğunu ifade etti.
Türkiye'de 8 milyon 500 bin civarında engelli bulunduğunu ve bunun 2 milyonunun trafik kazalarında sakat kaldığını belirten Çetin, sorunların giderilmesi için ilk önce toplumun özürlülere dönük 'dilenci' bakış açısını değiştirmesi gerektiğini kaydetti. Çetin, "Özürlülerin sorunlarının giderilmesi konusunda bazı ülkelere göre ileriyiz. Mesela ülkemizde zihinsel engelli sayısı İsveç'e göre çok düşük. Bütün mesele anne ve babaların çocuklarını engelli olduğunu kabul etmeleri. Ardından da tedaviye gitmeleri. Avrupa insanı bunu yaptığı için özürlü sorunlarını rahat çözüyor." diye konuştu.
Kaynak: CHA
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.