15-06-2016 |

Lise Öğrencisi Görme Engelliler İçin "Akıllı Değnek" Tasarladı

Çankırı'da lise öğrencisi Oğuzhan Göregen, 100 liranın altında maliyetle, görme engellilerin gitmek istedikleri yere rahatça ulaşmasına yardımcı olacak "akıllı değnek" hazırladı.

Süleyman Demirel Fen Lisesince düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na, 11. sınıf öğrencisi Göregen "akıllı değnek" adını verdiği projeyle katıldı. Görme engellilere hem yol tarif eden hem de bulunduğu yeri bildiren değnek, fuara katılanların ilgisini çekti.

Göregen, projeyi, engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirdiğini söyledi.

Birçok kez engellilerin yolunu kaybettiğini gördüğünü belirten Göregen, "Bu durumda birinden yardım almadan ne yazık ki gidecekleri yeri bulamayabiliyorlar. Bu sorunu çözmek için değneği yaptım. Görme engelli, akıllı değnekle, yanında biri olmadan ya da birine sormadan istediği yere gidebilecek." dedi.

Engelli yollarının yön konusunda yetersiz olduğunu anlatan Göregen, "Engellilerin, sarı bantların kesiştiği noktalara geldiğinde yönleri anlama şansı yok. Sağ ne tarafta, sol ne tarafta ya da hangi yöne gideceklerini bilemiyorlar." diye konuştu.

Projesinde, engellilerin kullandığı beyaz baston üzerinde çalıştığını dile getiren Göregen, şöyle devam etti:

"Tıpkı navigasyon cihazları gibi, sarı bantların çeşitli bölgelerine vericiler yerleştirdik. Bastonumuza bu vericinin okuyucusunu yerleştirdik. Sarı bantlara yerleştirdiğimiz vericiler, elektriksiz ve yüksek hassasiyette. Baston vericinin yanına geldiği zaman okuyor. Vericiyi okuduğunda kişinin nerede olduğunu ve çevresindeki yollardan nereye gidebileceğini sesli olarak kişiye söylüyor. Bastonu duyan görme engelli, nereye gitmek istiyorsa onun tarif ettiği yol doğrultusunda hareket ediyor."

Bastonu ucuza mal ettiğini kaydeden Göregen, "Görme engellilerin kullandığı beyaz baston aldım. Onun üzerine bir okuyucu yerleştirdim. Bir de küçük hoparlör yerleştirdim. Sarı şeritlerde kullanılmak üzere verici aldım. Bunların hepsi 100 liranın altına mal oldu." bilgisini verdi.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Engellilerin "akıllı değnek" sayesinde daha özgür hareket edebileceğini vurgulayan Göregen, "Sistemin çalışması için şehrin birçok noktasına vericiler yerleştirilebilir. Bu sayede engellilerin hayatı çok kolaylaşır." dedi.

Göregen, yetkililerin, sistemi geliştirerek, daha kullanılabilir hale getirebileceğini söyledi.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/teknoloji/lise-ogrencisi-gorme-engelliler-icin-akilli-degnek-tasarladi,MGsFSCH_G0S8yYqfg_goeQ?_ref=infinite

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Kullanıcı Görüşleri...
İş Arayanlar

iş arayan 613 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Hazal A.
Odyolog

Dün

Şeyma İ.
Sosyal Hizmetler

Dün

İrem M.
Uzman Öğretici

Bugün

Gizem Y. C.
Psikolog

Bugün

Dilya M. J.
Dil ve Konuşma Terapisti

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi