06-10-2008 |

700 Bin Görme Özürlünün Başbakan'dan İsteği Var

“Paramı tanımak istiyorum”

 

Görme Özürlüler Derneği Başkanı Bülent Kelleci yeni basılacak TL ‘de kendilerinin de düşünülmesini istiyor. Bülent Kelleci başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bu konunun üzerinde durmasını ve gerekeni yapmalarını bekliyor. GÖZDER Başkanı Kelleci, “Yıllardır Türkiye'de paralar yeniden basılıyor ama bir türlü görme engellilerin tanıyabileceği paralar üretilmiyor. Onbinlerce görme engelli vatandaş paranın kaç lira olduğunu yanındakine sormak zorunda kalıyor. Türk lirası diyorlar, ben de Türk'üm, Türkiye'de yaşıyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Türk Lirası kaç lira seçemiyorum.” diyor.

 

 

Kullanmakta olduğumuz Yeni Türk Lirası (YTL), 2009 yılı başında yerini Türk Lirası'na (TL) bırakacak. Bu değişimle birlikte yeni paraların nasıl olacağı da merak konusu olmaya başladı. Ancak bir grup var ki yeni paralar onlar için daha çok önem taşıyor. Ülkemizde yaşayan 700 bin görme engelli vatandaşımız, bugüne kadar paraları ayırt edemedikleri için yardım almak zorunda kalıyorlardı. Şimdilerde bu mağduriyeti ortadan kaldırmak amacıyla  seslerini Merkez Bankası'na "YTL İnisiyatifi" adını verdikleri çalışma grubuyla duyurmayı planlıyorlar.

 

 

Ülkemizde yaşayan 700 bin görme engelli vatandaşın  paraları birbirinden ayırt etmesi amacıyla 'YTL İnisiyatifi' adında bir oluşum ve paramitanimakistiyorum.com adında bir site kuruldu. Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER)'in de ciddi bir katkı sağladığı bu çalışmada Merkez Bankası'na, görme engelli vatandaşların paralarını nasıl tanıyacakları konusunda fikirler iletildi. Konuyla ilgili olarak Görme Özürlüler Derneği Başkanı Bülent Kelleci yaptığı açıklamada, "Yıllardır Türkiye'de paralar yeniden basılıyor ama bir türlü görme engellilerin tanıyabileceği paralar üretilmiyor. Onbinlerce görme engelli vatandaş paranın kaç lira olduğunu yanındakine sormak zorunda kalıyor. Türk lirası diyorlar, ben de Türk'üm, Türkiye'de yaşıyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Türk Lirası kaç lira seçemiyorum” dedi.  

 

'YTL İnisiyatifi'

Gözder Başkanı Bülent Kelleci gazetemize yaptığı açıklamaları şöyle sürdürdü: “Dünyanın çeşitli ülkelerinde buna çok basit çözümler bulunmuş. 2009 yılında paranın yeniden basılacağını bildiğimiz için, 'YTL İnisiyatifi' diye bir oluşum kurduk. Buna çeşitli görme özürlü gruplar dahil oldu. Ve 'YTL İnisiyatifi', 'paramitanimakistiyorum.com' diye bir site oluşturdu. Daha sonra Sayın Durmuş Yılmaz'ın 27 Ağustos'taki basın toplantısına girdik. Kendisine daha önce Avrupa'da Euro ve Frank için kullanılan kartları gösterdik. Bunlar görme engellilerin parayı tanıması için en basit ve en ucuz çözüm dedik. Bu bir şablon. Parayı şablonun üzerine koyuyorsunuz, parayı uzattığınızda en ucuna elle anlaşılabilen kabartma çizgiler geliyor. Paralar da en küçükten en büyüğe doğru boy sırasına göre üretildiği zaman, parayı o çizgilere göre koyup, sıfırlayıp seçebiliyorsunuz. Yani paralar boyutuna göre anlaşılabiliyor ve dolayısıyla şablonun üzerine yerleştirildiğinde direkt o çizgiye geliyor, o çizgiden kabartma yazıyı bilen paraları okuyuveriyor. Bilmiyorsa bu kez alttan yukarı çizgiler var. Onları sayabiliyor. Bu şekilde sayarak parasını tanıyabiliyor. Bu kadar basit bir çözüm bu. Merkez Bankası ilgiyle karşıladı. Bu konuda duyarlı olduklarını söylediler. Şimdi şablonları üretiyorlar. Para da dediğimiz gibi üretiliyor. Ve yılbaşından itibaren de görme özürlülere, dernekleri ya da çeşitli  organlar aracılığıyla ücretsiz olarak dağıtılacak. Görme engellilerin parayı nasıl tanıyacakları, şablonu nasıl kullanacakları konusunda bilgilendirme filmleri, bilgilendirme mektupları hazırlanması konusunda da Merkez Bankası ve Merkez Bankası'nın birlikte çalıştığı Bersay İletişim'le çalışma içindeyiz. Çeşitli toplantılar yapıyoruz. Bu çalışmalar  beklediğimizin üzerinde, çok çağdaş bir şekilde yürüyor. Türkiye'de para konusuyla ilgili yapılan bu çalışma görme engelliler için devrim niteliğinde bir çalışmadır" dedi. 

Kaynak: http://www.atakoygazete.com.tr/hb081005.htm

 

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.