05-09-2019 |

5 Eylül 2019 Özel Eğitimler İçin Yeni Yönetmelik Yayınlandı

5 Eylül 2019 Özel Eğitimler İçin Yeni Yönetmelik Yayınlandı

- Özel Öğretim yönetmeliklerinde değişiklik yapılmıştır, bunlardan bazıları öğrencinin günlük toplam 3 ders alabilemesi derslerini 2 haftaya dağıtılabilmesi ve telafi derslerinin 2 katına çıkarılarak haftalık 4bireysel + 2 grup ayda ise 8 bireysel + 4 grup verilebilmesi eklenmiştir.

- İş planı kalkmıştır.

- 150 öğrenci altındaki kurumlarda zorunlu Psikoloğa 20 saat ders yazabilir, öğrenci sayısı 300 den fazla öğrencisi olan kurumlara 2 psikolog zorunludur. Zorunlu Psikolog dışındaki psikologlara 40 saat ders yazılabilir.

Aşağıda bazı maddeler belirtilmiştir. Linke tıklayarak yönetmeliğe ulaşılabilir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin başlığında yer alan “veya” ibaresinden sonra gelmek üzere “uzman öğretici kadrosunda görev yapan” ibaresi eklenmiş ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Kayıtlı engelli birey sayısı 300’e kadar olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bir rehber öğretmen/psikolog, 300 ve üzerinde olanlarda ise iki rehber öğretmen/psikolog zorunlu personel olarak görevlendirilerek birinci fıkradaki görevleri yerine getirir. Ancak kurumda kayıtlı olan engelli birey sayısının 150’den az olması hâlinde, kurumda zorunlu olarak görevlendirilen rehber öğretmen/psikoloğa haftada 20 saate kadar; isteğe bağlı olarak uzman öğretici kadrosunda görevlendirilen rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü/anabilim dalı veya psikoloji bölümü mezunları ve özel öğretim personeline yönelik Bakanlıkça açılan rehberlik kursu sertifikasına sahip olanlara haftada 40 saate kadar destek eğitim görevi verilebilir.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları yürürlükten kaldırılmış, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

“(3) Engelli bireylere rehberlik araştırma merkezlerince düzenlenen özel eğitim değerlendirme kurulu raporu doğrultusunda, bireysel ve grup eğitiminin önerilmesi hâlinde bir günde en fazla üç ders saati destek eğitimi verilir. Ders eğitim saatleri bir ay esas alınarak en az iki haftaya dengeli olarak dağıtılabilir.

(4) Doğal afetler veya çeşitli nedenlerle Bakanlık, valilik ya da kaymakamlıkça alınacak tatil kararları veya engelli bireylerin kuruma gelmemesi nedeniyle yapılamayan eğitimler takip eden aylarda yapılır. Telafi eğitimleri, aynı hafta içerisinde 4 saat bireysel ve/veya 2 saat grup eğitimini; aynı ay içerisinde ise 8 saat bireysel ve/veya 4 saat grup eğitimini geçmeyecek şekilde planlanır. Telafi eğitimi en az iki haftaya dengeli olarak dağıtılabilir. Bir bireyle telafi eğitimi de dâhil aynı gün içerisinde 3 saatten fazla ders yapılmaz.

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, altıncı fıkrasında yer alan “engelli birey modülüne” ibaresi “aylık olarak Engelli Birey Modülüne” şeklinde değiştirilmiş “veya toplamda bireyselleştirilmiş eğitim programında belirlenen destek eğitim süresinin yarısından fazla sürede,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, “süresi on iki hafta olabilir.” ibaresinden sonra gelmek üzere “Kurumdan kaydı silinen öğrencinin telafi hakkı yeni kayıt yaptırması durumunda devam eder.” cümlesi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/09/20190905-7.htm

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş Arayanlar

iş arayan 613 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Emel I.
Büro Memuru

Dün

Kahraman A.
Sosyolog

Dün

Melike N. D.
Uzman Öğretici

Dün

Muhsin Ö.
Ergoterapist

Dün

Şeyma İ.
Sosyal Hizmetler