25-08-2008 |

2900 Engelliye İş Umudu

2 bin 900 engelliye çalışma umudu doğdu

İş-Kur'a başvuran vatandaşlar, Narlıdere Belediyesi'nin kurduğu merkezde 2 ay eğitilip çeşitli işlere yerleştirilecekler

Engelli olmalarına rağmen bir iş bulup ailelerinin üzerindeki yükü hafifletmek isteyenlere, Narlıdere Belediyesi elini uzattı. Bugüne kadar çaldıkları kapılar yüzlerine kapandığı için son çare olarak Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) İzmir İl Müdürlüğü'ne başvurup 2 bin 900 kişilik listede sıranın kendilerine gelmesini bekleyen engelliler, Narlıdere Belediyesi Engelliler Merkezi'nin, "Yaşama Üreterek Tutunalım" projesiyle umutlandı. Narlıdere Belediyesi Engelliler Merkezi uzmanları, İş-Kur'la birlikte yürüttüğü proje kapsamında iş bulmak için İş-Kur'a başvuran 2 bin 900 engelliden ilk aşamada 413'üyle yüz yüze görüştü. Engellilere iki ay eğitim vererek istihdama hazır hale getireceklerini söyleyen Merkez Müdürü Psikolojik Danışman Besim Toker, "Engelliler eğitimin ardından tüm iş başvurularında, işe yerleştikten sonraki sıkıntılarında bizim uzmanlarımızın profesyonel desteğini alacak" diye konuştu. Toker, daha eğitimler başlamadan 9 engelliyi büyük bir market zincirinde işe başlattıklarını söyledi.

DESTEK SÜRECEK

İlk aşamada 2 bin 900 engelliden 500'ünü görüşmeye davet ettiklerini, katılan 413 engelliyi de projeye dahil ettiklerini söyleyen Toker, "Engelli bireylere 10 Ekim'e kadar Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi'nde 'iş başvurusu nasıl yapılır', 'CV hazırlama', 'örgütsel davranış', 'motivasyon', 'insan ilişkileri ve engelli hakları' konularında eğitim vererek, onları istihdama hazır hale getireceğiz. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında engelli eleman arayan işyerleriyle görüşmeye Narlıdere Belediyesi'nin araçlarıyla evlerinden alınarak götürülecekler. İşe yerleştirilen engelliler çalıştığı sürece karşılaşacağı her türlü sosyal, psikolojik ve hukuksal sorunlarda da yine Narlıdere Belediyesi Engelliler Merkezi'nin desteğini alacak" dedi. Toker proje süresince eğitim alacak engellilerin en az yüzde yirmisini işe yerleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

9'UNA İŞ BULUNDU

4857 Sayılı İş Yasası gereği 50 veya daha fazla eleman çalıştıran özel kurumlarda yüzde 3, kamu kurumlarında ise yüzde 4 oranında engelli çalıştırma zorunluluğunun bulunduğunu söyleyen Toker, "1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren engelli istihdamında sigorta primlerinin tamamı devlet tarafından ödenmeye başladı" dedi. Projenin bir amacının da iş arayan engelli bireyler hakkındaki olumsuz önyarfıyı yıkmak olduğunu söyleyen Toker, "Şu ana kadar görüşme yaptığımız 413 engellinin yarısından fazlası üniversite, yüksekokul ve lise mezunu. İşverenlerin aradığı niteliklere uygun elemanları ön elemeden geçirerek işverenlere yönlendireceğiz. Engellilerin kendi kendilerine yetebilen, bağımsız ve özgüveni yüksek bireyler haline gelmesini hedefliyoruz" dedi.

Engellilerin iş ararken en çok yaşadıkları sıkıntının reddedilme korkusu, kendini ifade edememe ve muhatap bulamama olduğunu söyleyen Toker, "Bu sıkıntıları aşmaları için iş görüşmelerinde biz de yanlarında olacağız. Proje takvimimize göre işe yerleştirme çalışmaları Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yapılacak olmasına rağmen bu ay 9 engelli bireyi bir süpermarket zincirinde işe yerleştirdik" diye konuştu.

Kaynak: Yeni Asır

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen