2007/85 Nolu Genelgenin Durdurulması İle İlgili Danıştay Karar Metni
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2007/8941
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından,özürlülerin eğitim giderlerinin 5378 sayılı Yasa gereği karşılanması aşamasında yaşanılan sorunların giderilmesi,rehberlik araştıma merkezlerinin daha aktif ve hızlı çalışmasının sağlanması ve özürlülerin mağdur edilmemesi amacıyla çıkarılan 20.11.2007 gün ve 60180 sayılı genelgenin iptali istemiyle açılan davada,idarenin savunması alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar genelgenin yürütmesinin durdurulması hakkında.
Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : Özel Özel Eğitim Kurumları Derneği Vekilleri
Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı
Davanın Özeti : Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından, özürlülülerin eğitim giderlerinin 5378 saylı Yasa uya rınca karşılanması aşamasında yaşanılan sorunların giderilmesi, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğine göre faaliyette bulunan rehberlik araştırma merkezlerinin daha aktif ve hızlı çalışmalarının sağlanması ve özürlü çocukların mağdur edilmemesi amacıyla çıkarılan 20.11.2007 gün ve 60180 sayılı genelgenin, özel eğitim kurumlarına devam eden özürlülerin anılan genelge ile resmi ve özel eğitim okullarına gitmeye mecbur kalacakları ve dolayısıyla geçiş süreci öngörülmediği için imkanları yetersiz olan bu okullarda özürlülerin mağdur olacağı,genelgede getirilen düzenlemeler ile özürlülerin özel eğitim kurumlarında alacakları eğitime sınırlama getirildiği, anılan okullara yapılan yönlendirme sebebiyle özürlülerin özel eğitim kurumlarında gördüğü eğitimin ücretinin Bakanlık tarafından karşılanmaması sonucu uzun süredir özel eğitim veren kurumların kapanmak durumunda kalacağı ve bu kurumlarda eğitim gören binlerce özürlünün özel eğitimden mahrum kalacağı ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istemidir.
Danıştay Tetkik Hakimi ... Düşüncesi : Yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin savunması alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar kabulüne karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı ... Düşüncesi : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanabilmesi için, davalı idarenin savunmasının alınması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlığın niteliğine ve davanın durumuna göre,dava konusu genelgenin 1.1.2008 gününde yürürlüğe girecek olması ve öngördüğü geniş çaplı uygulama nedeniyle telafisi güç zararların gerçekleşmesi hususu dikkate alınarak yürütmenin durdurulmasına ilişkin isteğin, davalı idarenin savunması alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar kabulüne, tebligatın memur eliyle yapılmasına 24.12.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.
Başkan Üye Üye Üye Üye
[ Üyelere Özel ] 27-12-2007 00:27:39
Umarım çabanız ve bu sektördeki tüm eğitimcilerin sabrı emeği boşa gitmez..
[ Üyelere Özel ] 26-12-2007 15:19:23
harika ama inşallah değişmez zamanı geldiğinde
[ Üyelere Özel ] 26-12-2007 10:59:25
bence milli eğitimin savunmasını beklemek lazım durdurma kararı tam anlamıyla değil..umarım milli eğitim bakanlığı ısrarından vazgeçer
[ Üyelere Özel ] 26-12-2007 10:08:32
engelli bir kardeş sahibi ve bir özel eğitimci olarak bu genelgeyi onaylamıyordum. Çok ii olduğunu düşünüyorum
[ Üyelere Özel ] 26-12-2007 09:22:44
yorumsuz