TEACCH ve PEP-R (Psiko- Eğitimsel Profil) Ölçeği Eğitimci Eğitimi Programı
Yunus POLATOĞLU(yunusesra.com)
22-06-2013
İstanbul
Ücretli

TEACCH ve PEP-R (Psiko- Eğitimsel Profil) Ölçeği Eğitimci Eğitimi Programı
Otizm spekturum grubunda yer alan bireylerin eğitiminde etkili olduğu araştırmalarla gösterilmiş programlar ve birçok ülkede yaygın olarak kullanılan programlar TEACCH ABA, Floortime, PECS dir. TEACCH programı, otizmli ve iletişim yetersizliği olan çocuklar, yetişkinler ve onların aileleri için geliştirilmiştir. Mesibov, Schopler ve ark., tarafından 40 yılı aşkın bir süre önce Amerika’da geliştirilmiş olan TEACCH programı, erken çocukluktan geçiş becerileri ve yetişkinlik dönemini de kapsayan bölümlerden ve değerlendirme ölçeklerinden oluşmaktadır. TEACCH Programı ve değerlendirme araçları dünyada 20’den fazla ülkede kullanılmaktadır. Bu program, öncelikle bireyin gereksinimlerini, becerilerini, ilgilerini dikkate alarak bireysel eğitim programı geliştirmeyi ve görsel olarak yapılandırılmış öğretim tekniklerini kullanarak fiziksel çevreyi, günlük programları, bireysel çalışma sistemlerini her yaş ve işlevsellik düzeyindeki otizmli birey için anlaşılır hale getirmeyi amaçlamaktadır.
PEP-R 1972 yılında Schopler ve ark. tarafından geliştirilen ve 1979 da revize edilen otistik spektrum bozukluğu grubunda yer alan 0-12 yaş arası çocukları gelişimsel ve davranışsal alanda değerlendiren, bireysel eğitim programı (BEP) hazırlanmasına olanak veren bir değerlendirme aracıdır. PEP-R ile çocuğun yedi gelişim alanında (taklit, algı, ince motor, kaba motor, el-göz koordinasyonu, bilişsel ve sözel alanlardaki) hâlihazırdaki düzeyi, yeterlilikleri ve yetersizlikleri belirlenmektedir. Bunun yanı sıra, çocuğun BEP’ nı oluşturacak, her gelişim alanında gelişmekte olan becerileri de (emerging skills), belirlenmektedir. Davranışsal alanda ise çocuğun, otistik davranış özelliklerinin yoğunluğu dil, ilişki ve duygulanım, oyun ve materyallere ilgi, duyusal tepkiler olmak üzere dört alt alanda otistik davranış özelliklerinin yoğunluğu değerlendirilmektedir.
Eğitim programı 3 aşamadan oluşmaktadır:
- Aşama: TEACCH yaklaşımı temel ilkeleri, eğitim ortamını yapılandırma, Şema/etkinlik çizelgeleri hazırlama, görsel yapılandırma, erken çocukluk, kaynaştırma süreci ve yetişkinlik dönemleri için program hazırlama konuları, teorik anlatım ve Hollanda, Türkiye’de uygulama örnekleri kullanılarak işlenecektir.
- PEP-R’ın psikometrik özellikleri, içeriği, özellikleri ve uygulamasını kapsayan eğitim programı Hollanda ve Türkiye’de yapılan uygulama örnekleriyle video çekimleri üzerinden yapılacaktır.
- Aşama: Katılımcılar 5 test uygulaması yapacak ve bir uygulamayı videoya kaydedeceklerdir. Süpervizyon çalışması her katılımcının çekiminin veya test uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesini içermektedir. Süpevizyon test öğretiminden 2 ay sonra yapılacaktır.
Uygulamaları doğru ve tam olanlara katılım belgesi verilecektir. Uygulamaların bir kopyası eğitimcilerde kalacaktır.
Katılım Koşulları:
- Bu programa üniversitelerin 4 yıllık lisan programını tamamlayan psikoloji, PDR, özel eğitim, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi öğretmenliği, sınıf öğretmenliği bölümlerini bitirmiş veya son sınıfta olan öğrencileri katılabilir.
- Eğitim süresi toplam 3 gün 24 saat, süpervizyon 1 gün 8 saattir, çalışma toplam 32 saattir. Katılım Ücreti 650 tl’ dir.
- Katılımcıların aşağıda yer alan bilgileri doldurması ve eğitim ücretini aşağıdaki hesaba yatırmaları gerekmektedir.
Hesap Sahibi: Yunus POLATOĞLU
GARANTİ BANKASI PENDİK ŞUBESİ
Hesap No: 137 - 6654702 PENDİK
Iban: TR28 0006 2000 1370 0006 6547 02
TEACCH ve PEP-R Eğitimi Katılımcı Formu
Katılımcının
Adı Soyadı:…………………………………………………………………….
Mesleği/ Devam Ettiği Bölüm:……………………………………………….
Çalıştığı Kurum:………………………………………………………………
İletişim Bilgileri (tel-iş ve cep):………………………………………………
Mail adresi……………………………………………………………………
Eğitim koşullarını okudum ve kabul ediyorum.
İmza _________________________
Eğitimci Kısa Özgeçmiş
Yrd. Doç. Dr. Alev Girli
Hacettepe Üniversitesinde Psikoloji lisans, Dokuz Eylül Üniversitesinde Eğitim Bilimleri Bölümünde PDR anabilim dalında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır. Okul Öncesi eğitiminde ve özel eğitim alanında eğitimci ve yönetici olarak çalışmıştır. 2003 yılında Yrd. Doç. unvanı ile DEÜ PDR anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev almış, 2007 yılında görevlendirildiği Özel Eğitim Bölümünde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Çalışma alanları, otizm, zihinsel yetersizlik, dikkat eksikliği özel öğrenme bozukluğu olan bireylerin eğitimi, zihin kuramı, kaynaştırma ve aileler alanında yoğunlaşmıştır. Bu alanlarda ve PEP-R ve TEACCH programı kullanılarak yapılan eğitim uygulamalarına yönelik ulusal ve uluslararası çalışmaları bulunmaktadır.
Ayrıntılar için lütfen: www.yunusesra.com internet sitemizi ziyaret ediniz.
Kayıt için: Yunus POLATOĞLU (Zihin Engelliler Öğretmeni)
Tel: 0507 333 60 72
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.