Santral Sinir Sistemi Gelişimi ve Gelişim Bozuklukları Sertifika Programı
Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği
04-01-2010
Ankara
Ücretli
GELİŞİMSEL ÇOCUK NÖROLOJİSİ DERNEĞİ SANTRAL SİNİR SİSTEMİ GELİŞİMİ VE GELİŞİM BOZUKLUKLARI İKİ SÖMESTRELİK (haftada iki saat, on iki hafta) SERTİFİKA PROGRAMI
Öğretim Elemanları:
Prof. Dr. Kalbiye Yalaz, Prof. Dr. Banu Anlar,
Prof. Dr. Barış Diren, Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu,
Prof. Dr. Güzide Turanlı, Doç. Dr. Yavuz Gürer,
Doç. Dr. Gülşen Köse, Doç. Dr. Nesrin Şenbil,
Doç. Dr. Fulya Öğretir, Psk. Dr. Demet Açıkgöz, Psk. Dr. Şebnem Soysal
BİRİNCİ DÖNEM
I.Sertifika programının tanıtımı, amaçları, yöntemleri
I.1. Gelişmekte olan beynin özellikleri, gelişimde ve işlevlerde aksaklık yaratan durumlar, bunlar için yapılacak yaklaşım ve girişimlerin nitelikleri ve etki mekanizmalarının işleneceği multidisipliner ve interaktif eğitim programının tanımlanması.
I.2 Çocuklarda gelişimsel öykü ve değerlendirme: Aileden çocukla ilgili bilgi alma, bilgileri değerlendirme teknikleri, aileye yaklaşım II.Nöroanatomi ve bozuklukları:
II.1. Sinir sisteminin yapısı ve çocukluk çağı boyunca değişimi.Manyetik rezonans görüntüleme ve tomografi.
II.2 Sinir sisteminde (SS) yapısal bozukluklar: Gelişmekte olan sinir sisteminde aksamalar sonun oluşan şekil bozuklukları, bunların kalıtsal yönleri, gözlenebilen belirtileri.
III. Beyin Metabolizması ve bozuklukları:
III.1 Beyinde kan dolaşımı, hücrelerin kullandığı maddeler, hücreler arası iletimde ve enerji oluşumunda rol alan kimyasal maddeler
III. 2 SS’de Metabolik Bozukluklar: SS’nin kullandığı maddelerin (nörotransmitter, mitokondri, aminoasitler, ..) eksiklik ya da fazlalığı nedeni ile oluşan klinik sorunlar.
IV. Klinik nörolojik muayene ve bulguları:
IV.1. Çocuk nörolojisinde önem taşıyan belirtiler ve bulgular, aile ya da öğretmen tarafından gözlenen değişikliklerin anlamlandırılması.
IV. 2 Serebral Palsi: nedenleri, tipleri ve yaklaşım konusunda güncel bilgiler
V. Nörolojik gelişim: normal ve anormal durumlar
V.1. Zihinsel, dil, sosyal, bilişsel ve motor alanlarda yaşa göre edinilen beceriler, bunları etkileyen etmenler
V. 2. Gelişme gerilikleri: Nöromotor gelişimde aksama yaratabilecek nedenler, bulguları, incelemeleri.
VI. Gelişimsel testler ve sonuçları
VI. 1. Gelişimin tüm ya da seçilmiş alanlarını değerlendirmede kullanılan tarama ve ileri basamak testlerinin genel tanıtımı, kullanım alanları
VI. 2. Gelişimsel geriliklere yaklaşım: gelişim basamaklarında gerilik olan çocuğa erken girişim, tıbbi yaklaşım, aile ve çocuk ile birlikte çalışma ilkeleri.
İKİNCİ DÖNEM
VII. Dil gelişimi ve bozuklukları:
VII.1. Normal dil gelişimi, gereksinimleri, etkileyen etmenler.
VII. 2. Dil ve konuşma gerilikleri: Dil alanında geriliğe yol açabilecek etmenler, hastalıklar, bunları tanıları. Tedavi yaklaşımları.
VIII. Elektrofizyoloji: normal ve anormal bulgular
VIII.1.Çocuklarda kullanılan elektroensefalografi, uyarılmış potansiyel, gibi tetkiklerin amaçları, önemleri ve kısıtlılıkları. Gelişmekte olan beynin bu yöntemlerle incelenmesi.
VIII. 2. Epilepsi: Klinik görünümleri, tipleri, nedenler, genel tedavi ve izlem ilkeleri. Ailelerin soru ve sorunlarına yaklaşım.
IX. Nöropsikoloji ve nöropsikolojik sorunlar:
IX.1. Nöropsikolojide temel kavramlar: beynin değişik bölgelerinin işlevleri, değerlendirme yöntemleri, etkileyen durumlar.
IX.2. Dikkat ve öğrenme sorunları, otizm ve otistik sendromlar gibi çocuklarda görülen nöropiskolojik bozuklukların tanımları, güncel bilgi ve yaklaşımlar.
X.Sinir sisteminde Plastisite: normal ve anormal durumlardaki rolü.
X.1. Plastisite kavramı, gelişmekte olan organizmada dış etmenlerle oluşabilecek yapısal değişiklikler, bunların yarar ve kısıtlılıkları, eğitsel ve rehabilitasyon yaklaşlımlarında plastisiteden yararlanma.
X.2. Gelişimsel sorunlarda sık kullanılan tıbbi girişimlerin ve ilaçlara genel bakış, dikkat edilmesi gereken konular.
XI. Makale tartışması:
Çocuklarda SS gelişimi ve sorunları ile ilgili, son 6 ay içinde yayınlamış makalelerden seçilerek grup içinde tartışılacaktır.
XII. Araştırma konuları:
Her katılımcının dönem başında, öğretim elemanı ile birlikte belirleyeceği bir konuda bir araştırma-inceleme planlayarak ikinci dönemde bunu tamamlaması ve gruba sunması.
Kurs Yürütücüsü:
Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği
Kurs Ücreti : 300 TL.
Süre : Program her hafta Perşembe günleri saat 18:00-21:00 arası dernek merkezinde yapılacak, Program 12 saatlik iki sömestr sürecektir.
(T.İş Bankası Kavaklıdere Şb. H.No: 420 9838361 Gelişimsel Çocuk Nörolojisi İktisadi İşletmesi Hesabı)
[ Üyelere Özel ] 04-01-2010 14:36:34
güzel bir çalışma ama keşke diğer illerde de olabilseydi