13-11-2020 |

Projektif Testler Eğitimi - Çocuk Algı Testi & Tematik Algı Testi Kuramsal Eğitimi


DİLGEM

04-12-2020

İSTANBUL (Anadolu)

Ücretli

Psikoloji bilimi insanoğlunu anlamaya çalışırken, insanı anlamanın en doğru yolunun davranışı anlamakla başlayacağı ilkesi ile hareket etmiştir.  Gözlemlenebilen direkt davranışların yanı sıra dolaylı davranışların da gözlemlenmesi ve tüm bu davranışların altında yatan mekanizmaların ortaya konması ile kişiliğin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

 

Projektif testler, kişiliğin değerlendirilmesinde kullanılan, “yansıtma” (projection) hipotezine göre hazırlanan testlerdir. Bu testlerde mürekkep lekeleri,  resimler,  tamamlanmamış cümleler gibi belirgin şekilde “açık-seçik” olmayan uyarıcılardan yararlanılmaktadır. Bireylerin bu belirsiz uyarıcılara karşı tepki gösterirken, yansıtma hipotezi çerçevesinde, kendi kişisel ihtiyaçlarını, duygularını, yaşantılarını, önceki koşullanma ve öğrenmelerini, algılarını, beklentilerini, hayal kırıklıklarını, savunma düzeneklerini kısacası kendilerini dışa yansıttıkları kabul edilmektedir.

 

Psikanalitik kuramsal temellere göre geliştirilen projektif testler genel olarak çağrışıma, tamamlamaya, yapmaya, seçme ve düzenlemeye dayalı testler şeklinde sınıflandırılmaktadır. Tüm projektif tekniklerin temel özelliği, cevaplayıcının yorumlaması veya açıklaması istenen belirsiz ve yapısal olmayan bir nesne, faaliyet veya kişinin sunumunu içermesidir. Bu sunumun, birçok faktörden etkilenebileceği göz önüne alındığında, projektif testlerin uygulanması ve özellikle yorumlanmasında kuramsal bilginin yanı sıra terapötik bilgi ve becerilere sahip, üst düzeyde yetişmiş olma ve pratik yapma gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

 

 

EĞİTİMİN İÇERİĞİ

 

Bu eğitimde, Çocuk Algı Testi (CAT- Children’s Apperception Test)  ve Tematik Algı Testi (TAT- Thematic Apperception Test) kuramsal eğitimi verilecektir. Bu bağlamda;

 

  • Projektif tekniklerin kuramsal temelleri,
  • Ego işleyişi ve savunma sistemleri
  • CAT ve TAT testlerin genel yapıları, ölçtüğü özellikler, savunma düzeneklerinin oluşumuna ilişkin kuramsal ve teknik bilgiler üzerinde durulacaktır.
  • Testlerin tanıtımında uygulama örneklerinden yararlanılacaktır.

 

 

Öğrenme çıktıları:

 

Bu eğitimin sonunda katılımcılar, 

  • Projektif testler ve teknikler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  • Psikanalitik kuram ve ego işleyişinin yanı sıra uyum sağlayıcı olan ve olmayan mekanizmaları ayırt etme ve bu mekanizmaların oluşumunda etkili olan faktörler hakkında bilgiler kazanacaklardır.
  • Testlerin birer araç olduğuna dair farkındalık gelişecektir. 
  • Böylece kullanılan testlerin seçimi ve uygulanmasına yönelik bilgi ve beceri artacaktır.

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.