28-05-2020 |

Otizm ve İletişim Bozukluklarına Yeni ve Modern Bir Yaklaşım: PECS Yöntemi


DİLGEM

16-06-2020

İSTANBUL (Anadolu)

Ücretsiz

PECS

 

1985 yılında geliştirilen Resim Değişimli İletişim Sistemi – PECS, Otizm ve diğer iletişim bozuklukları olan çocuk ve yetişkinlere iletişimin nasıl başlatılacağını öğreten destekleyici/alternatif bir eğitim paketidir. İlk olarak Delaware Otizm Programında kullanılan PECS, iletişimin başlatılmasına odaklanan yapısıyla kısa sürede tüm dünyada kabul görmüştür. PECS, karmaşık ya da pahalı malzemelerin kullanılmasını gerektirmez. Eğitmenler, bakım uzmanları ve aileler göz önünde bulundurularak geliştirildiğinden, farklı ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir.

 

PECS, çocuğun istediği bir şeyin resmini “öğretmene” vermeyi öğrenmesiyle başlar ki öğretmen de bu isteğe anında olumlu tepki verir. Eğitim protokolünün temelleri B.F. Skinner’ın Sözel Davranış kitabına dayandığından işlevsel sözel edimler, bağımsız iletişimi teşvik edecek şekilde ipucu ve pekiştirme stratejileri kullanılmadan öğretilir. Sözel ipucu kullanılmadığından iletişim başlatma davranışı hemen gözlemlenebilir ve kişide ipucu bağımlılığı oluşmaz. Daha sonrasında sembollerin her birinin öğretimi ve belli bir tümce kurabilmek için bu sembollerin nasıl sıralanması gerektiği anlatılır. En gelişmiş aşamada ise kişilere nasıl yorum yapabilecekleri ve direk sorulara nasıl yanıt verebilecekleri öğretilir. Okul öncesinde dönemde PECS kullanılan çocukların pek çoğu konuşma davranışı da geliştirirler.

 

Bu sistem çok çeşitli türlerde iletişimsel, bilişsel ve fiziksel zorluklar yaşayan ergen ve yetişkinlerde de başarılı olmuştur. Sistemin temelindeki yapıtaşı Lori Frost (MS, CCC/SLP) ve Andrew Bondy (PhD.) tarafından yazılan PECS Eğitim Kılavuzu’dur (İkinci Basım). PECS’in etkin şekilde kullanılabilmesi için ihtiyaç duyulan tüm bilgiler Kılavuz’da yer almaktadır. Okuyucuları, eğitimin altı aşaması hakkında örnekler aracılığıyla bilgilendirmekle birlikte veri girişi ve rapor yazımı için lazım olan şablonları ve de faydalı ipuçlarını da içerir. Bu Kılavuz, iletişim ve davranış analizi alanındaki uzmanlar tarafından mevcut yenilikçi sistemlerden biri olan PECS için hazırlanmış en etkin ve pratik başucu kitabı olarak nitelendirilmektedir.

 

PECS uygulamaları, davranış analizinin öğeleri ile entegre edildiğinde özellikle başarılı olmaktadır. Kılavuzun içerisinde ayrıca pekiştireçlerin değerlendirilmesi, öğretim stratejileri, ipuçlarının sönümlenmesi ve daha birçok konu ile ilgili öneriler ve örnekler yer almaktadır.

 

Bu sunumda aşağıdaki soruların cevaplarını bulacak ve PECS eğitimleri ile ilgili sorularınızı PECS uzmanlarına yöneltebileceksiniz;

 

  • PECS nedir?
  • PECS Aşamaları Nelerdir?
  • PECS ve konuşma üzerine mitler ve gerçekler nelerdir?
  • PECS 1. Seviye Sertifika Eğitimi   
  • PECS İletişim Becerileri Öğretim Programı  
  • Zorlu Davranişlarin Yönetimi 
  • İşlevsel Uygulamalı Davranış Analizi – Fonksiyonel ve Yaratıcı Öğrenme

 

EĞİTMENLER:

 

 

ELENİ SKOURİ

Eleni Skouri, 2000 yılında Florida'daki Miami Üniversitesi Psikoloji Bilim Bölümünden mezun olmuştur. Şu anda, Uygulamalı Gelişim ve Danışmanlık Psikolojisi'nde çift yüksek lisans ile Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans diploması ve resmi diplomayı almayı bekliyor. 2004 yılından beri otizm alanında çalışmaktadır. Daha özel olarak, 2009'dan beri özel ihtiyaçları olan çocuklar için özel bir merkezde deneyimli bir terapist olarak çalışmaktadır. Klinik, ev ve toplum ortamlarında birebir ve küçük gruplara odaklanan PECS ve Piramit Yaklaşımı'nın uygulandığı erken müdahale programlarında çalışma tecrübesi vardır. Dahası, Yunan ve Amerikan okullarında otizmli çocuklar için gölge öğretmen olarak çalışma deneyimine sahiptir. Kasım 2014'ten bu yana Yunanistan, Makedonya, Bulgaristan, Slovenya ve diğer ülkelerde çalıştaylar sunan bir Piramit Danışmanı olarak görev yapmaktadır.

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.