OTİSTİKLER DERNEĞİ ONUNCU ENTEGRASYON KAMPI
OTİSTİKLER DERNEĞİ
07-08-2005
Ücretli
DUYURU
Deneyimlerimiz bize gösterdi ki, otistiklerin aileleri dışında yabancı yaşıtları ve/ya yakın jenerasyondan normal denilen bir grupla birlikte geçirdikleri bir haftalık süre bile gelişim açısından uyarıcı olmaktadır. Özel nitelikte yapılandırılan bu süreç engelli/farklı diye tanımladığımız bir insanın değişik uyaranlar içerisinde hızlı ve doğru gelişim ve değişimler gösterebildiğini kanıtlıyor. On yılın kamp deneyimi bu ilkeleri savunarak uygulama isteğimizi arttırdı.
KAMP İÇERİĞİ
Kamp programı sabah 8.30 da başlayıp akşam 21.00!e kadar süren, içinde çeşitli etkinlikerin yer aldığı ve özellikle gençlerin oyun ve art terapi teknikleri ile buluştuğu bir çerçevede gerçekleşiyor.
Geçen yıl Gökçeada, kaleköy Askeri tesislerinde gerçekleşen 15 günlük kampımıza iki dönem halinde olmak üzere 14 otistik, bir dowm sendromlu, 28 gönüllü genç eğitimci ve 5 gönüllü danışman katıldı.
Özellikle entegrasyon hedefinin daha çok yakalandığını düşündüğümüz 2004 kampın Genelkurmay Başkanlığı ile temaslar, Türk Silahlı Kuvvetleri tesisilerinden ve olanaklarından yararlanma yanı sıra en çok da yurdun her yanından gelip vatani görevini yapan gençlerle otistiklerin birlikteliği yönünde inanılmaz bir kaynaşma sürecini sağladığını görmüş olduk.
OTİSTİKLER VE DİĞER KAMPÇILAR
Kampa katılacak otistikler ve diğer bazı farklı gelişenler (Otistiklerle uyum sağlayabilecek nitelikteki down sendromlu vaya uygun özellikte diğer tanı grupları), aileleri tarfında kampa getiriliyor ve bir haftalık süre sonunda kamptan teslim alınıyor. Katılacak çocuk ve gençlerin alt yaş sınırı 6. Üst yaş için bir sınır düşünmüyoruz.
GÖNÜLLÜLER:
Her otistik için iki gönüllü kamp arkadaşı (veya eğitimci/terapist adayı) planlıyoruz.
Gönüllüler özellikle /öncelikle eğitim, sağlık, psikoloji alanlarında lisans eğitimi almakta olanlar olmak üzere az sayıda farklı alanlardan gönüllü katılımcı gençlere de açık olabiliyoruz. Özellikle sanat alanlarından gelenler ortama farklı bir renk ve/ya tını getirebiliyorlar. Kamp boyunca verilen süpervizyon programı hem işlerin doğru yürümesi ve hem de eğitimci adayın daha donanımlı hale gelmesi bakımından titizlikle sürdürdüğümüz bir çalışma.
Kampa katılan gönüllülerin önceden bir eğitimden geçme süreci var. Bu süreci başarı ile tamamlayanlar kampa katılabiliyor ve gerek kuramsal, gerekse uygulamalı çalışmalarını belgeleyen bir sertifika alıyor. Gönüllülerin katılım ücreti yalnızca 50 YTL. (bağlanma için gerekli görülen bir simge)
2005 OTİSTİKLER ENTEGRASYON KAMPI
2005 Ocak ayında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Yönetim Kurulumuzu Ankaraya davet ettiler. 2004 Yılı kamp çalışmamıza ilişkin bir değerlendirme dosyasını sunduğumuz bu buluşmada derneğimize bu yıl için kamp çalışmalarımızda destek olacakları sözü verildi. Halkın devlet olanaklarından yararlanması amacından yola çıktığımızda, sivil toplum kuruluşu ve devlet işbirliği olarak gördüğümüz bu deneyimin özel ve önemli bir örnek olduğunu düşünmekteyiz.
Bizler, Otistikler Derneği ve Aura Psikoterpi. Sanatla Tedavi Ve Eğitim Merkezi olarak verilen bu söze dayanarak bu yıl üç ayrı tesisten toplam dört haftalık bir süre için 15er kişilik kontenjanı talep ettik. Temaslarımız ve yazışmalarımız bu çerçevede sürmekte.
Öte yandan ilk kez bu denli geniş bir kitle için kamp organize etmeye niyetlenmek bizi hem heyecanlandırıyor ve hem de elimizi çabuk tutma yönünde uyarıyor.
Dönemleri ve tarihleri aşağıda belirtilen kampın hangi askeri mekanlarda (yazlık dinlenme tesisleri) yapılacağı henüz belli değil. Ancak bizler, şimdiden gönüllü adaylarımızı ve kampıçılarımızı haberdar etmek zorundayız. Zira bu organizasyon oldukça yoğun bir çalışma gerektiriyor.
Kampa katılma talebinde bulunulan otistik çocuk ya da gençleri kamp öncesinde tanımak istiyoruz. Bu nedenle 14 ve 21 mayıs 2005 tarihleinde tanışma için randevu almalarını rica ediyoruz. Kampa uygunluk ve ekiplerin oluşumunda dikkat edilecek noktalar bakımından önemli bulduğumuz bu tanışma için uzakta oturanlar hakkında (İstanbul dışı, uzak illerden gelenler) izleyen hekim ve eğitimcisi ile yazışma ve görüşmelerin gerktiğini düşünüyoruz.
Bu yıl üç tesisten dört dönem için onbeşer kişilik kontenjam verileceği düşünülerek toplam 60 otistik 120 gönüllü ile çalışılacak. Başvuruları şimdiden almamız organizasyon için gerekli.
Otistikler Entegrasyon Köyü ideamız için veri biriktirmemizi sağlayan ve tümüyle gönüllü bir ekip tarafından yürütülmekte olan bu çalışmalarımızda tüm ilgili kurum ve kuruluşların özellikle meslekdaşlarımızın desteğine duyduğumuz ihtiyacı belirtmek isteriz.
Saygı ve teşekkürlerimizle...
Nevin Eracar
Yrd. Doç.Dr., Klinik Psi,kolog
Otistikler Derneği Kurucu Başkanı ve Bilimsel Danışmanı
Şua Eriç
Otistikler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yrd.
2005 yılı kamp dönemleri:
7 - 14 Temmuz, 19 - 26 temmuz 12 - 19 Ağustos, 24 -31 Ağustos
Gönüllülerin eğitim programı:
Başlangıç Eğitimi: 25-26 haziran 2005: 10.00- 16.00 (toplam 12 saat)
Süpervizyonlar: 16 temmuz :10.00-13.00 , 30. temmuz::10.00-13.00,
21 Ağustos.10.00 -13.00, 10 Eylul:10.00-13.00
Otistikler için katılım ücreti: 350 milyon. TL. (otistik ve iki gönüllünün bir haftalık yeme içme ve organizasyon gideri )
Başvuru: 0212- 249 90 37, faks:0212 245 58 14
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.