Kekeleyen Bireylerde Değerlendirme ve Terapi Sertifika Programı
DİLGEM
01-11-2020
İSTANBUL (Anadolu)
Ücretli

Kekemelik Terapisinde
Yaşa Özgü Bilişsel, Duygusal ve Davranışsal Analiz
Bu eğitim hali hazırda kekemelikle ilgili ön bilgileri olan Dil ve Konuşma Terapistlerine yöneliktir. Aynı zamanda “Okul Öncesi Dönemde Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi”, “Okul Çağı Çocuklarında Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi”, "Ergen ve Yetişkinlerde Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi" başlıklarından oluşan eğitim dizisinin ilkidir. Katılımcıların, eğitimin her aşaması için kendi çalıştıkları vaka örneklerini getirmeleri bu çalıştayın önemli bir parçasıdır. Her ne kadar giriş bölümünde ana hatlarıyla kuramsal çerçeve tartışılacak olsa da çalıştayın odak noktası, kekeleyen bireylerle çalışırken kullanılabilecek pratik becerilerdir. Söz konusu becerilerin kazanımı için video izleme ve canlandırma etkinlikleri planlanmaktadır.
Açıklama: Bu eğitimde kekemelik olgusu, kekemeliğin ortaya çıkışı, gelişimi ve şiddetlenmesi ile ilgili güncel bilgiler üzerinde durulup bilişsel-davranışsal terapi yaklaşımının kuramsal çerçevesi üzerinde durulacaktır. Ayrıca kekemeliğin farklı yaş gruplarında (okul öncesi, okul çağı ve ergen/yetişkin) analiz edileceği diğer günler için temel oluşturulacaktır.
Öğrenme Çıktıları: Bu bölümün sonunda katılımcılar;
- Kekemeliğin nedenlerine, gelişimine ve klinik uygulamalara dair güncel modellerle ilgili bilgilerini artırırlar;
- Kanıta-dayalı uygulamalar, ortak faktörlerin rolü ve terapist olarak kendi rolleri hakkında bilgilerini artırırlar;
- Terapilerin etkililiğini nasıl en üst düzeye çıkarabilecekleri öğrenirler;
- Klinik vaka değerlendirmesi, işlevsel ve anlam analizleri konusunda eğitilir ve öğrendiklerini kendi vakaları üzerinde uygularlar.
Okul Öncesi Kekemeliğinde Değerlendirme ve Terapi
Bu eğitim hali hazırda kekemelikle ilgili ön bilgileri olan Dil ve Konuşma Terapistlerine yöneliktir. Aynı zamanda “KEKEMELİK TERAPİSİ: Yaşa Özgü Bilişsel, Duygusal ve Davranışsal Analiz”, “Okul Çağı Çocuklarında Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi”, "Ergen ve Yetişkinlerde Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi" başlıklarından oluşan eğitim dizisinin ikincisidir. Katılımcıların, eğitimin her aşaması için kendi çalıştıkları vaka örneklerini getirmeleri bu çalıştayın önemli bir parçasıdır. Her ne kadar giriş bölümünde ana hatlarıyla kuramsal çerçeve tartışılacak olsa da çalıştayın odak noktası, kekeleyen bireylerle çalışırken kullanılabilecek pratik becerilerdir. Söz konusu becerilerin kazanımı için video izleme ve canlandırma etkinlikleri planlanmaktadır.
Açıklama: Bu eğitimde okul öncesi çağı çocuklarda kekemelik değerlendirmesi ve terapisi anlatılacaktır. Ayrıca ilk eğitim olan KEKEMELİK TERAPİSİ: Yaşa Özgü Bilişsel, Duygusal ve Davranışsal Analiz'de verilen ödev/uygulamaların sunumu ve tartışması yapılacaktır.
Öğrenme Çıktıları: Bu bölümün sonunda katılımcılar;
- Kendiliğinden iyileşme olgusu ile ilgili bilgilerini artırır ve bu bilgileri klinik karar verme süreçlerinde uygularlar;
- Ebeveyn danışma grupları için amaç belirler ve bu grupları yönetirler;
- Ebeveyn-çocuk ilişkisini en uygun düzeye getirirler;
- Akıcılığı artırmaya yönelik çevresel düzenlemeleri öğrenir ve bunları klinik uygulamalarında kullanırlar;
- Kekeledikleri anlarda ve kekemeliği tetikleyici uyaranlara karşı çocukları duyarsızlaştırabilirler;
- Yılgınlıkla baş etme tekniklerini kullanmayı öğrenirler;
- Lidcombe programı hakkında bilgilerini artırırlar.
Okul Çağı Kekemeliğinde Değerlendirme ve Terapi
Bu eğitim hali hazırda kekemelikle ilgili ön bilgileri olan Dil ve Konuşma Terapistlerine yöneliktir. Aynı zamanda “KEKEMELİK TERAPİSİ: Yaşa Özgü Bilişsel, Duygusal ve Davranışsal Analiz”, “Okul Öncesi Dönemde Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi”, "Ergen ve Yetişkinlerde Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi" başlıklarından oluşan eğitim dizisinin üçüncüsüdür. Katılımcıların, eğitimin her aşaması için kendi çalıştıkları vaka örneklerini getirmeleri bu çalıştayın önemli bir parçasıdır. Her ne kadar giriş bölümünde ana hatlarıyla kuramsal çerçeve tartışılacak olsa da çalıştayın odak noktası, kekeleyen bireylerle çalışırken kullanılabilecek pratik becerilerdir. Söz konusu becerilerin kazanımı için video izleme ve canlandırma etkinlikleri planlanmaktadır.
Açıklama: Bu eğitimde okul çağı çocuklarında kekemelik değerlendirmesi ve terapisi anlatılacaktır. Ayrıca bir önceki eğitim olan Okul Öncesi Dönemde Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi ile ilgili vaka sunumları / örnek olaylar üzerinde durulacaktır.
Öğrenme Çıktıları: Bu bölümün sonunda katılımcılar;
- İkinci bölümde kazandıkları farklı öğrenme çıktılarını okul çağı çocukları için uyumlamayı ve kullanmayı öğrenirler;
- Çocukları (ve ebeveynleri) konuşma üretimi ile ilgili bilgilendirebilirler;
- Akıcılığı kolaylaştıran teknikleri (yavaşlatılmış konuşma hızı, rahat kas tonusu ve ezgi ayarlamaları gibi) öğrenirler;
- Çocuk ve bakıcılar üzerinde kekemeliğin yol açtığı bilişsel-davranışsal etkiler üzerinde (olumsuz otomatik düşünceler, kaygı/duyarlılık azaltma gibi) çalışırlar;
- Çocuğa (ve bakıcılara) baş etme ve problem çözme becerilerini (örneğin zorbalıkla karşılaşıldığında) öğretebilirler.
Ergen ve Yetişkin Kekemeliğinde Değerlendirme ve Terapi
Bu eğitim hali hazırda kekemelikle ilgili ön bilgileri olan Dil ve Konuşma Terapistlerine yöneliktir. Aynı zamanda “KEKEMELİK TERAPİSİ: Yaşa Özgü Bilişsel, Duygusal ve Davranışsal Analiz”, “Okul Öncesi Dönemde Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi”, “Okul Çağı Çocuklarında Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi” başlıklarından oluşan eğitim dizisinin sonuncusudur. Katılımcıların, eğitimin her aşaması için kendi çalıştıkları vaka örneklerini getirmeleri bu çalıştayın önemli bir parçasıdır. Her ne kadar giriş bölümünde ana hatlarıyla kuramsal çerçeve tartışılacak olsa da çalıştayın odak noktası, kekeleyen bireylerle çalışırken kullanılabilecek pratik becerilerdir. Söz konusu becerilerin kazanımı için video izleme ve canlandırma etkinlikleri planlanmaktadır.
Açıklama: Bu eğitimde ergenlerde ve yetişkinlerde kekemelik değerlendirmesi ve terapisi; anlatılacaktır. Ayrıca bir önceki eğitim olan Okul Çağı Çocuklarında Kekemelik Değerlendirmesi ve Terapisi ile ilgili vaka sunumları / örnek olaylar üzerinde durulacaktır.
Öğrenme Çıktıları:
Bu bölümün sonunda katılımcılar;
- Üçüncü bölümde kazandıkları farklı öğrenme çıktılarını ergen ve yetişkinler için uyumlamayı ve kullanmayı öğrenirler;
- Kendini ifade etme/kabul etme ve yapay kekemelik kavramları hakkında bilgi edinir ve bunları nasıl kullanacaklarını öğrenirler;
- Sürekli sesleme, sesletim esnasında baskıyı azaltma, yumuşak sesletim değişiklikleri, uzatarak konuşma, seslemeyi kolay başlatma gibi akıcılık artırıcı teknikleri kullanırlar;
- İptal, hazırlık yapma ve vazgeçme gibi kekemelik şekillendirme (modifikasyon) tekniklerini kullanırlar;
- Vakanın iletişim becerilerini (göz teması, sıra alma gibi) en üst düzeye çıkarırlar.
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.