11-03-2014 |

Eteçom Uygulayıcı Sertifika Programı


ECE-MER ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ

12-04-2014

Bursa

Ücretli

ETEÇOM’un açılımı nedir?

 

ETEÇOM, Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale Programının kısaltılmış adıdır. Orijinal adı Responsive Teaching Program (RT)’dır.

 

ETEÇOM nasıl bir programdır?

 

ETEÇOM, ilişki-temelli yaklaşıma (Relationship-Based Approach) dayalı bir programdır. Floortime, DIR, Denver Modeli ve ETEÇOM (Responsive Teaching; http://www.responsiveteaching.org/) gibi ilişki temelli uygulamalar birincil bakıcının (ebeveyn ya da uzman/eğitimci) çocuğu ile etkileşiminin niteliğini geliştirmeye ve dolayısı ile çocuğun gelişimini (bilişsel, sosyal-duygusal ve iletişim) desteklemeyi hedefler. 

 

ETEÇOM’u kimler nerede geliştirmiştir?

 

Çocuk gelişimine ve ebeveyn-çocuk gelişimi, ebeveynin yanıtvericiliği üzerine yıllardır yapılan çalışmalar temelinde ETEÇOM, ABD’’de Prof. Gerald Mahoney ve Prof. James MacDonald tarafından 2006 yılında program haline getirilmiştir. Programın Türkiye’deki telif hakları ve eğitim verme yetkisi  Prof. Dr. İbrahim H. Diken’e verilmiştir.

 

ETEÇOM’un bilimsel dayanağı var mıdır?

 

ETEÇOM’un etkiliği farklı yetersizliği olan ya da gelişimi risk altında olan 0-6 yaş arasındaki çocuklar ve ebeveynleri ile ABD; Kore ve Türkiye’de sınanmış ve sınanmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar temelinde günümüze kadar yapılan ETEÇOM çalışmaları Down Sendromu, Otistik bozukluk (Otizm), Serebral Palsi, Zihinsel Yetersizlik, Gecikmiş Dil ve Konuşma, Nedeni belli olmayan  Gelişimsel Gerilik, Pramatüre/Düşük Doğum Ağırlığı gibi farkı durumları olan çocuklar ve ebeveynleri üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, ABD’de Ulusal Otizm Merkezi (National Autism Center)’nin 2009 yılında yayımlanan raporuna göre ilişki temelli uygulamalar (ETEÇOM-RT gibi) umut vadeden uygulamalar arasında yer almaktadır.

 

ETEÇOM nasıl uygulanır?

 

ETEÇOM, oldukça sistematik, takibi ve uygulaması kolay bir programdır. Programın uygulamacı sertifikasını alan uzman/eğitimci ister kendisi çocuk ile uygulayabilir ister ise çocuğun birincil bakıcısı ile uygulayabilir. Programın ister ister kurumda uygulama seçeneği olmasından dolayı ETEÇOM, ev ya da kurum merkezli bir erken müdahale programıdır.

 

ETEÇOM programı neleri kapsar?

 

ETEÇOM’un hedefi uzman/eğitimci ya da ebeveynin etkileşimsel davranışlarını geliştirerek, çocuğun bilişse, iletişim ve sosyal duygusal gelişim alanlarında 16 temel davranışı kazanmasını ya da geliştirmesini hedefler. ETEÇOM’da 16 temel davranışı kazandırmaya yönelik 66 öğretimsel strateji ebeveyne/uzmana/eğitimciye öğretilir. 66 strateji ile de ilişkili tartışma noktaları bu temel davranış ve stratejilerin mantığını açıklar. ETEÇOM haftada 1-2, 1-1.30 saatlik oturumlar şeklinde düzenlenir. Her oturumda 1-2 strateji çalışılır. Yaklaşık 6 ay içerisinde programdaki stratejiler tamamlanır ve çocuğun gelişimden anlamlı gelişmeler gözlenebilir. Aşağıdakiler ETEÇOM kapsamında yer alır ve sertifika alma sürecinde nasıl kullanılacakları uygulamacılara öğretilir:

 

  1. ETEÇOM ÖĞRETİMSEL STRATEJİLERİ: Çocuğun 16 temel davranışı kazanmasına ya da geliştirmesini destekleyici uzmanın/ebeveynin ya da eğitimcinin çocukla kullanacağı 66 öğretimsel strateji ve pratik öneriler…
  2. ETEÇOM TARTIŞMA NOKTALARI: 16 temel davranış, 66 strateji ile ilişkili ve bunların neden önemli olduğunu ebeveyne/uzmana/eğitimciye açıklayan 130 tartışma noktası ve açıklamaları…
  3. ETEÇOM EYLEM PLANI: Oturumlarda öğretilen stratejilerin farklı ortam ve durumlarda nasıl kullanılabileceğine dair her oturum sonunda ebeveyn ile geliştirilen eylem planı….
  4. ETEÇOM TEMEL DAVRANIŞ SEÇİCİ: Hangi temel davranışın seçilmesine yardım edici ETEÇOM TEMEL DAVRANIŞ SEÇİCİ FORMU…
  5. ETEÇOM TEMEL DAVRANIŞ PROFİLİ: Çocuğun ilgili temel davranışta ilerlemesini değerlendirmeye yönelik geliştirilmiş ölçek…
  6. ETEÇOM OTURUM KILAVUZU: ETEÇOM oturumlarını düzenlemede dikkat edilecek noktaları ortaya koyan rehber…
  7. ETEÇOM OTURUM PLANI: ETEÇOM oturumunun amaçlarını ve işleyişini düzenleyene uygulamacının oturumu yönetmesine yardım eden rehber plan…
  8. ETEÇOM PLANLAMA VE İZLEME FORMU: ETEÇOM stratejilerinin, tartışma noktalarının ve temel davranış profile puanlarının kaydedildiği ETEÇOM’un ve çocuğun ilerlemesinin izlendiği planlama ve izleme formu…
  9. ETEÇOM PROGRAMININ UYGULANMASI: ETEÇOM programının nasıl uygulanacağını aşama aşama açıklayan bilgilendirici rehber …

 

 

ETEÇOM Uygulamacı Sertifikası kurs süresi ne kadardır?

 

ETEÇOM kursu tam gün sürmekte, kurs sonunda kursa katılan adaylar ETEÇOM’u uygulamaya ilişkin tüm içeriği uygulamalı bir şekilde ve video desteğiyle öğrenmekte ve ETEÇOM’u uygulamaya yetkin hale gelmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KURS TARİHİ VE YERİ

Tarih: 12 NİSAN 2014

Yer:     Yerel Gündem 21 Toplantı Salonu     

Oturum: Cumartesi: 09:00-18:00

Adres: Nilüfer Kent Konseyi

FSM Bulvarı No :15 Nilüfer Bursa

tel: 0224 452 32 00

KİMLER KATILABİLİR :

  • Özel Eğitim Bölümü Mezunları
  • Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni
  • Psikolog
  • Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
  • Çocuk Gelişimi Öğretmeni
  • Okul Öncesi Öğretmeni
  • Sosyal hizmet uzmanı
  • Fizyoterapist katılabilir.

Katılım Ücreti : Seminer katılım ücreti 500 TL

  • Bu ücrete;
  • Bilimsel toplantı
  • Ara ikramlar
  • ETEÇOM KİTİ
  • Adınıza düzenlenmiş ETEÇOM Uygulamacı Sertifikası dahildir.

İLETİŞİM: ECE-MER Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi

İlgili kişi: Gülşah Akdağ - Elif Koşar

Tel  :  0224 452 08 46

Cep :  0533 734 98 54

            0530 425 25 40

Fax : 0224 452 01 46

Eposta: ecemer@ecemer.com.tr

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni