Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanlığı Sertifika Programı
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
22-10-2010
İstanbul
Ücretli
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI UZMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI DERSLERİ BAŞLAMIŞTIR…
YOĞUN İSTEK ÜZERİNE KAYITLAR 22 EKİM 2010 TARİHİNE KADAR UZATILMIŞTIR.....
.
KAYITLARDA MÜLAKAT ŞARTI KALDIRILMIŞTIR.......
http://beta.konef.org.tr
[ Üyelere Özel ] 21-11-2010 19:41:25
Değerli Üyeler,
Son günlerde odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanları ve uzman dil- konuşma terapistleri üzerinde sistemli bir karalama kampanyası yürütülmektedir. Bu reklam ve karalama kampanyası sebebiyle bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.
İsterseniz sorular ve cevaplar şeklinde durumu açıklamaya çalışalım
Sorular:
1- Türkiye’de dil ve konuşma bozuklukları alanında yüksek öğrenim nasıldır?
2- Yurt dışında dil ve konuşma bozuklukları alanında yüksek öğrenim nasıldır?
3- Bizler alanda ne yapıyoruz, ne yetkiyle yapıyoruz?
4- Türkiye’den mezun Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları, Dil ve Konuşma Terapistleri Yurtdışında tanınmakta mıdır?
5- Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları, Dil ve Konuşma Terapistlerinin yaptıkları araştırma makaleleri uluslarası bilimsel dergiler ve kuruluşlar tarafından kabul edilmekte midir?
6- Lisansı farklı alandan yapmış fakat yüksek lisansını “odyoloji ve konuşma bozuklukları” “dil konuşma terapisi” programlarında tamamlamış kişiler “uzman” ünvanı kullanabilir mi?
7- 2- 3 aylık sertifika programlarıyla uzman olmak mümkün mü?
8- Daha önce de sertifika programı açma girişimi olmuş mudur?
9- Türkiye’de bu alanda eğitim yeterli mi?
10- Bu alanda lisans programı açılacak mıdır?
11- Böyle bir sertifika programını Sağlık Bakanlığı onaylar mı?
12- Böyle bir sertifika programının Sağlık Bakanlığının onaylaması durumunda ne olur?
13- Meslek örgütleri bundan sonraki süreçte ne yapacak?
1- Türkiye’de dil ve konuşma bozuklukları alanında yüksek öğrenim nasıldır?
Bu alanda lisans düzeyinde eğitim henüz başlamamıştır. Türkiye’de bu alanda lisansüstü düzeyde eğitim veren iki farklı ekol mevcuttur.
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Lisansüstü Programları Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı çerçevesinde 8 farklı üniversitede (Marmara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Fırat Üniversitesi) eğitim öğretime devam etmektedir. Başvuru şartları, ilgili üniversitenin sağlık bilimleri enstitülerine bağlı olmakla beraber (her üniversitenin kabul şartları ayrı ayrıdır) genellikle psikoloji, psikolojik danışmanlık, fizyoterapi, temel tıp bölümü mezunları kabul edilmektedir. Eğitim süresi boyunca işitme, denge, dil ve konuşma bozukluklarıyla ilgili kapsamlı teorik eğitim ve pratik uygulama yapılmaktadır. Bilimsel hazırlık ve tez dönemiyle birlikte eğitim- öğretim 3 yıl sürmektedir. Bazen 3 yıl da yetmemektedir. Genellikle arkadaşlarımız okullarını uzatmak zorunda kalmaktadır. Odyoloji işitme ve denge bilimidir fakat bu bahsedilen programlarda iki disiplinde ders verilmektedir. Yani bitirenler sadece işitme alanında değil aynı zamanda dil konuşma alanında da teorik- pratik eğitim almaktadır.
Dil ve Konuşma Terapistliği alanı şu an itibariyle sadece Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü kapsamında lisansüstü düzeyde eğitim öğretime devam etmektedir. Odyoloji ve konuşma bozuklukları programlarından farklı olarak bu programı yürüten akademisyenler dil konuşma bozuklukları eğitiminin odyolojiden bağımsız olarak yürütülmesi gerektiğine inanmaktadır. Bilimsel hazırlık ve tez dönemiyle birlikte eğitim- öğretim 3 yıl sürmektedir.
Enstitü Web Sayfasında tanım şu şekilde yapılmaktadır:
Dil ve Konuşma Terapistliği, Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanlık alanını temsil etmektedir. Anabilim Dalı 2000-2001 yılında kurulmuştur. Programın amacı, öğrencilere insanlar arası iletişim ve bozuklukları konusunda ayırıcı tanılama ve ayırıcı tanılama sürecinden başlayarak dil ve konuşma bozukluklarını kendi alanı içinde bağımsız olarak değerlendirme, planlama, terapi yapma yetkisine sahip sağlık bilimlerine özgü meslek uzmanı yetiştirmektir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları ve doktora programı mevcuttur. Eğitim süresi boyunca dil, konuşma, yutma ve ses bozuklukları konusunda kapsamlı teorik eğitim ve pratik uygulama yapılmaktadır.
2- Yurt dışında dil ve konuşma bozuklukları alanında yüksek öğrenim nasıldır?
Amerika Birleşik Devleri’nde eğitim lisans ve lisansüstü düzeyde verilmektedir. Lisans eğitimi “İletişim Bozuklukları Anabilim Dalı” (Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Anabilim Dalı) adı altında yürütülmektedir. Lisans mezunu olan kimse, yüksek lisans yapmadan ve meslek yeterlilik sınavından (Certificates of Clinical Competence (CCC)) geçmeden uygulama yapamaz. Yüksek lisans eğitimine “Bilimsel Hazırlık” dersleri almak şartıyla farklı meslek grubundan lisans mezunları kabul edilebilir. Farklı meslek grubundan gelen kişiler şartları karşıladıktan sonra “Uzman” olabilir. Kişi odyolog ya da dil konuşma terapisti mesleklerinden hangisini tercih edeceğini yüksek lisans düzeyinde karar verir. Yüksek lisansın sonunda süpervizör gözetiminde stajyer olarak çalışmak zorundadır. Stajın sonunda teorik ve pratik yeterlilik sınavına girilir. Odyologların ve dil konuşma terapistlerinin sorumluluklarını denetleyen ASHA (American Speech and Hearing Association) adlı bir kuruluş bulunmaktadır.
Kanada’da eğitim ve öğretim ABD ile neredeyse aynıdır. Farklı meslek grubundan gelen kişiler şartları karşıladıktan ve yüksek lisans eğitiminden sonra “Uzman” olabilir. Kişi odyolog ya da dil konuşma terapisti mesleklerinden hangisini tercih edeceğini yüksek lisans düzeyinde karar verir. Odyologların ve dil konuşma terapistlerinin sorumluluklarını denetleyen CASLPA (Canadian Association of Speech-Language Pathologists and Audiologists ) adlı bir kuruluş bulunmaktadır.
Birleşik Krallık’ta uygulamalar benzerlik göstermektedir. Farklı olarak odyoloji ayrı program, dil ve konuşma terapisi ayrı program olarak yürütülmekte, lisans mezunları da uygulamalarda yer alabilmektedir. Yüksek lisansa farklı bir alandan başvuranlar kabul edebilmekte, kişiler bilimsel hazırlık ve ilgili sınavları geçtikten sonra “Dil Konuşma Terapisti” ya da “Odyolog” olabilmektedir.
Avustralya’da eğitim öğretim lisans ve lisansüstü düzeyde yürütülmekte, yüksek lisansa farklı bir alandan başvuranlar kabul edebilmekte, kişiler bilimsel hazırlık ve ilgili sınavları geçtikten sonra “Dil Konuşma Terapisti” ya da “Odyolog” olabilmektedir.
3- Bizler alanda ne yapıyoruz, ne yetkiyle yapıyoruz?
Hemen yanıtlayalım.
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı;
1- Devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde “uzman odyolog” sıfatıyla çalışılabilmektedir. Sağlık bakanlığı odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanını tanımaktadır. KPSS sınavında “odyolog” kadrosunda atanabilmek için “bu alanda yüksek lisans yapmış olmak” ibaresi yer almaktadır.
2- Odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı olmadan hiçbir hastanede koklear implant ameliyatı yapılmamaktadır. Odyoloji uzmanları koklear implant kurullarının üyesidir.
3- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde “odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı” çalışabilmektedir. Görev ve yetkiler yasalar yönetmeliklerle düzenlenmiştir.
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti;
1- Uzman Dil ve Konuşma Terapistleri hastane ve eğitim merkezlerinde çalışmaktadır.
2- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde “Uzman Dil ve Konuşma Terapistiı” sıfatıyla çalışabilmektedir. Görev ve yetkiler yasalar yönetmeliklerle düzenlenmiştir.
Gördüğünüz gibi yüksek lisans bize bu hakları vermiştir.
4- Türkiye’den mezun Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları, Dil ve Konuşma Terapistleri Yurtdışında tanınmakta mıdır?
Odyologlar ve Dil Konuşma Terapistlerini tanıyan kuruluşlardan bazıları:
Europian Federation of Audiology Societies (EFAS)
International Society of Audiology (ISA)
American Speech-Language-Hearing Association (ASHA)
5- Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları, Dil ve Konuşma Terapistlerinin yaptıkları araştırma makaleleri uluslarası bilimsel dergiler ve kuruluşlar tarafından kabul edilmekte midir?
Science Citation Index’de yer alan uluslararası dergilerde yayınlanmış birçok makale bulunmaktadır.
200 aşkın bilimsel yayından sadece bir kaç örnek:
St. Louis, K., Topbaş, S. ve Özdemir, S. (2008). Turkish Stuttering Association: A Model Project to Bring Stuttering Self-help to Turkey. Journal of Fluency Disorders.
Cekic S, Sennaroglu G. (2008) The Turkish hearing in noise test. Int J Audiol. Jun;47(6):366-8.
Topbas S. A Turkish perspective on communication disorders. Logoped Phoniatr Vocol. 2006;31(2):76-88.
Lai WK, Aksit M, Akdas F, Dillier N. Longitudinal behaviour of neural response telemetry (NRT) data and clinical implications. Int J Audiol. 2004 May;43(5):252-63.
Ozbek M, Tulunoğlu I, Ozkan S, Oktemer M.Evaluation of articulation of Turkish phonemes after removable partial denture application. Braz Dent J. 2003;14(2):125-31.
Sennaroglu L, Ziyal I, Atas A, Sennaroglu G, Yucel E, Sevinc S, Ekin MC, Sarac S, Atay G, Ozgen B, Ozcan OE, Belgin E, Colletti V, Turan E.
Preliminary results of auditory brainstem implantation in prelingually deaf children with inner ear malformations including severe stenosis of the cochlear aperture and aplasia of the cochlear nerve. Otol Neurotol. 2009 Sep;30(6):708-15.
6- Lisansı farklı alandan yapmış fakat yüksek lisansını “odyoloji ve konuşma bozuklukları” “dil konuşma terapisi” programlarında tamamlamış kişiler “uzman” ünvanı kullanabilir mi?
Evet kullanabilir.
Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 2. maddesinde adayların bir lisans diplomasına sahip olması gerektiği belirtilmektedir. Aynı alandan lisansını tamamlamış ibaresi yer almamaktadır. Verilen eğitim sonucunda kişiler “Bilim Uzmanı” ünvanı alır.
Ayrıca madde 3a’da Yüksek lisans ve doktora programlarında lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylar için Bilimsel Hazırlık Programı uygulanabileceği belirtilmektedir.
Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde amaçlara bakacak olursak,
1- “Yüksek Lisans: (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master): Bir lisans öğretimine dayalı, eğitim - öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir” ibaresi bulunmaktadır.
Yukarıdaki tanımda da görüldüğü gibi “Bilim uzmanlığı” ifadesi tartışmaya yer bırakmayacak şekilde görülmektedir.
2- Tezsiz Yüksek Lisans programları için madde 14a’da “Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.” ibaresi yer almaktadır.
Yukarıdaki tanımda da açıkça görüldüğü gibi yüksek lisans yapmış olan kişi farklı bir alandan gelse dahi “mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını” öğrenebilmektedir. Anadolu Üniversitesi’nde Dil ve Konuşma Terapistliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı mevcuttur.
Sadece bu alanda değil Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Biyokimya, Farmakoloji gibi sağlık bilimleri alanında da yüksek lisans düzeyinde “uzman” yetiştiren ve lisansı olmayan bölümler mevcuttur. Yurtdışında gelişmiş tüm ülkelerde farklı bir bölümden yüksek lisansa başvurup dil konuşma terapisti ya da odyolog olmak mümkündür.
Ayrıca tıp alanında lisansüstü eğitim sonrası “ortopedi uzmanı” kulak burun boğaz uzmanı” gibi ünvanlar verilmektedir. Lisans mezunu pratisyen hekimler lisansüstü eğitim yapmadan bu ünvanı alamazlar. Ayrıca diğer branşlarda da aynı şey söz konusudur. Örneğin fizyoterapi alanında “protez-ortez- biyomekanik uzmanlığı” vardır. Psikoloji alanında “klinik psikolog” ünvanı vardır.
Bu alanların hepsinde birden sertifika programı açıldığını hayal edin. Lütfen kendi alanınızda 2- 3 aylık eğitim verildiğini düşünün ve empati kurmaya çalışın.
7- 2- 3 aylık sertifika programlarıyla uzman olmak mümkün mü?
Hayır! Sağlık bilimleri alanındaki uygulamaya yönelik bir uzmanlık alanında ehil ellerde olmayınca hastaya kalıcı hasarlar bırakılabilir. (Örn: Yutma Bozuklukları) Bir uzmanlık alanında 2- 3 aylık eğitim çok yetersizdir. Ayrıca uzmanlık bir sertifika programıyla verilemez.
Yüksek lisans mezunları 3 senede emek ve çabaların ürünü olarak elde ettikleri “uzman” ünvanı haketmiyorlar da, 2- 3 ay sertifika eğitimi alan kişiler mi “Uzman” ünvanı hakediyor? Üstelik alanda uzman olmayan farklı alanlardan akademisyenlerin ve eğitimcilerin verdikleri eğitim(?) sonucu bunu elde ediyorlar.
Bizleri tanımayan beyefendiler hanımefendiler bu tezattan habersizler midir? Sertifika programını alandan dünyaca ünlü hocalar vermiş olsa bile bu durum 2- 3 ayda sertifika programıyla uzmanlık yetkisi almayı haklı çıkarmaz. Uzmanlık ancak lisansüstü eğitim sonrası verilebilir. Sertifika programı ancak belirli bir tekniği ya da yöntemi öğretmek üzerine alandan “uzman dil ve konuşma terapisti, odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı ” ünvanı almış kişiler tarafından verilebilir ve aynı uzmanlık alanından kişiler sertifika programına katılabilir.
8- Daha önce de sertifika programı açma girişimi olmuş mudur?
Evet! Daha önce bazı sivil toplum kuruluşları ve kişilerce bir üniversitede sertifika programı açma girişimi olmuştur. Üstelik program üniversite öğretim üyelerince değil üniversite dışından tek kişi tarafından yapılmak istenmiştir. Fakat üniversite yönetimi kimi akademisyenlerce bilgilendirilmesi sonucu yapılan protokol iptal edilmiştir. Ayrıca uzmanlığı olmayan bazı kişilerin bazı belediye kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarında “Konuşma Koçluğu” gibi kursları açtığı ve aynı kişilerin şu anda yaşanan süreçte aktif rol aldıkları bilinmektedir.
9- Türkiye’de bu alanda eğitim yeterli mi?
Hayır! Türkiye’de sadece lisansüstü eğitimle var olan popülasyona hizmet götürmek mümkün değildir. Uzman yetersizliğinden dolayı ve yasal açıklar sebebiyle alana yakın meslek grupları (psikoloji, psikolojik danışmanlık, psikiyatri, özel eğitim gibi) bu alanda faaliyet göstermektedir. Ayrıca alanla yakından uzaktan ilgisi olmayan bazı girişimciler de pastadan paylarını almaktadırlar. Uzman yetersizliği böyle bir sertifika programını haklı göstermez.
10- Bu alanda lisans programı açılacak mıdır?
Evet! Tahminen bir iki yıl içersinde lisans programları açılacaktır. Lisans programlarının açılmasıyla meslek tanımlarının netleşeceği düşünülmektedir. Bzce illetişim bozuklukları alanındaki (işitme ve dil- konuşma) belirsizlikler ortadan kalkacaktır. Akademik kadro oluşturmak için yıllarını bilime adamış insanları yetiştirmeye ihtiyaç vardır. Bu bahsedilen yüksek lisans programlarını yermekle değil, destek vermekle mümkündür. Şu anda var olan akademisyenler içersinde dil ve konuşma terapisi ya da odyoloji alanında lisans mezunu yoktur. Hepsi farklı alanlardan lisansını almış, yüksek lisansını, doktorasını, doçentlik tezini dil ve konuşma terapisi/ odyoloji alanında tamamlamış, dil ve konuşma terapisi/ odyoloji alanında doçentlik savunmasını, dil ve konuşma terapisi/ odyoloji alanında profösörlük başvurusunu yapmıştır.
Değişik dallardan gelen akademisyenler 2-3 aylık sertifikayla uzman yetiştirmeye muktedirken, hayatını bu alana adamış insanlar yüksek lisans programı açıp uzman yetişiremeyecek mi?
Akademisyenlerden sadece birkaçı:
Rahmetli Prof. Dr. Soner Özkan, Prof.Dr. Erol Belgin, Prof.Dr. Seyhun Topbaş, Prof.Dr. Ferda Akdaş, Prof.Dr. Ayşe Gül Güven, Prof.Dr. Nevma Madanoğlu, Prof.Dr. Bülent Şerbetçioğlu, Prof.Dr. Ahmet Konrot, Prof.Dr. Pınar Ege
Diğer öğretim üyelerini yazarak listeyi uzatmak istemedik. Akademisyenlerin hepsinin dil ve konuşma bozuklukları alanında çalışmaları/ araştırmaları bulunmaktadır.
11- Böyle bir sertifika programını Sağlık Bakanlığı onaylar mı?
Bilmiyoruz. Fakat;
21.08.2010 tarihli ve 27679 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’nin Uygulanmasına dair 30.09.2010 tarihli ve 13043 sayılı Yazı’da “Tüm sertifikalı eğitimlerin her türlü bilimsel ve teknik içerik, usul ve esasları sertifikalı eğitim, bilim komisyonları tarafından belirlenecektir.” ibaresi yer almaktadır. Bilim komisyonundan geçmeyen bir sertifika programının onaylanması mümkün değildir. Bilim komisyonun kimlerden oluştuğu eğitimin yeterliliği gibi konular başvurlar yapıldığında tahmin ederiz ki gündeme gelecektir. Ayrıca bu süreçte sertifika programıyla ilgili dava açılıp açılmayacağını, yürütmenin durdurulup durdurulmayacağını bilmiyoruz.
12- Böyle bir sertifika programının Sağlık Bakanlığının onaylaması durumunda ne olur?
Böyle bir durum hem başvuran ve onay alan, hem de uzmanlar açısından ciddi sorunlara, belirsizliklere sebep olacaktır. Bilimden uzak yüksek öğretim mantığıyla yakından uzaktan ilişkisi olmayan bir durum oluşacaktır.
13- Meslek örgütleri bundan sonraki süreçte ne yapacak?
Ses Konusma ve Yutma Bozukluklari Dernegi (SKYBD), Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (DKBUD), Odyoloji Konuşma ve Ses Uzmanları Derneği konu hakkında görüşme ve değerlendirmelerde bulunmaktadır. Bekleyip sürecin nasıl işleyeceğini hep beraber göreceğiz.
Umarım aydınlatıcı olmuştur. Alana ilgi duyan arkadaşların sertifika programına değil yüksek lisans programlarına başvuracaklarını umut ediyorum. Meslek hayatınızda başarılar diliyorum.
Kaynaklar:
* BAA
* Home
* Information for Academic Programs & Faculty
* T.C. Sağlık Bakanlığı
* http://enstitu.hacettepe.edu.tr/kata...rogrami_pk=175
* Yükseköğretim Kurulu - 1.Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği
* 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu: Tebliğ - Son Haberler -
* SUT RESMİ GAZETEDE YAYINLADI! - Son Haberler -
* DİL VE KONUŞMA BOZ. SERTİFİKA PROGRAMINA TEPKİ - Son Haberler -
* DKBUD
* SKYBD - Ses, Konuşma ve Yutma Bozukluları Derneği
* Kadrolar Açıklandı! - Son Haberler -
* T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı
* http://orgm.meb.gov.tr/Destek_egitim...nusma_prog.pdf
[ Üyelere Özel ] 20-10-2010 11:17:19
Sayın İrem Konakçı........
Sizinle daha öncede yazışmıştık.....
Sizler kendinizi odyolog (?).........
Dil ve konuşma bozuklukları terapisti (?)....... ilan etmişsiniz...?
Benim ve herkesin bildiği üzere bu bölümlerin MAALESEF ülkemizde LİSANS Programları yoktur........
1- Ünvanlar Lisans Mezuniyetleriyle verilir....... Sizlerin böyle bir mezuniyeti yoktur........ Dolayısıyle böyle bir ünvana sahip değilsiniz.....
2- Yüksek lisans ünvan veriyorsa, herkes farklı bölümlerde yüksek lisans yapardı..... Hele bizim gibi iş bulamayan üniversite mezuniyetlerinin çokluğunda......
3- Yüksek lisans programları sadece akademik kariyer ve üniversitelerde öğretim görevi yapabilmek içindir......
4- İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunlarının, bu alanda söz sahibi olup kürsüde yönetici sıfatıyla derslere girip eğitim verebilmesi normalse...... Psikoloji ve Türk Dili vb. alanlarda kariyer sahibi akademisyenlerce Eğitim verilmeside NORMALDİR ve daha akla yatkındır.....
5- Yüzlerce profesörlerin ve akademisyenlerin görev yaptığı ve Türkiyenin en büyük vakıf üniversitesinde verilen bir eğitimin yetersizliğinden bahsedebiliyorsunuz......
6- Bir Üniversitede akademisyenlerce yapılan bir Eğitimin sizlerin onayına ihtiyacı yoktur.....
7- Bir Üniversite tarafından yapılan bir eğitim yasal olarak durdurulamaz..... Ve ben burada yazdığımdan beri siz mahkemelerden bahsettiniz.....Ama 8 aydır bu dava yazıları gelemedi....? Sizlerde iyi biliyorsunuzki bu mümkün değildir.....
8- Odyoloji yüksek lisansta görevli Erol Belgin bey ve daha öncekiler.....
(Kİ 41 YILDIR VAR)....... Neden bir LİSANS PROGRAMI AÇMADILAR....? Kimi bekliyorlardı.........? Hertürlü yetkiye sahipler......
9- Dilkom da görevli Seyhun Topbaş ve Pınar Ege hanımefendiler (Kİ 11 YILDIR VAR)........ Neden bir LİSANS PROGRAMI AÇMADILAR.......? Kimi bekliyorlardı......
10- Anadolu Üniversitesi mezuniyetli, kendiside İşitme Engelli olan, İŞİTME ENGELLİLER FEDERASYONU BAŞKAN YARDIMCISI, Muammer AY tarafından 3 YIL öncesinde Seyhun Topbaş ve Pınar Ege hanımefendilere ayrı ayrı teklif götürerek Engelli sayısının çok olması nedeniyle bir çözüm önerisini, programlarının çok yoğun olduğundan bahsederek vakit veremeyeceklerini belirterek teklifi red ettiler..... NEDEN....?
Hani bu alanının önemi..... Hani Çözümler.....
11- Bunca geçen yıllara rağmen LİSANS PROGRAMLARI açılmıyor ve yüksek lisans programları ve alınan öğrenci sayıları bir elin parmakları kadar........ NEDEN......??????
C E V A P........
Herşeye Mutlak ve tek hakim olabilmek ve kariyer kaygısı.... Ve tamamen duygusallık......
İrem Konakçı...... ODYOLOJİ LİSANS MEZUNU DEĞİLSİNİZ ve Yüksek Lisans size bu hakkı vermez...... Ve Odyoloji anlaşıldığı üzere İŞİTME üzerine bir daldır....
[ Üyelere Özel ] 18-10-2010 19:45:58
Merhaba
Odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanları derneği, dil ve konusma bozuklukları uzmanları derneği bu sertıfıka programını onaylamamaktadır.
gerekçelerimiz:
1- kursu veren uzmanlar bu alanda ulkemızde egıtım veren hocalar ve alan calısanları degıldır
2- egıtımın ıcerıgı yetersızdır
3- uzmanlık ıfadesı hatalıdır. uzmanlık ancak yuksek lısans egıtımı ıle alınacak bır unvandır
4- bır tıp alanı olan konusma bozukluklarına daır tanı ve tedavı gıbı yetkıler ıcın 2-3 aylık bır egıtım yeterlı degıldır
5- egıtımden faydalanacak meslek grubu cok genıstır
6- bahsı gecen konusma engellıler federasyonu kurucularınında aydın unıverıstesınınde bu alana daır egıtımlı uzmanı bulunmamaktadır
bu alanda cıddı uzman acıgı vardır. ancak bu acık kapanacaksa ya da bu alan hakkında bılgı edınmek ısteyen ıyı nıyetlı kımseler egıtım alacaksa da bu egıtım bu konu hakkında bılgı sahıbı kısılerce verılmelıdır.
onaylamadıgımızı ve desteklemedıgımızı bılgılerınıze sunarım
saygılarımla