Cochlear İmplant; Cerrahi, Odyoloji ve Eğitimi ( 0-3 Yaş İşitme Engelli Çocuklar İçin)
Marmara Üniversitesi,Türkiye İşitme Engelliler Fed
12-06-2008
Ücretli
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ve TÜRKİYE İŞİTME ENGELLİLER FEDERASYONU işbirliğiyle
0-3 YAŞ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN COCHLEAR İMPLANT;
CERRAHİ, ODYOLOJİ ve EĞİTİM
Tarih: 12.06.2008 - PERŞEMBE
Saat: 09:00
Yer: Kadıköy Belediyesi Meclis Başkanlığı Salonu ( KADIKÖY-BEŞİKTAŞ Vapus İskelesi Karşısı ) Kadıköy / İSTANBUL
PROGRAM AKIŞI: 09:00-09:15- Prof Dr Ferda AKDAŞ – Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Anabilim Dalı Başkanı: -
- Açılış Konuşması 09:15-10:00- Prof Dr. Çağlar BATMAN
– Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı
- Cochlear İmplant Cerrahisi 10:00-11:00- Yard. Doç. Dr. Sezer KÜLEKÇİ – Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Anabilim Dalı
- Cochlear İmplant Seçim Kriterleri nelerdir? 11:00-11:30- ARA 11:30-12:30
- Uzm. Odyolog Asuman ALNIAÇIK
– Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Anabilim Dalı
- Cochlear İmplant’ın tanıtımı
- Neden Cochlear İmplant Kullanıyoruz? 12:30-14:00- ÖĞLE ARASI 14:00-15:00- Uzm. Odyolog Ebru KÖSEMİHAL
- Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Anabilim Dalı
- Cochlear İmplant’lı Çocuklarda İşitme Eğitim Teknikleri nelerdir? 15:00-16:00- Odyolog Julie KOŞANER- MEDEL İşitme Cihazları
-Cochlear İmplant’lı Çocuklarda Aile Eğitimi İletişim : Kürşat ARIKMERT
– İşitme Engelliler Öğretmeni
- ( Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı )Mail:İsitme_eng_ogrt@hotmail.com
Tel: 0 505 892 41 75 ( Öğretmen Hattı ) 0 533 778 68 54 0 216 305 90 60
Mail: isitme_eng_ogrt@hotmail.com
ÜCRET: 50 YTLHESAP NO: İŞ BANKASI-ŞUBE KODU:4400(ESKİŞEHİR ŞUBESİ) HESAP NO: 317 17 45 (KÜRŞAT ARIKMERT hesabına )
[ Üyelere Özel ] 15-12-2008 22:14:17
ben geçen eylül ayında yapılan seminerinize katıldım. bize bu seminerin devamının olduğu bu oturumlar sonrasında marmara ünv odyoloji böl.uygun görülürse gözlem yapma imkanı verileceğini ve yine seminr sonrasında konuşmacıların notlarının bizlere kitap şeklinde verileceğini söylemiştiniz. şimdi ise aynı semineri tekrarlıyorsunuz? neden....
[ Üyelere Özel ] 26-11-2008 20:08:17
ben bu etkinliğe seve seve katılabilrim... yaklaşık 5 yıldır Antalya'da çalışıyorum ve uzun yıllar bu şehirde çalışmayı düşünüyorum..aşağıda
[ Üyelere Özel ] 09-06-2008 14:54:03
Kürşat bey,
Bu tür etkinlikler yaparak biz işitme engelliler öğretmenlerini bilgilendirmeniz çok güzel kendi içimizde paylaşımlarımız arttığı sürece işitme engelli çocuklarımız daha iyi olacaklar.Çok teşekkür ediyorum çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
[ Üyelere Özel ] 09-06-2008 10:05:27
Kürşat Bey,
Sınav haftası oldugu için etkinliklere katılamayacağım, çalışmalarınızı destekliyorum, başarılar dilerim.
Selamlar...
[ Üyelere Özel ] 07-06-2008 11:02:29
Uzun yıllar MEB'e bağlı resmi ve özel kurumlarda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptım.
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı Özel Eğitim Öğretmenliği Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kolu'ndan 1989'da mezun oldum.Bu bölümü okumamın nedeni ,işitme engelli bir çocuğumun olmasıydı.
Yıllarca kızımın eğitimde ve öğretiminde yer aldım.Üniversiteyi bitirdi ve bir kurumda işiten bireylere doğal işitsel sözel yöntemle kurs vermekte.Doğal işitsel sözel yöntemle eğitimini almasaydı bugün sadece işaret dilini kullanabilen bireylerle konuşabilecek,engel zincirini kıramayacaktı.Bu örnek de sizin Eskişehirdeki doğal işitsel sözel yöntemin ne kadar farklı oduğu düşüncesini kanıtlamaktadır.
Kızıma bu imkanı sağlayan başta Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı( Anadolu Üniversitesi eski Rektörü ) sayın Yılmaz BÜYÜKERŞEN'e ve İÇEM yönetici ve öğretmenlerine sonsuz teşekkürlerimi arz ederim.
Torunum da işitme engelli olması beni özel eğitimde neler yapabileceğim konusunda araştırmaya yöneltti.Bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışmaya başlayacağım.Torunum OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ nde coclhear implant ameliyatı oldu ,işitme cihazı takıldı.Şimdi eğitim zamanı.Bu eğitimle ilgili yaınları bizmle paylaşırsanız sevinirim.Bu alanda gönüllü olarak Eskişehir Temsilcisi olmak istiyorum.Yıllar önce kızımla yürüdüğümüz bu yolda torunumla yürürken bu özelliği taşıyan çocuklarımızın ve onların şanslı ailelerine yardımcı olmak istiyorum.
Bu çalışmalarınızdan dolayı sizleri ve ekibinizi kutluyorum sayın Kürşat Bey.
[ Üyelere Özel ] 02-06-2008 12:56:29
DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM;
4 yıl süreyle üniversitelerin Özel Eğitim alanı, İşitme Engelliler Öğretmenliği bölümünde okuduk.
• İşitme engelli bir bireyi nasıl fark ederiz?
• İşitme engelli birey ne demek?
• İşitme engelli bir birey için öncelikli ihtiyaçlar nelerdir?
• Erken teşhis, erken cihazlandırma, erken eğitim neden bu kadar önemlidir?
• İşitme cihazı ne demek?
• Cochlear implant ne demek?
• Cochlear implant uygulamak için bir çocuğun hangi şartları sağlaması lazımdır?
• İşitme engelli bir çocuğa dil ve konuşma nasıl öğretilir?
• İşitme engelli bir çocuğa okuma-yazma nasıl öğretilir?
• İşitme engelli bir çocukla nasıl iletişim kurulmalı?
• İşitme engelli bir çocuğa aile eğitimi nasıl verilmeli? vs. konularda uygulamalı olarak çok iyi merkezlerde staj yaparak bilgi sahibi olduk. Şimdiyse üniversitede edindiğimiz bilgiler ışığında bildiklerimizin üzerine bir şeyler ekleyerek daha kaliteli eğitimciler haline gelmeye çalışıyoruz.
2 yıldır İstanbul’ dayım. Eskişehir’den İstanbul’a gelirken en ünlü doktorların, hastanelerin, odyologların burada olduğunu, insanların gelir düzeylerinin yüksek olmasından dolayı çocuklarının eğitimine verdikleri önemin daha fazla olacağını, dolayısıyla işitme engelli çocukların Eskişehir’de işitme engelli çocuklara verilen eğitimden çok daha iyi düzeyde eğitim alabileceklerini düşünmüştüm. Oysa yanılmışım. Burada işitme engelli çocuklara verilen eğitim çok farklı, yanlış ve yetersiz. Aile eğitimi yok denecek kadar az. Erken teşhis, erken cihazlandırma, erken eğitim gibi işitme engelli çocukların eğitimlerindeki en önemli faktörlerle ilgili çalışmalar ya sadece söz de kalıyor ya da bireysel çalışmalardan ibaret. Devlet okullarında işaret diliyle eğitim veriliyor ya da en iyi ihtimal doğal işitsel sözel yöntem ve işaret dilinin birlikte uygulandığı karma yöntem tercih ediliyor. Öğrenilmesi daha kolay olan işaret dilini öğrenen çocuk nasıl olsa kendi çevresindeki insanlarla iletişim kurduğunu, diğer insanlarla da iletişim kurması gerektiğinde bundan kaçabileceğini düşünerek dili ve konuşmayı öğrenmek için yeterince çaba göstermiyor. Öyle ki Marmara Üniversitesi Odyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Ferda Akdaş’ ın ikisi de İstanbul Anadolu yakasında olan Yeditepe İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ve Dosteller İşitme Engelliler İlköğretim Okulundan iki çocuğu işaret dili ile iletişim kurmaları için bir araya getirdiklerinde birbirleriyle iletişim kuramadıkları gözlenmiştir.
Değerli meslektaşlarım; bu ve benzeri durumlar ülkemizin her yerindeki işitme engellilere eğitim veren kurum ve kuruluşlarda yaşanmaktadır. Biz işitme engelliler öğretmenlerine işitme engelli çocuklara verilen eğitimin kalitesini artırmak anlamında çok fazla iş düşmektedir. Sektörün daha emekleme çağında olması dolayısıyla birlik halinde yapacağımız çalışmalar gelecekte isimlerimizin çok daha iyi yerlerde anılmasını sağlayacaktır. Bu yüzden aşağıda açıklamasını yapacağım bir çalışmayı uzun çabalar sonucunda olgunlaştırarak başlatma gereği duyduk. Katılımlarınız ve çabalarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Ben işitme engelliler öğretmeni olmamın yanında aynı zamanda Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyorum. Federasyonumuza ait olan birçok internet sitesinin yanında özel eğitime önem veren birçok internet sitesi, gazete ve dergide de yazarlık yapıyorum. Haliyle benim buradaki iletişim bilgilerimden faydalanarak insanlar yaşadıkları sıkıntıları bana yazıyorlar. Sıkıntı yaşayan kişiler eğer İstanbul’daysa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Lakin bu kişiler başka başka şehirlerdeyseler elimden onları İstanbul’a çağırmaktan başka bir şey gelmiyor. Bu da ailelere ekstra maliyet getiriyor. Öyle ki bana ulaşan insanlar genelde kültür seviyesi yüksek, evinde ya da işyerinde internetle tanışan insanlardan oluşuyor. Özürlülükle kültürel ve sosyo- ekonomik seviyenin arasındaki ters orantıyı düşündüğümüzde bana ulaşabilen insanların sayısının ne kadar az olduğunu görürüz.
Bu ve benzeri sebeplerden dolayı işitme engelli çocuklara yerinde hizmet götürmenin gerekliliğinin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu fark ettim. Belki hayalimizdeki her şeyi yapmaya gücümüz ve ömrümüz yetmez ama sizlerinde desteğiyle inanın küçümsenmeyecek kadar çok şey yapabiliriz.
Her şehirden birkaç tane işitme engelliler öğretmeni temsilcimiz olsa. Bana ya da sizlere gelen talepler olduğunda bu talepleri o şehirdeki temsilcimize bildirsek. Bu temsilcimiz bu çocuğun sorumluluğunu alsa. Ne kadar güzel olur değil mi?
Marmara üniversitesi odyoloji anabilim dalı ve KBB anabilim dalı bu projeyi desteklemektedirler. Projeye katılan şehir temsilcilerini uygun zamanlarda eğitime alıp Cochlear implanta uygunluk, eğitim, cihazlar vs. konularında eğitim vereceklerdir.
Peki, şehir temsilcisi olacak öğretmen arkadaşımızın görevleri nelerdir?
1. Bulunduğu şehirde kendisine yönlendirilen işitme engelli çocuğun eğitim sorumluluğunu üslenmek. Bunun içinde neler var :
• Çocuğun, sadece özel eğitim bölümü işitme engelliler öğretmenlerinden eğitim almasını sağlamak,
• Aileye, işitme engelli bir çocukla nasıl iletişim kurulacağını öğretmek,
• Çocuğun, aldığı eğitimden gördüğü faydanın ne kadar olduğunu tespit etmek, gerektiğinde eğitimcisini değiştirtmek,
• Çocuk için doğru işitme testi, doğru cihazlandırma, kaliteli pil, uygun kulak kalıbı, işitme cihazı bozulduğunda hızlı teknik servis vs.. konularında yardımcı olmak, gerektiğinde merkezle işbirliği içine girmek.
• Cochlerar implanta uygun çocukların tespit edilmesi, bu çocukların doğru Cochlerar implant ekibine yönlendirilmesi, cochlear implant öncesi ve sonrası aile eğitimlerinin verilmesi,
2. Şehir temsilcisi ve yardımcısı işitme engellilere verilen eğitimin kalitesini artırmak için bulunduğu bölgede panel, seminer, toplantılar düzenler. Gerektiğinde organizasyonunu kendi yaparak merkezden konuşmacı olarak uzman desteği ister.
Bu çalışmanın bize ve ülke geleceğine katacağı değerleri sıralamak gerekirse :
Aileler, işitme engelli çocuklara verilecek eğitimin özel eğitim bölümü, işitme engelliler öğretmenleri tarafından verilmesi gerektiğini yaşayarak öğrenecekler.
Cochlear imlant ameliyatı olması gereken çocuklar geciktirilmeden ameliyat olacaklarından dili ve konuşmayı daha çabuk öğrenebilecekler.
Yaptığımız çalışmalardan dolayı bu oluşumun içinde olan öğretmenler özel sektörde işveren tarafından daha değerli görüleceklerinden çalıştıkları kurumda daha özgür olacaklar, özgün çalışmalar yapabilecekler.
Bu oluşumun içinde olan öğretmenler doküman, uygun zamanlarda üniversite kökenli eğitimcilerden ücretsiz eğitim gibi avantajlara da sahip olacaklar.
Bu eğitim sonunda ekip tarafından hazırlanacak ders notları mail adreslerinize gönderilecek. Ayrıca sizleri bilgi açısından daha donanımlı hale getirmek için her ay farklı ders notları mail adresleriniz yoluyla sizlere gönderilecek.
Katılımlarınız ve katkılarınızdan dolayı şimdiden hepinize teşekkür ederim.
Kürşat ARIKMERT
Proje Koordinatörü
sanırım yeterince açıklayıcı olmuştur..sevgiyle kalın..
[ Üyelere Özel ] 01-06-2008 22:11:02
bu etkinliğe katıldığımız takdirde herhangi bir belge alıyormuyuz.