20-08-2020 |

Nöroplay Yöntemi Uygulayıcı Sertifika Programı


DİLGEM

12-09-2020

İSTANBUL (Anadolu)

Ücretli

Otizm; yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan, iletişim sorunları, sosyal etkileşim sorunları ve sınırlı/yinelenen ilgi ve davranışlarla karakterizedir. DSM-V’e göre otizm spektrum bozukluğu iki ana kategoride toplanarak tanımlanmaktadır. Buna gore; ilk kategorisinin birinci ölçütü normal olmayan sosyal yakınlaşmadan ve diyaloğu devam ettirmeden başlayan, ilgi alanlarının, duyguların paylaşımına ve sosyal etkileşimi sürdürme yokluğuna kadar giden sosyal-duygusal alanda yetersizliklerdir. İkinci ölçütü ise zayıfça oluşturulmuş sözel-sözel olmayan iletişimden, göz teması ve vücut dilinde anormallikler veya sözel olmayan konuşmayı anlama ve kullanmada yetersizlikler ile yüz ifadelerinin veya mimiklerin tamamen olmamasına kadar uzanan sözel olmayan iletişimde sınırlıklardır.

Oyun ise, çocuğun en doğal öğrenme ve gelişim destek aracıdır. Çocuk, oyun içinde kendisi için gerekli bilgi, beceri ve alışkanlıkları yaparak, yaşayarak öğrenmekte, yardımlaşma,  konuşma, bilgi edinme, alışkanlık, deneyim kazanma ve yaşam rollerini anlama gibi olguları oyun içinde kavramakta ve pekiştirmektedir. Oyun içinde kurulan ilişkiler çocuğa konuşma ve harekete geçmenin bir sıra içerdiğini yaşayarak öğretir.  Çocuk oyun yoluyla farklı özellikteki nesnelerle oynarken kavramları, sayıları ve buna benzer pek çok bilişsel yeteneğini de geliştirme imkânı bulur. Oyun, özellikle çocukları pasif durumdan aktif duruma geçirmesi nedeniyle diğer öğrenme tekniklerine göre daha etkilidir.

 

**Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için planlanmış oyun temelli erken müdahale programları gözden geçirilerek yenilikçi bir yöntem olan Nöroplay Yöntemi oluşturulmuştur.

 

 

NöroPLAY Yöntemi Nedir?

 

NöroPLAY Yöntemi 12-42 aylık çocuklar için, Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Ekici ile Çocuk Gelişim alanından Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı, Uzm. Sezen Şerife Dursun, Feyza Kutlu ve Elif Nur Gürkan tarafından geliştirilmiş otizm erken müdahale programıdır. Ebeveyn-çocuk etkileşimini baz alan, ev merkezli, yoğunlaştırılmış bir oyun terapi sürecinde; çocuklarda görülen sosyal bozuklukların sosyal oyun aracılığıyla giderilmesi amaçlanır. Bu yöntem ebeveynlere, çocuklarının sosyal iletişimini desteklemek için hangi oyuncak ile nasıl bir strateji izleyerek oynamaları gerektiği konusunda detaylı bilgiler sunar. Yoğunlaştırılmış seansları ile ebeveynler çocuklarıyla hangi oyuncakları kullanarak nasıl oyun oynamaları gerektiğini ve ev ortamının nasıl düzenlenmesi gerektiğini öğrenirler. Böylece terapiyi tüm güne yansıtılarak çocuğun etkileşim süreci doğal ortamında desteklenmeye devam eder.   

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.