13-07-2020 |

Ergen ve Yetişkin Değerlendirme Testleri Uygulayıcı Yetiştirme Sertifika Programı


DİLGEM

20-07-2020

İSTANBUL (Anadolu)

Ücretli

1. Alexander Zeka Testi

 

Alexander Pratik Zeka-Yetenek Testi, 7-19 yaş arası bireylere uygulanan ve pratik zeka ile yeteneklerinin ölçüldüğü bir testtir. Bu test, S.W. Alexander tarafından geliştirilmiştir. Alexander Pratik Zeka-Yetenek Testi ile çocuğun genel zeka seviyesi ve yetenekleri ortaya çıkarılabilmekte, böylece çocuk yeteneklerinin yoğunlaştığı alana yönelik uygun bir eğitime yönlendirilebilmektedir. Test, çoğunlukla ilkokulu bitiren çocukların teknik becerilerinin belirlenmesi ve daha ileri sınıflara (özellikle sanat okullarına) yönlendirilmesi için uygulanmaktadır. Test aynı zamanda özel sınıflarda okutulması gereken çocukların tespitinde de oldukça işe yaramaktadır. Alexander Pratik Zeka Yetenek Testi ile, özel durumu olan çocuklar değerlendirilebilmekte ve uygun eğitim kurumlarına yönlendirme sağlanabilmektedir. Testte tahta kutular, boyalı küpler verilerek çeşitli problemlerin çözümü istenmektedir.

 

 

2. CATELL 3A Zeka Testi

 

Üniversite öğrenimi almış bireylere uygulanan zekâ testidir. Kültürden arınık, uluslararası bir zekâ ölçeğidir. Üniversite öğrenimi almış bireylere uygulanır. Bireylerden, serinin devamı olan şekli ya da benzemeyen şekli bulma gibi farklı soru türlerini, verilen süre içinde yanıtlamaları istenir.

 

 

3. D2 Dikkat Testi

 

Test, seçici dikkati belirlemek için geliştirilmiştir. Psikomotor hız, -Doğru ve yanlış işaretlemeler -Gösterilen performansın kalitesi bu testte değerlendirilmektedir. 9- 60 yaş arasına uygulanır. Bireysel ve grup olarak uygulanabilecek tek form vardır. En fazla 8 dakika içerisinde test sonlanmalıdır. Deneğin her satırı 20 sn içerisinde tamamlaması beklenir.  Test 14 satır, her satırda 47 karakter ve toplam 658 itemi içerir. “d” ve “p” harflerinin 3 farklı işaretli biçimi yer almaktadır. Bunlar harflerin üstünde, altında, üstünde ve altında olmak üzere yer alır.

 

 

4. Bender Gestalt - II Testi

 

4 yaş ve üzeri çocuklara uygulanan bilişsel değerlendirme testidir. Psikomotor algı ve fonksiyonlar ile yakın hafızayı ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. Testin materyali 16 karttan meydana gelmektedir. Testör, çocuktan ilk önce kartlara bakarak karttaki şeklin aynısını çizmesini istemekte, sonra aklında kalan şekilleri aklında kaldığı kadarıyla çizmesini istemektedir. Puanlama 0 ila 4 arasında puan verilmek suretiyle gerçekleştirilmektedir.

 

Bender Gestalt - II Testi, özel eğitim ve ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlar tarafından sıklıkla uygulanan bir testtir. Sağlıklı ve sağlıksız çocuklara uygulanabilir. Gerek sağlıklı çocuklarda Özgül Öğrenme Güçlüğü, Otizm Spektrum Bozuklukları, Motor bozuklukları, hafıza ve motor becerilerle alakalı tüm bozuklukların tanı sürecinde başvurulan gerekse hafıza ve motor becerilerde sorunlar ile karakterize bozuklukların tanısı sahip çocukları özel eğitime almadan veya terapi uygulamadan önce çocuk hakkında ayrıntılı bilgi edinmek amacıyla uygulanan bir test olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bu testin eğitimini psikolojik danışmanlar, psikologlar, özel eğitim uzmanları veya özel eğitim öğretmenleri, dil konuşma terapistleri veya patologları, odyologlar, ergoterapistler ve bu bölümlerin öğrencileri alabilir.

 

 

5. Çizim ve Göstermeli Benton Görsel Bellek Testi: 

 

Benton (1974) tarafından geliştirilen bir performans testidir.8 yaş ve üzerindeki kişilere bireysel olarak uygulanır. Benton Görsel Bellek Testi, görsel belleği; görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt etmektedir. Uygulama ve değerlendirme biçimi çocuk ve yetişkinlerde birbirinden farklıdır. Kartlar basit ve zor şeklinde karışık sırada verilmiştir.

 

 

6. Beck Depresyon Ölçeği

 

Sağlıklı ve sağlıksız (tanılı) olan okuma – yazma bilen bireylerin depresif belirtilerinin şiddetini tespit etmek amacıyla kullanılır. Ölçek kendini değerlendirme ölçeği olup kişi ölçekte yer alan soruları kendisi okuyup cevaplandırmaktadır. 21 farklı ifadenin yer aldığı ölçek, 4’lü likert tiptedir. Kişinin her bir ifadeyi 0 ile 3 arasında değerlendirmesi istenmektedir. Beck Depresyon Ölçeğinin kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

 

  • Yaşam olaylarına bağlı olarak gelişen depresif semptomların şiddetini ölçmek,
  • Otizm Spektrum Bozukluğu ve Özgül Öğrenme Güçlüğü gibi tanılar almış bireylerde sıklıkla görülen depresyonu tespit etmek ve gerekli yönlendirmeleri yapmak amacıyla kullanılmaktadır.

 

 

7. Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri

 

14 yaş ve daha büyük olan kişilere durumluk kaygı ve sürekli kaygı şiddetini ölçmek amacıyla uygulanan bir ölçektir. Uygulanan kişiler sağlıklı kişiler olabileceği gibi sağlıksız (yani tanılı) bireyler de olabilir. Durumluk kaygıyı ve sürekli kaygıyı ölçen iki farklı ölçekten meydana gelmektedir. Her bir ölçek 20 maddeden oluşmaktadır. Zaman sınırlaması bulunmayan ölçek bir kişi tarafından yaklaşık 10 dakikada doldurulabilmektedir. Durumluk - Sürekli Kaygı Ölçeği kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

 

  • Yaşam olaylarına bağlı olarak gelişen anksiyete semptomlarının şiddetini ölçmek,
  • Anksiyetenin türünü ve şiddetini belirlemek,
  • Kişiden anksiyete bozukluğu olup olmadığını tespit etmek
  • Otizm Spektrum Bozukluğu, Mental Retardasyon ve Özgül Öğrenme Güçlüğü gibi tanılar almış bireylerde sıklıkla görülen anksiyete bozukluklarını tespit etmek ve gerekli yönlendirmeleri yapmak amacıyla kullanılmaktadır.

 

 

8. Belirti Tarama Ölçeği (Scl-90-R)

 

17 yaşından itibaren genç ve yetişkin, en az ortaokul mezunu olan kişilere uygulanabilen ölçeğin amacı; 10 farklı kategoriye ait ruhsal belirtilerin şiddetini belirlemektir. Ölçek kendini değerlendirme ölçeği olup her kişiden ölçekte yer alan 90 adet soruyu okuyup cevaplandırması istenmektedir. 5’li likert tipine sahip olan ölçekte cevaplar 0 ila 4 puan arasında verilmektedir. Zaman sınırlaması olmamakla birlikte bir kişinin ölçeğin tamamını cevaplandırması yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Belirti Tarama Listesinin yaygın kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

 

  • Ölçüm yapılan belirtiler dahilinde psikiyatrik belirtilerin şiddetini tespit etmek,
  • Yaşam olaylarına bağlı olarak gelişen semptomlarının şiddetini ölçmek,
  • Farklı semptomların türünü ve şiddetini belirlemek,
  • Kişide belirli bir semptoma bağlı ruhsal bozukluk olup olmadığını tespit ederek yönlendirme yapmak
  • Otizm Spektrum Bozukluğu, Mental Retardasyon ve Özgül Öğrenme Güçlüğü gibi tanılar almış bireylerde sıklıkla görülen depresyon, anksiyete, fobi, paranoya, davranışsal sorun bozukluklarını vs. tespit etmek ve gerekli yönlendirmeleri yapmak amacıyla kullanılmaktadır.

 

 

9. Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi

 

Okuma yazma bilen kişilerin obsesif ve kompulsif belirtilerinin türünü ve düzeyini tespit etmek amacıyla kullanılan bir ölçektir. Sağlıklı olduğu kadar sağlıksız bireylere de uygulanabilir. Toplam 4 alt ölçeğe sahip olan ölçekte 37 tane soru yer almaktadır. Ölçek kendini değerlendirme ölçeği olup kişiden her bir soruyu okuyup cevaplandırması istenmektedir. Kişi her bir soruyu DOĞRU veya YANLIŞ olarak cevaplandırması istenmektedir. Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesinin yaygın kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

 

  • Yaşam olaylarına bağlı olarak gelişen obsesyon ve kompulsiyon semptomlarının şiddetini ölçmek,
  • Patolojiye bağlı olarak gelişen obsesyon ve kompulsiyon semptomlarının şiddetini ölçmek,
  • Obsesyon ve kompulsiyonların şiddetini belirlemek,
  • Otizm Spektrum Bozukluğu, Mental Retardasyon ve Özgül Öğrenme Güçlüğü gibi tanılar almış bireylerde sıklıkla görülen obsesyon ve kompulsiyon bozukluklarını tespit etmek ve gerekli yönlendirmeleri yapmak amacıyla kullanılmaktadır.

 

 

10. Mevsimsel Gidiş Değerlendirme Formu

 

Sağlıklı ve sağlıksız (yani tanılı) bireylerde mevsimlere bağlı olarak ortaya çıkan duygudurum ve davranış değişikliklerini tespit etmekte kullanılan bir ölçektir. Ölçek toplam 15 sorudan oluşmaktadır. Ölçek kendini değerlendirme ölçeği olup kişiden her bir soruyu okuyup cevaplandırması istenmektedir. Kişi her bir soruyu 0 ila 5 arasında puan vererek cevaplandırmaktadır. Mevsimsel Gidiş Değerlendirme Formunun yaygın kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

 

  • Mevsimsel geçişlere bağlı olarak meydana gelen duygu durum ve davranış değişikliklerini tespit etmek
  • Halihazırda kişinin sahip olduğu duygu durum bozukluğuna bağlı olarak gelişen duygu durum ve davranış değişikliklerini tespit etmek
  • Kişide gelişen duygu durum ve davranış değişikliklerinin şiddetini tespit etmek
  • Otizm Spektrum Bozukluğu ve Özgül Öğrenme Güçlüğü gibi tanılar almış bireylerde sıklıkla görülen öfke patlamaları, mizaç değişiklikleri gibi duygu durum farklılıkları ile taşkınlık, şiddet davranışı, alt ıslatma dışkı kaçırma gibi davranışsal bozuklukları tetikleyen mevsimsel geçiş aksaklıklarını tespit etmek ve gerekli yönlendirmeleri yapmak amacıyla kullanılmaktadır.

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.