10-07-2019 |

Detaylı DIR Değerlendirme Süreci: Çocuğun Bireysel Profilinin Oluşturulması ve FEAS (Functional Emotional Assessment Scale) Kullanımı


DİLGEM ATAŞEHİR

06-08-2019

İSTANBUL (Anadolu)

Ücretsiz

Hedef Kitle: Bu kursa katılabilmek için herhangi bir mezuniyet derecesi aranmamaktadır.

Eğitim Dili: Eğitim dili İngilizce olup İngilizce bilmeyen katılımcılar için Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Barış DİNÇER tarafından anında çeviri hizmeti verilecektir.

KONUŞMACILAR

src="http://dilgem.com.tr/upload/ckfinder/images/seminer/jeffrey-j-guenzel.jpg" alt="" />

Jeffrey J. GUENZEL, MA, LPC

ICDL Başkanı

Amerika Birleşik Devletleri

src="http://dilgem.com.tr/upload/ckfinder/images/seminer/gil-tippy.jpg" alt="" />

Gil TIPPY, PsyD

Amerika Birleşik Devletleri

Eğitim Hakkında: Otizm spektrumundaki bozukluklardan biriyle ya da gelişimsel bir çoklu-sistem bozukluğu ile tanılanan ve de iletişim ve ilişki kurmakta ciddi düzeyde güçlükler yaşayan çocuklar için DIR programı, çocuğun bireysel profilinin tamamını anlamaya yönelik detaylı bir değerlendirme süreci ile başlar. Değerlendirmede süreci, tanılamanın ötesine geçebilmeli ve sadece semptomlarla sınırlı kalmamalıdır. Değerlendirmede çocuğun bir bütün olarak ele alınması ve her bir çocuğun bireysel farklılıklarının belirlenmesi beklenir.

Değerlendirme sürecinin önemli öğelerinden biri çocuğun işlevsel ve duygusal gelişiminin sınırlarını tespit edebilmektir. Bunu yapabilmek için de süreç içerisinde bize çocuğun güçlü ve zayıf yanları hakkında iyi düzeyde bir içgörü sağlayan İşlevsel Duygusal Değerlendirme Ölçeği (FEAS) kullanılır.

İşlevsel Duygusal Değerlendirme Ölçeği (İDDÖ) / (FEAS) Hakkında

İşlevsel Duygusal Değerlendirme Ölçeği (İDDÖ), 7 aylık ile 4 yaş arası çocuklar için geliştirilmiş ölçüt bağımlı bir araçtır. Yapısal ve büyüme ile ilgili bozuklukları olan (ör: düzenleme bozuklukları); kaygı, dürtüsellik, depresyon gibi çeşitli semptomların görülmesine neden olan etkileşimsel sorunlar yaşayan ve yaygın gelişimsel güçlükleri bulunan çocuklarda duygusal işlevselliği ölçmek için tasarlanmış bir araçtır. Bu grubun içerisine düzenleme bozuklukları veya yaygın gelişimsel bozukluklar gibi yapısal ya da gelişimsel büyüme sorunları yaşayan çocuklar girdiği gibi, aynı zamanda bakıcılar ve bağlanma bozuklukları gibi ilişkisel sorunları olan çocuklar ve de çoklu-bozuklukları olduğu için çeşitli etkileşimsel güçlükler (ör: kaygı, dürtüsellik, depresyon) yaşayan çocuklar da girmektedir. İDDÖ hem çocuğun hem de bakıcının işlevsel duygusal kapasitelerinin sistematik şekilde değerlendirilmesini sağlar. Bebekler ve çocuklar için bu kapasiteler içerisine giren davranışlara örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Çocuğun kişilerle ve nesnelerle oyun etkileşimi düzenleme becerisi
  • Kendi kendine duygu-durumunu ve dikkatini düzenleyebilme becerisi,
  • Bakıcı ile bağ kurabilme becerisi,
  • Karşılıklı duygusal etkileşim ve iletişim kurabilme becerisi,
  • Duygu ve düşünceleri ifade edebilme becerisi
  • Oyun etkileşimleri aracılığıyla duygusal düşünebilme becerisi.

Bakıcıların davranışları sayılan bu alanların her birinde çocuğun gelişimini destekleme düzeyleri bakımından değerlendirilmektedir.

İDDÖ, bebek ve küçük çocuklarda sosyal-duygusal işlevselliğin tespit edilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Duygusal işlevsellik bakımından yüksek risk grubunda olan çocuklarla bu tür sorunları olmayan çocukları tanılamada ve farklı sorunlar yaşayan çocukları ayırt etmede etkin bir araçtır.

Ulusal Erken Çocukluk Teknik Destek Merkezi (The National Early Childhoo Technical Assistance Center—NECTAC), Özel Eğitim Programları Ofisi (Office of Special Education Programs—OSEP) ve Amerika Eğitim Bakanlığı (U.S. Department of Education), uzmanlar tarafından doldurulması gereken beş adet sosyal-duygusal değerlendirme araçlarından birisinin İDDÖ (FEAS) olduğunu kaydetmektedir.

Bu bir günlük değerlendirme eğitiminde, DIR-programında uygulanan disiplinlerarası değerlendirme sürecini inceleyip bu süreçte etkin bir rolü olan FEAS’ın nasıl kullanılması gerektiğini öğreneceğiz. Çocuğun bireysel profilinin nasıl oluşturulacağını detaylı bir şekilde ele alıp böylesi kapsamlı bir anlayış için gerekli işlemleme, işlevselik ve gelişim ile ilgili alanların neler olduğunu belirleyeceğiz. Başarılı bir terapi programının ilk adımı kaliteli bir değerlendirme sürecidir. Disiplinlerarası klinik değerlendirme anlayışımız, DIRFloortime terapi programına başlamak için gerekli alt yapının ve temelin oluşmasını sağlayacaktır.

 

DİKKAT!

1- Bu kurs Disiplinler Arası Gelişim ve Öğrenme Konseyi (ICDL) ve DİLGEM işbirliğiyle düzenlenmektedir.

2- Bu kursa katılanlara DİLGEM onaylı ve kursu veren hocaların imzaladığı KATILIM BELGESİ verilecektir.

3- Kontenjan 120 kişi ile sınırlıdır.

4- Ücret: 175$ + KDV

5- Bu kurs için DİLGEM tarafından Temmuz 2019 ayına özel 1 ALANA 1 BEDAVA kampanyası yapılmıştır. Kursu, 1 kişi için satın alan katılımcılar ikinci kişinin ismini DİLGEM'e ileterek kayıt yaptırabilirler.

6- Katılımcılar, eğitim ücretini ödeyip kesin kayıt işlemlerini tamamladıklarında ödedikleri ücretin DİLGEM tarafından kendilerine hiçbir koşulda iade edilmeyeceğini kabul ederler.

7- Bu kursa katılanlara İşlevsel Duygusal Değerlendirme Ölçeği (FEAS)  Formları Türkçe diline çevrilerek ücretsiz olarak 1'er nüsha dağıtılacaktır.

8- Katılımcılar eğitim ücretini aşağıdaki satın alma linki üzerinden KREDİ KARTI ile peşin ya da taksit imkanlarıyla ödeyebilirler.

İletişim: 0(505) 892 41 75

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Sorumlu Müdür