Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

engelli bakım ve rehabilitasyon

Merhabalar oğlum önlisans "engelli bakım ve rehabilitasyon" bölümünde okuyor. Bu bölümün resmi durumu hakkında bilgisi olan var mı? Şu anda özel eğitim üzerine yoğun bir dersler alıyorlar. Özel eğitim okullarında birebir derslere giriyorlar bize göre öğretmen yardımcısı veya fizyoterapist yardımcısı veya iş uğraşı terapisti yardımcısı gibi işler yapıyorlar. Ne bileyim çocuklarla futbol, atletizm, tiyatro, gösteri, el işleri, oyunlar ve öğretmenlerin gösterdiği ders aktivitelerini yaptırıyorlar. Bu arada çocuğun tuvaleti gelirse tuvalete götürüyor. Canı sıkılanı huysuzluk edeni öğretmen "oyun bahçesine götür" diyor.götürüp oynatıyorlar.İşaret dilini biliyorlar. Ama mezuniyet yaklaştı iş aramaya gelince özel eğitim kurumları öğretmen diyemeyiz, bakıcı diyemeyiz bunların konumu yok diyorlar. Bir iki yerde eğitmen, usta öğretici diye işe giren olduğu söyleniyor ama belirsiz.Sizlerin bu konuda bilgisi olan var mı.Teşekkür ederim.

13-04-2015
Emine KÖSE
Diğer
Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.
3 Yanıt
Sizlerin de bildiğiniz gibi,
Sağlıkla ilgili çoğu ön lisans bölümünde okutulan derslere uygun bir müfredatla derslerde başarılı olarak ve hastaneler, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezleri, huzur evleri gibi ciddi kurumlarda staj yaparak engelli bakımı ve rehabilitasyon programlarını bitiriyoruz. Bu programa benzer "Evde Hasta Bakımı" ve "Yaşlı Bakımı" gibi ön lisans programları da mevcuttur.

Türkiye'de resmi istatistiklere göre engelli olarak kabul edilen 1,5 milyondan fazla insan bulunmaktadır. Engelli insanlar özel olarak bakım, eğitim, tedavi, himaye ve rehabilitasyona muhtaç vatandaşlardır. Engellilerin bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini yerine getirmek üzere eğitim görüp mezun olan binlerce kişi şu anda ne Sağlık Bakanlığı ne de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından işe alınıp çalıştırılıyor.

Devlet kurumlarının özellikle Sağlık Bakanlığının, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ve Milli Eğitim Bakanlığının  ilgili kurumlarının Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Ön lisans Programı mezunlarını “Sağlık Teknikeri” olarak kabul ederek uygun kadrolarda çalıştırmak üzere işe almasını bekliyoruz. Mezunların tamamını devlet kurumlarının işlendirmesini beklemek çok fazla iyimserlik olmakla birlikte, sağlık, sosyal hizmet ve eğitim sektöründe öncü ve örnek olmasını umut etmekteyiz.
Bu amaçla change org sitesi üzerinde düzenlediğimiz kampanyanın linki şöyledir:
http://chng.it/hvggjNMH
http://chng.it/hvggjNMH
http://chng.it/hvggjNMH
Bizi desteklerseniz çok memnun oluruz.
Selam ve saygılarımızla,
Kampanya Sorumlusu
02-04-2020
Hidayet KARAKURT
Belirtilmemiş

Yorumlar

Kampanya Linki: http://chng.it/hvggjNMH yukarıda yanlışlıkla üç defa yazılmış.

Hidayet Karakurt   -   02-04-2020

Teşekkür ederim cevap verdiğiniz için. Bu bölüm SML liselerinden öğrenci alıyor. Yök tarafından sağlık teknikeri ünvanları onaylandı. Bölüm hocalarına göre "özel eğitim" de bir sağlık sorunudur ve bu bölüm öğrencileri "ileride çalıştırılması zorunlu elemanlar arasında olacaktır" diyorlar ve bu yönde çalışmaları varmış. açıkçası şu an biz biraz hayal kırıklığı yaşadık aile olarak. Örneğin iş uğraşı veya fizyoterapiye de geçme şansı vardı biz yeni bölüm önü açık olur diye burayı seçtik.Gördükleri derslerden birkaçını yazayım siz karar verin.İŞİTME ENGELLİLERE ÖZEL EĞİTİM YÖNTEMLERİ,ZİHİNSEL ENGELLİLER EĞİTİMİ,FİZİKSEL ENGELLİLER REHABİLİTASYON YÖNTEMLERİ,PSİKOLOJİ, ENGELLİ REHABİLİTASYONU,ENGELLİLER İÇİN ARAÇ GELİTİRME, RUH SAĞLIĞI HASTALIKLARI,HASTA ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ, ÖZEL EĞİTİM,AKUT KRONİK HASTALIKLAR ,ANATOMİ,İLK YARDIM,SOSYOLOJİ,FİZYOLOJİ,ENGELLİ HAKLARI,BİREYSEL EĞİTİM,ENGELLİ BAKIM ETİĞİ,BESLENME,AİLE EĞİTİMİ,ENGELLİ HAKLARI VS. Bu bölümün 4 yıllığı henüz açılmadı açılacakmış çalışmaları yapılıyormuş. Bu arada fizyoterapi,beslenme diiyatetik,hemşirelik, engelli egzersiz öğretmenliğine DGS geçişleri var. sizce bu bölümlerden birine geçmeye mi çalışmalı yoksa kendi bölümünün 4 yıllığını mı beklemeli. Hangisi isabetli olur. Beklemeye karar verirken çalışmak istese özelde ücretleri ne olur.Ne yapmalıyız. Tavsiyeleriniz ne olur.şimdiden teşekkürler.
15-04-2015
Emine KÖSE
Diğer

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde imza yetkileri bulunmuyor söylendiği gibi usta öğretici olabilirler.
14-04-2015
Belirtilmemiş

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Kullanıcı Görüşleri...
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

EÇOP'ta MEBBİS Yıl Sonu Değerlendirme İşlemlerini (RAM Evrakları Gönderim) Hızlıca Yapın!