10-07-2014 |

Aileler Özel Eğitim Kurumlarından "Memnun"

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çocukları eğitim alan ailelerin, kurumların eğitim programından, öğretmeninden ve personelinden “memnun” oldukları tespit edildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın “Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi” kapsamında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin profili ile çalışanların ve hizmet alanların görüşlerini belirlemek için anket çalışması yapıldı. Araştırma, bin 710 kurumda, 860 kurum çalışanı ve 2 bin 678 ailenin katılımıyla gerçekleştirildi.

     

Kurumlarda çeşitli meslek gruplarından kişilerin istihdam edildiği, bu meslek grupları içinde en çok zihin engelliler öğretmeninin çalıştığı tespit edilirken, bunu okul öncesi öğretmenler ile fizyoterapistlerin takip ettiği görüldü.

     

Merkezlerin yöneticilerinin büyük çoğunluğunun erkek olduğu ve lisans düzeyinde eğitim aldığı; kurumların büyük bir kısmının zihin engeli olan bireylere hizmet verdiği ortaya çıktı.

     

Araştırmaya katılan kurumlarda sırasıyla en fazla “tanılamaya yönelik ölçme araçlarının uygulanması”, “çocuğa ve aileye yönelik çeşitli testlerin uygulanması” ile “ailelere psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin sunulması” şeklinde destekleyici hizmet verildiği tespit edildi.

     

Araştırma, merkezlerin büyük bir kısmında zorunlu saatler dışında eğitim verilmediğini, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin çoğunda bireysel eğitim verildiğini ortaya koydu.

     

Destek özel eğitim hizmetleri sunan kurumların çok azının sağlık kuruluşlarıyla ilişkisi olduğu belirtilirken, personelin kurumlarda en çok çalışma süresinin ise yüzde 31 ile 3-5 yıl arası olduğu belirlendi.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.
     

“Kurumlar çok katlı yapılarda hizmet veriyor”

     

Araştırma, kurumlardan hizmet alan ailelerin profiline ilişkin de bilgi sundu. Araştırmaya katılan engelli birey aile fertlerinin yüzde 51'nin çalışmadığı tespit edilirken, yüzde 53'ünün 901-1500 lira arasında aylık gelir elde ettiği görüldü.

     

Kurumların yüzde 72'sinin çok katlı yapılarda hizmet verdiği, yüzde 49'unda iş atölyesinin, yüzde 41'inde alt değiştirme odasının bulunmadığı da tespit edilen diğer konular arasında yer aldı.

     

Uygulanan eğitim programlarını da değerlendiren yönetici ve öğretmenlerin yüzde 65'i, programların hedef kazanımlarının bireylerin yaş ve gelişim özelliklerine uygun olduğunu ifade ederken, programların öğrenme ve öğretme süreci arasında paralellik bulunduğunu belirtti.

     

Bireylerin özel durumlarından kaynaklı devamsızlıkların da yıl içerisinde telafi imkanı sağlandığını belirten eğitmenler, programların her tanı grubundaki bireylerin özelliklerine uygun ve gelecekte bulunacakları ortamlar düşünülerek hazırlandığı görüşünü dile getirdi.

     

Araştırmayla destek özel eğitim hizmetlerinden yararlanan en büyük grubun okul öncesi ve ilköğretim çağı çocukları olduğu da ortaya çıktı.

     

“Kazanımlar engele uygun”

     

Araştırma kapsamında ailelere memnuniyet anketi de uygulandı. Aileler “aile eğitimi ve bilgilendirme” konularında memnun olduklarını ifade ederken, çocuğunun engeline ilişkin kendilerine bilgilendirme yapıldığını söyledi.

     

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.
Aileler de programlarda hedeflenen kazanımların çocuğunun yaş, gelişim ve engelinin etkilediği özelliklerine uygun olduğunu belirtti.

     

Aileler, evdeki ve okuldaki sosyal ve ekonomik şartları incelenerek uygulamalı olarak eğitim verilmesinden de memnun olduklarını ifade etti. “Çocuğum yeterli bilgi ve deneyime sahip öğretmenden veya terapistten eğitim alıyor” görüşünü dile getiren aileler, personelin nazik ve saygılı davrandığını, sıklıkla terapistler veya öğretmenlerle çocuğunun durumu hakkında konuşabildiğini ifade etti.

     

Kurumla kurulan işbirliğinden de memnun olduklarını belirten aileler, araç-gereçlerin temiz, kullanılabilir ve gelişmelere uygun olduğunu da söyledi. Aileler, kurumların sağladığı ulaşım hizmetinden de memnun olduklarını, araca bindirme ve indirmenin güvenli ve ekipman yardımıyla, eğitimli personeller tarafından yapıldığı görüşünü belirtti.

     

Anne, babalara psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri verildiğini belirten aileler, kurumun sunduğu sağlık hizmetleriyle ilgili memnuniyet düzeylerinin de yüksek olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA http://www.hurriyet.com.tr

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 11-07-2014 16:43:00

Pek çok kurum için OLUMSUZ görüş ve düşüncelerine belirtenler olsa da her meslek grubundaki çürük elmalar kadardır. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin çocuklara verdiği hizmetler kadar ailelere verdiği destek hizmetleri görmezden gelmek imkansızdır. Hemen her derdin çözüm noktasıdır bu merkezler. Aile içi tüm problemlerin çözüldüğü yer olmanın yanında genel eğitim alınan okullarla yaşanan sorunların da çözüm ortaklarıdır. Hastanelerde yaşadıkları sorunları da bu kurumlar aşmak için uğraş verirler. Ama avuçiçi damar izi okuma diye getirdikleri bir mezalim uygulama ile bu kurumlara adeta kan kusturmaktadırlar. Özellikle de 5 ilde Temmuzda, 12 ilde de Ağustos ayında pilot uygulama yapacağız diye tüm kurumları ve velileri tedirgin ettiler. Diğer iller ise 2015 Temmuzunda devreye girecek. Nasıl bir adaletse bu. Her zamanki gibi kurum sayısı ve öğrenci sayısı az olan illerde pilot uygulama başlattılar. Masrafa devlet katkısı yok. Ya uygulamadan vazgeçilirse? Ki olacağı bu. Küçük iller şamar oğlanı. Yapacakları masrafla ve yaşadıkları panikle kalacaklar. Kazançlarına el konulacak yani. Çocuk ve öğretmen derse girerkende-çıkarkende avuçiçini okutacak... Yani her kurum enaz 3--5 cihaz kuracak. Tanesi 5.000 tl.den. Toplam maliyet 50.000 tl. asgari. Öğrenci sayısı çok olan kurumlarda bu cihaz sayısı da artmak zorunda ama o da yetmeyecek. Geç gelen öğrenci-gelmeyen öğrenci-avuçiçi okunamayan öğrenci-onun yerine vekaletle avuçiçi okunacak kişinin gelip-gelmemesi, 2 çocuğu olan aileden 2 veliye gerek olması .... Daha sayayım mi? Sistemin kurulmasını ençok isteyenlerdendim. Ama alt yapısı hazırlandıktan sonra. 2012 de bir karar alıyorsun,3 yıl birşey yapmıyorsun, sonra, sonrası mı var.. Hadi bakalım deh! Masa başı bürokratlardan illallah! Taşrada-alanda bu iş nasıl uygulanabilir bir sorar insan, sayın müsteşar demişki : GÖÇ YOLDA DÜZÜLÜR! Çok ayıp etmiş ama onun eğitimsizliğine veriyorum. Bu lafı kimse kimseye edemez. Adamı fena yaparlar. Hiç olmazsa SIKINTILARI GÖRÜP-TELAFİ EDERİZ falan deseydi. ÖZETLE: aileler memnun ama MEB memnun değil. Olsun, o da böyle memnun olacak bence. Ama aklımda tek bir soru var. TÜRKİYEDE BU İŞİ NEDEN TEK BİR FİRMA YAPIYOR?

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
İş mi Arıyorsunuz?

Mezun oldunuz, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

İş Arayanlar

iş arayan 613 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Gizem Y. C.
Psikolog

Dün

Sümeyye Ç.
Sosyal Hizmetler

Dün

Özge K.
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

2 gün önce

Şeyma İ.
Sosyal Hizmetler

Dün

Fatma Z. Y.
Psikolog

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.