Soru-Cevap
özel eğitim merkezleri


26.12.2005 tarihli MEB Genelgesinin tam adresini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
http://ookgm.meb.gov.tr/genelgeler/261205_59223.pdf
Selamlar.



Merhaba
Özel eğiim kurumlarının MEB e baglanması sürecinde kurumların değişimi ve fizibilitesi yapılacak düzenlemelerle ilğili sanırım hepimizin kafasında kurum sahibi ve çalışanlar olarak oldukça fazla sorular var... Bu konuda yapılacak çalışmalar ve fizibilite ile ilğili birbirimizi bilğilendirirsek çok faydalı olur...


BENCE OKULU KİMİN AÇTIĞI DEĞİL KİMİN ÇALIŞTIĞIDIR.PDR,SHU,SINIF ÖĞRETMENLERİ BU ALANDA DİREK ÖĞRT. LİK YAPABİLİYORSA BUYURSUN SOKAKTAN GEÇEN GİRİŞİMCİ İNSANLARDA OKUL AÇSIN BUNDA NE KÖTÜLÜK VARKİ BEYLER VE BAYANLAR ONUN İÇİN HERKES İŞİNE BAKSIN.BOŞBELEŞ TARTIŞMALARA GİRİLMESİN.


Yönetmelik
Devlet Bakanlığından:
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
Özel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezleri Yönetmeliği
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılan özel rehabilitasyon ve eğitim merkezlerinin açılış izni, çalışma şartları, personel istihdamına ilişkin şartlar, merkezde uygulanacak rehabilitasyon ve eğitim hizmetlerinin niteliği, fiziksel durumu, donanımı, ücret tarifesi ile merkezin işleyiş ve denetimi, faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Madde 2 Bu Yönetmelik, kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılan özel rehabilitasyon ve eğitim merkezlerini kapsar.
Dayanak
Madde 3 Bu Yönetmelik, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun 9 uncu maddesinin (g) bendi ile 34 üncü ve 35 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 Bu Yönetmelikte geçen;
Genel Müdürlük: Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünü,
İl Müdürlüğü: İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünü,
Merkez: Özürlü bireylere bireysel, seanslı grup, yarım gün, tam gün rehabilitasyon ve eğitim hizmeti ile ailelerine eğitim ve danışmanlık hizmeti verilen gündüzlü/yatılı özel rehabilitasyon ve eğitim merkezlerini,
Kurucu: Özel rehabilitasyon ve eğitim merkezi açmak isteyen gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisini,
Sorumlu Müdür: Özel rehabilitasyon ve eğitim merkezinin idari, mali, hukuki ve mesleki tüm işleyişinden sorumlu olan yöneticiyi,
İç Hizmet Yönergesi: Özel rehabilitasyon ve eğitim merkezinin tüm işleyişine ilişkin, idari, mali, hukuki ve mesleki genel ilkelere, Genel Müdürlük mevzuatına uygun olarak kuruluşun işleyişini yetki ve sorumluluklarını belirleyen belgeyi,
Özürlü Birey: Organik, fonksiyonel, çevresel ve psikolojik nedenlerden dolayı zihinsel, dil ve konuşma, motor, psiko-sosyal, işitsel, görsel gelişim alanlarında, özbakım, akademik ve temel sosyal yaşam becerilerinde, çeşitli derecelerde yetersizliği olan bireyi,
Rehabilitasyon: Özürlü bireyin fonksiyon kayıplarının giderilmesi veya geriye kalan güç ve yeteneklerinin geliştirilerek fiziksel, psikolojik, eğitimsel, gelişimsel, sosyal ve mesleki yönden mevcut kapasitelerini en üst düzeye çıkarılması için yapılan çalışmaların ve yardımların tümünü,
Gelişimsel Rehabilitasyon: Doğuştan gelen veya erken yaşta edinilmiş gelişim geriliklerinin, erken çocukluk döneminin özelliği olan uyum ve gelişime yatkınlıktan yararlanılarak, hedefe yönelik uygulamalar aracılığıyla, gelişimsel kapasitelerinin en üst sınırına ulaşmasına yardım etmeyi hedefleyen programların tümünü,
Bireysel Rehabilitasyon ve Eğitim Planı: Her bir özürlü birey için yazılı olarak mesleki personel tarafından geliştirilmiş olan; bireyin performansını, kısa ve uzun dönemli amaçlarını, bireye sağlanabilecek rehabilitasyon ve eğitim hizmetlerini içeren planı,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkez Açma, Hizmete Başlama, Devir, Nakil ve Kapatma
Merkeze isim verme
Madde 5 Merkezler, resmi ve diğer özel merkezlerde kullanılan veya benzerlik gösteren ad ve unvanlar ile yabancı dildeki kelime ve deyimleri kullanamazlar. Merkez isminde hizmet verilecek özür gurubu belirtilmez.
Merkez açmak için dosyaların tamamlanma süresi
Madde 6 Kurucu, başvuru tarihini takip eden üç ay içinde dosyalarını tamamlayarak il müdürlüğüne teslim eder. Bu süre içinde dosyalarını teslim etmeyen kurucuların başvuruları iptal edilir.
Başvuru için istenecek belgeler
Madde 7 Merkez açmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri, hizmete açılmak istenen merkezin ismini, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti verilecek özür grubunu/gruplarını ve hizmet verilecek binanın adresini belirten dilekçe ile 8 inci ve 9 uncu maddelerdeki belgelerle birlikte il müdürlüğüne başvururlar. İl müdürlüğü tarafından binanın fiziksel şartlarında ve belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda iki nüsha halinde tutanak düzenlenir. Tutanağın bir nüshası kurucuya verilir, bir nüshası da il müdürlüğünde saklanır.
İstenecek belgeler
Madde 8 Kurucu olacak gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerin temsilcisinden aşağıdaki belgeler istenir:
a) Nüfus cüzdanı örneği.
b) Adli sicil kaydı.
c) İkametgah ilmühaberi.
d) Sağlık kurulu raporu.
e) En az ilkokul mezunu olduğuna dair belge.
f) Özel hukuk tüzel kişiler için, şirket ilanının yayımlandığı ve merkezin açılışının faaliyetleri kapsamında olduğunu gösterir ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve imza sirküleri.
g) Özel hukuk tüzel kişilerin göstereceği temsilciden, sermaye şirketleri için, temsilcinin hissedarlar arasından olduğunu gösterir noterden tasdikli belge ve karar örneği.
h) Özel hukuk tüzel kişilerinin göstereceği temsilciden dernek ve vakıflar için yönetim kurulu üyesi olduğunu gösterir noterden tasdikli belge ve karar örneği, merkezin açılışının vakıf senedi/dernek tüzüğünde yer aldığını gösterir belge.
i) Vergi borcu ve Sosyal Sigortalar Kurumuna pirim borcu olmadığına dair belge.
Sorumlu müdürden istenecek belgeler
Madde 9 Merkezde Sorumlu Müdür olacak kişiden aşağıdaki belgeler istenir:
a) Nüfus cüzdanı örneği.
b) İkametgah belgesi.
c) Adli sicil kaydı.
d) Sağlık kurulu raporu.
e) Bedensel özürlüler rehabilitasyon merkezleri için; tıp (Fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji ve ortopedi uzmanı), sosyal hizmetler, psikoloji, fizyoterapi, çocuk gelişimi ve eğitimi,
Zihinsel özürlüler rehabilitasyon merkezleri için; çocuk gelişimi ve eğitimi, zihinsel engelliler öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, sosyal hizmetler, psikoloji, İşitme konuşma özürlüler rehabilitasyon merkezleri için; odyoloji, işitme engelliler öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, çocuk gelişimi ve eğitimi, sosyal hizmetler, psikoloji,
Görme özürlüler rehabilitasyon merkezleri için; görme engelliler öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, çocuk gelişimi ve eğitimi, sosyal hizmetler, psikoloji, bölümlerinde lisans öğrenimini veya lisans üstü öğrenimini tamamladığını gösterir belgenin aslı veya üniversiteden/noterden tasdikli örneği veya Genel Müdürlükte en az beş yıl denetim elemanı olarak görev yapmış olduğunu gösterir belge.
f) Özürlülük alanında en az iki yıl çalışmış olduğunu gösterir belge veya aynı alanda lisans üstü öğrenim belgesi. (Genel Müdürlük denetim elemanı hariç)
Kurucu ve sorumlu müdür olacak kişilerde aranan şartlar
Madde 10 Kurucu ve sorumlu müdür olacak kişilerde aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmak.
b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak.
c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya altı aydan fazla veya affa uğramış olsalar bile, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlardan dolayı hükümlü bulunmamak.
d) Kurucunun, 8 inci maddenin (e) bendinde, sorumlu müdürün, 9 uncu maddenin (e) bendinde belirtilen öğrenim durumuna sahip olmak.
e) Kurum personelinin birinci derece akrabaları ile eşinin birinci derece akrabaları merkez açamazlar.
Açılış izni için gerekli belgeler
Madde 11 Merkezde çalıştırılması zorunlu personel için aşağıdaki belgeler istenir:
a) Çalıştırılacak personelin görev tanımının belirtildiği dilekçe.
b) Nüfus cüzdanı örneği.
c) İkametgah belgesi.
d) Üniversiteden/noterden tasdikli öğrenim durumunu gösterir belge.
e) Adli sicil kaydı.
f) Sağlık kurulu raporu.
Merkez hizmet binası için istenecek belgeler
Madde 12 Merkezin açılacağı binaya ait aşağıdaki belgeler istenir:
a) Binanın tapu senedi veya kira kontratı örneği.
b) Merkezin bir apartman katında hizmete açılması durumunda, diğer kat maliklerinin oy birliği ile verecekleri ve apartman yöneticisi tarafından onaylanmış izin belgesi.
c) Binanın belediye imar müdürlüğünden alınacak tasdikli yapı kullanma izin belgesi örneği ve binanın bütün bölümlerini gösterir tasdikli planı.
d) Merkezin yerleşimini ve hizmet bölümlerini gösterir kroki.
e) Tefrişten sonra merkezin hizmet bölümlerini, kullanım alanlarını, dış cephesini ve tabelasını gösteren fotoğraflar veya video CD/DVD/fotoğraf CD rom.
f) Yangın güvenliği yönünden itfaiye müdürlüğünden alınacak rapor.
g) Binanın trafik emniyetine uygun bir yerleşim alanında olduğuna dair il emniyet trafik şube müdürlüğünden alınacak rapor.
h) Binanın asayiş yönünden uygun bir yerleşim alanında olduğuna dair il emniyet müdürlüğünden alınacak rapor.
i) Binanın deprem güvenliğine dair belge.
İç hizmet yönergesi
Madde 13 Merkezin iç hizmet yönergesi (Ek-1) deki forma göre hazırlanır. İl müdürlüğünce onaylanmak suretiyle yürürlüğe girer.
Rehabilitasyon ve eğitim programları
Madde 14 Merkezde uygulanacak rehabilitasyon ve eğitim programları bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesini müteakiben üç ay içinde Genel Müdürlük tarafından çıkarılacak yönerge çerçevesinde belirlenir.
Açılış izni için yapılacak işlemler
Madde 15 Açılış izni için aşağıda belirtilen işlemler yapılır:
a) Açılış izni için gerekli belgeler iki dosya halinde hazırlanarak, incelenmek üzere kurucu tarafından il müdürlüğüne teslim edilir. İl müdürlüğünce görevlendirilen en az iki meslek elemanı (Sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimci, fizyoterapist, odyolog, özel eğitim öğretmeni) tarafından dosya ve merkezin fiziksel koşulları incelenerek merkez açılış izin raporu düzenlenir.
b) İki dosya olarak düzenlenen tüm belgelerin belirlenen esaslara uygun olması halinde, merkezin hizmete açılması il müdürlüğünün teklifi ve valilik onayı ile gerçekleşir. İl müdürlüğü tarafından kurucu adına Açılış İzin Belgesi (Ek-2), Sorumlu Müdür Belgesi (Ek-3) düzenlenir.
c) İl müdürlüğünce onaylanan dosyanın aslı il müdürlüğünde kalır. Diğer sureti imza karşılığı kurucuya verilir. Açılış izin belgesinin, sorumlu müdür belgesinin ve merkez iç hizmet yönergesinin onaylı bir nüshası bilgi için Genel Müdürlüğe gönderilir.
d) Açılış izin belgesi ve sorumlu müdür belgesi merkezin görülebilecek bir yerine asılır.
e) Açılış izin belgesi verilen her merkezin işveren ve iş yerinin ismi ve yaptığı işin niteliği il müdürlüğü tarafından bir ay içinde çalışma müdürlüğü ve defterdarlığa bildirilir.
Merkezin hizmete başlaması
Madde 16 Zorunlu personelini tamamlayan, açılış izin belgesi düzenlenen ve valilikten açılış onayı alan merkez hizmete başlar. Açılış izin belgesi düzenlenmeden merkeze özürlü kabulü yapılmaz.
Merkeze kabul edilecek özürlüler
Madde 17 Merkeze, iç hizmet yönergesinde belirtilen özür grubu/grupları kabul edilir.
Birden fazla özür grubuna hizmet verecek merkezler
Madde 18 İlk kez açılacak ya da devir alınacak merkezde birden fazla özür grubuna hizmet verilmesi halinde:
a) Hizmet verilecek özür grupları ve yaş grupları başvuru dilekçesinde belirtilir.
b) Kuruluşun birden fazla özür grubuna hizmet vermesi halinde, bölümlere sorumlu müdür vasıflarını taşıyan bir meslek elemanı asli görevinin yanı sıra bölüm sorumlusu olarak da belirlenir.
c) Hizmet verilecek her bir özür grubu için rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlanır.
d) Hizmet verilecek özür grubuna uygun çalıştırılması zorunlu personele ait gerekli belgeler hazırlanır.
e) Merkezin fiziksel şartları ve donanımı hizmet verilecek her bir özür grubuna uygun şekilde düzenlenir.
Rehabilitasyon ve eğitim programı ilave etme şartları
Madde 19 Daha önceden merkez açma izni almış bulunan kurucu veya kurucu temsilcisinin rehabilitasyon ve eğitim programı eklemek istemesi halinde:
a) Kurucu veya kurucu temsilcisi program ilave etme amacını belirten bir dilekçe, uygulamak istediği rehabilitasyon ve eğitim programı ve merkezin son yerleşimini gösteren kroki ve iç hizmet yönergesinde yaptığı değişiklik taslağı ile birlikte il müdürlüğüne başvurur.
b) İl müdürlüğünce görevlendirilecek en az iki meslek elemanı (Sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimci, fizyoterapist, odyolog, özel eğitim öğretmeni) tarafından gerekli incelemeler yapılarak, programın, programı uygulayacak personelin ve merkezin son yerleşim durumunun uygun görülmesi halinde, rehabilitasyon ve eğitim programı, düzenleme yapılan bölüme ait fotoğraflar veya video CD/DVD veya fotoğraf CD iki dosya halinde düzenlenerek il müdürlüğüne teslim edilir.
c) Tüm belgeleri il müdürlüğünce onaylanan iki dosyadan biri il müdürlüğünde kalır. Diğer dosya merkeze gönderilir. Yeni onaylanan iç hizmet yönergesinin bir nüshası bilgi için Genel Müdürlüğe gönderilir.
Personel çalışma izni için gerekli belgeler
Madde 20 Merkezde çalıştırılacak personel için aşağıdaki belgeler istenir:
a) Çalıştırılacak personelin görev tanımının belirtildiği dilekçe.
b) Nüfus cüzdanı örneği.
c) İkametgah belgesi.
d) Noterden tasdikli öğrenim durumunu gösterir belge.
e) Adli sicil kaydı.
f) Sağlık kurulu raporu.
g) Daha önce bu alanda çalıştığını gösterir belge veya çalışmadığına dair beyanname.
Yaş haddi
Madde 21 Merkezlerde görev alacak personel (sorumlu müdür de dahil olmak üzere) için belgelerinin onaya sunulduğu tarihte İş Kanununda belirtilen yaş haddini aşmamış olma şartı aranır.
Çalıştırılacak personel için yapılacak işlemler
Madde 22 Merkezde çalıştırılacak personel için aşağıda belirtilen işlemler yapılır:
a) Merkezde çalıştırılacak personel için istenilen belgeler biri asıl olmak üzere iki nüsha halinde düzenlenerek il müdürlüğüne teslim edilir.
b) İl müdürlüğü onbeş gün içinde personelin belgelerini üçüncü bölümde belirtilen şartlara uygunluğu açısından değerlendirir ve uygunsa çalışma onayı verir.
c) Personelin belgeleri ve çalışma onayının bir nüshası il müdürlüğü tarafından merkezin dosyasında saklanır, ikinci nüshası merkeze gönderilir.
d) Merkez yetkililerince çalışma onayı verilen personel için, il müdürlüğü tarafından onaylanan fotoğraflı kimlik kartı düzenlenir.
e) İl müdürlüğünce çalışma onayı verilmeyen personel merkezde çalışamaz.
f) Merkezde çalışacak olan personel ile İş Kanunu hükümlerince iş akdi yapılır.
Görevden ayrılan personelin bildirimi
Madde 23 Merkezden ayrılan veya görevine son verilen personel en geç bir ay içinde il müdürlüğüne bildirilir.
Sorumlu müdürün izine ayrılması
Madde 24 Sorumlu müdürün çeşitli nedenlerle izine ayrılması halinde merkezde çalışan bir meslek elemanı vekil bırakılır, sorumlu müdür izine ayrılmadan önce il müdürlüğüne bilgi verilir.
Sorumlu müdür değişikliği
Madde 25 Sorumlu müdürün ayrılması halinde; durum, il müdürlüğüne bildirilir ve sorumlu müdürün ayrılmasını müteakiben otuz gün içinde yeni sorumlu müdür için il müdürlüğünün teklifi ile valilik onayı alınır.
Devir işlemleri

Bazen düşünüyorumda belki kurucular cahil olsalar "bu çocukların hakkını yersem cehenneme giderim" diye korkup ne gerekiyorsa yapalım derler mi? diyorum.Kimin sözüydü hatırlamıyorum
"medenileşmek için
eğitildikçe
yabanileştik"
ama sık sık aklıma gelen bir söz...
Neyse şaka bi tarafa yine aynı noktaya gelicem kişinin değeri eğitimi, görünüşü vs. ile değil yaptığı işi ne kadar iyi yaptığıyla ölçülür.Kim merkez açarsa açsın artık aileler her söylenene inanıp yıllarca beklemiyor.Bu saaten sonra kimse aileleri boş lafla uyutamaz işini adam gibi yapmak zorunda kalır.Yani hangi merkezin eğitim kalitesi iyi olursa o tercih edilir.Meslek elemanı olan kurucular içinde iyi bir dönem aslında kendine güvenen hodri meydan der.Ne diyelim iyi olan kazansın


Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
iş arayan 1046 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.