26-07-2017 |

YGS LYS Tercihler Hakkında Bilgiler, Dikkat Etmemiz Ve Yapmamız Gerekenler

26 Temmuz 23:59 da bitecektir

24 tercih hakkımız vardır.

PEKİ TERCİHLERİ NEREDEN YAPACAĞIZ ?

https://ais.osym.gov.tr/ den yapacaksınız

Sayfanıza girince önünüze Başvuru Sürecinde Olan Tercihler başlığı çıkacak ve altında 2017 Ösys Yerleştirme (2017 - ÖSYS Tercih) yazacak.Sizler oradan yapacaksınız. NEYİ TERCİH EDECEKSEK EDELİM HERKES ÖSYM HESABINDAN ÖSYM ŞİFRESİYLE KILAVUZDAKİ KODLARI GİRİP TERCİH YAPACAKTIR. TERCİHLERİ İSTEDİGİNİZ ZAMAN YAPABİLİRSİNİZ YANİ İLK GÜN YAPANIN SON GÜN YAPANDAN HİÇBİR AVANTAJI YOKTUR VE DE TERCİHLERİNİZİ SON GÜNE KADAR DEĞİŞTİRME HAKKINIZ VAR NASIL DEĞİŞTİRECEĞİM SİLECEĞİM DERSENİZ BÖLÜMLERİN KODLARINI SİLİNİZ, KAYDET BUTONUNA TIKLADIĞINIZ ZAMAN O YAPMIŞ OLDUĞUNUZ TERCİHİ SİLMİŞ OLURSUNUZ.

NOT : HİÇBİR ADAY TERCİH ÜCRETİ ÖDEMEYECEK

 DİKKAT: Bu Makaledeki Fotoğrafları, Fotoğraf/Resim kısmından inceleminizi daha sonra makalemi okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü buradaki bilgilerin birçoğunu fotoğraflarla bağdaştırdım. Bilginize sunulur.

1 )Sınav sonucunuzun solundaki puanlar ve sıralamalar ham puanlar ve ham puandaki sıralamalardır.Sağındaki puanlar ve sıralamalar ise okul puanı eklenmiş tam puanlarınız ve tam puandaki sıralamalarınızdır.Sizler sol taraftakilere göre DEĞİL sağ tarafktaki okul puanı ekli puan ve sıralamalarınıza göre tercih yapacaksınız.Önemli olan onlardır

2 ) İstediğiniz yerden geride olsanız da yine tercih verin.Kazanma ihtimaliniz her zaman vardır.Kazanabiliriz ,kazanırsak zaten amacımıza ulaşmış oluruz.Kazanamazsak da seneye okul puanımız kesilmez.Yani sorun olmaz.

3 )Açık öğretimde dahil okumayacağımız bir yer kazanırsak, gelecek sene  sınava girdiğimizde okul puanımızın yarısı kesilecektir.Hepiniz bunun bilincinde olmalısnız.Yoksa sonradan üzülebilirsiniz.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

4) Tercih verip kazanmazsak da ek yerleştirme yapabiliriz.Ek yerleştirme  tarihi İlk yerleştirmelerden sonra ÖSYM Duyuru kısmında yayınlanacaktır.

5) Rastgele tercih yapmayınız. Yazacağınız yeri araştırın.İstemediğiniz yerleri ise  yazmayın.Çünkü istemez seneye sınava tekrar girerseniz eğer, okul puanınızın yarısı kesilir  ve çok büyük bir kayıp olur sizin için.Bu yüzden yazacağınız her yeri araştırıp tercih edin.

6) Eğer karşınıza VAKIF üniversitesi kelimesi gelirse bu özel üniversite yani ÜCRETLİ üniversite demektir.Sakın ola yanlışlıkla bu yerleri yazmayın.Kazanıp okuyunca ücret ödemek zorunda kalırız.Ayrıca bu vakıf yani özel üniversitelerin yanında tam burslu % 25 % 50 % 75 burslu yazıları oluyor.Bunlar fiyattan yapılan İNDİRİM demektir.Yani burslu diyince onlar size burs vermiyor.BURSLU demek İNDİRİMLİ demektir .%25 burs demek % 25 indirim demektir.

Mesela üniversitenin ücreti 20 bin TL ise % 25 burslu yazınca 15 Bin TL ye.% 50 burslu yazınca 10 bin TL ye % 75 i burslu diyince 5 Bin TL ye düşer.Tam burslu diyince ücretsiz demektir.Bunun farkında olunuz.Sonradan devlet okulu yerine yanlışlıkla özel yazdım hata yaptım diye üzülmeyiniz.Kazanıp ,bırakıp seneye tekrar sınava katılırsanız eğer okul puanınızın yarısı kesileceğinden hangi okul özel, hangisi devlet çok ama çok dikkat ediniz.Okulları arayarak ücretlerini öğrenebilirsiniz. Devlet üniversitelerinde böyle bir ücret söz konusu değildir.Sadece 2. Öğretim okuyanlar harç parası yatırmaktadır.

VAKIF üniversitesine Örnek vermek gerekirse; Kardeşimden bahsedeyim. Kendisi İnşaat Teknolojisi Ön Lisans Mezunu idi. Dgs sınavı ile Okan Üniversitesi(VAKIF) İnşaat Mühendisliği bölümüne % 40 Burslu yerleşti. Ve bir yıl zorunlu hazırlık programı vardı.Rastgele tercihte bulunmadı.Üniversiteleri arayıp, bilgi alarak tercih yaptı.Ve eğitimine başarılı bir şekilde devam etmekte.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Üniversitelerde bazı bölümlerde zorunlu Hazırlık programı uygulanmakta. Bu da tercihler arasında dikkat edilmesi gerekli koşullardan bir tanesi.

Aday 4 yıllık eğitim haricinde, 1 Yıl zorunlu Yabancı Dil ( Hazırlık) eğitimini de almak istiyor veya istemiyor olablir.

Hangi üniversitenin devlet hangisinin Vakıf üniversitesi yani özel ve ücretli üniversite olduğunu ise bu linki açıp sağ taraftaki yerden istediğiniz ile göre seçerek öğrenebilirsiniz.Önce ili seçin sonra altından devlet üniversiteleri ya da vakıf yani özel üniversite seçimini yapın.Ona göre o ildeki üniversitelerden hangisi devlet hangisi özel üniversite hemen karşınıza çıkacaktır.

http://www.yok.gov.tr/web/guest/universitelerimiz

7) Tercih Kılavuzu dediğimiz rehber her zaman bir önceki sene yerleşen adayların en düşük puanlarını ve sıralamalarını gösterir. Buradaki puanlar ve sıralamalar 2016 'da en son yerleşen adayların puanları ve sıralamalarıdır.

8 )YGS ve LYS 'ler de barajları geçtiğimiz türlerde YGS bölümlerini de LYS bölümlerini de ,2 senelik bölümleri de 4 senelik bölümleri de Açık ve Uzaktan Öğretim bölümlerini de Örgün Öğretim bölümlerini de aynı listede yazabilirsiniz.Yani dilediğiniz gibi karışık yazabilirsiniz.

EĞİTİM KAVRAMLARINI DA AÇIKLAMAK İSTİYORUM

Uzaktan Eğitim =Bilgisayar üzerinden alınan eğitim demektir.You Tube ' de ders anlatan hocalar gibi düşünün.Canlı canlı ders dinliyoruz ama internetten dinliyoruz.Bunda okul yok ,kampüs yok.

Açık Öğretim =Bildiğimiz kampüsü olmayan üniversite öğretimi demetir.Yani hoca yok ,okul binası yok.Evde çalışıp sınavlara giriyoruz.

Örgün Öğretim =Bildiğimiz kampüsü olan üniversite öğretimi demektir.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

Gündüz Öğretim =Genellikle sabah saatlerinde başlayan okul demektir.

İkinci Öğretim = Genellikle Öğleden -ikindiden sonra başlayan okul demektir.Genelde saat 17:00 ' den sonra başlar.Daha erken saatlerde de başlatan yerler olabilmektedir

PEKİ 2 VE 4 SENELİK BÖLÜMLERİ VE AÇIK ÖĞRETİM BÖLÜMLERİNİ KİMLER TERCİH YAPMA HAKKINA SAHİPTİR ?

2 SENELİK BÖLMLERİN HEPSİ YGS 'DEN ALIYOR

2 senelik bir bölüm yazmak istiyorsak eğer istediğimiz puan türünde öncelikle ham puan da en az 150 puan almış olmamız gerek

(Yani sınav sonucunuz da ki sol taraftaki puanların en az 150 olması gerek.)

Ham puan da 150 olmayan türlere sağ tarafta okul puanı eklenmez ve bu türden alan bölümlere tercih edemeyiz.Mesela YGS 1-2-3-4-5 ' de 160 ham puan geldi ama YGS '6 'da 145 ham puan geldi diyelim.Bu durumda biz YGS 1-2-3-4-5 'den alan 2 yıllık bölümleri yazabiliriz ama YGS 6 'dan alan bölümleri yazamayız.

4 SENELİK BÖLÜMLERDE YGS ' DEN DE  ALAN  VAR LYS 'DEN DE ALAN VAR

4 senelik bir bölüm yazmak istiyorsak eğer istediğimiz puan türünde öncelikle ham puan da en az 180 puan almış olmamız gerek.(Yani sınav sonuçlarında sol taraftaki puanların en az 180 olması gerek.)Ham 180 olmayan türlere okul paunı eklenmez ve bu türden alan bölümlere tercih edemeyiz.Mesela TM 1-2 de 200 ham puan geldi ama TM 3 'de 175 ham puan geldi diyelimBiz TM 1-2- ' den alan 4 yıllık bölümleri yazabiliriz ama TM 3' den alan bölümleri yazamayız.

AÇIK ÖĞRETİM BÖLÜMLERİNE TERCİH YAPABİLMEK İÇİN

Eğer 2 senelik yazıcaksak YGS 'de hangi türden alıyorsa o türden ham puanda EN AZ 150 almış olmamız gerekiyor.

Eğer 4 senelik yazıcaksak LYS 'de hangi türden alıyorsa o türden ham puanda EN AZ 180 almış olmamız gerekiyor.Yani mesela Sosyoloji yazacaksak eğer TM 3 ' de ki ham puanımızın en azz 180 olmuş olması gerekiyor.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

 

HANGİ BÖLÜMLERDE SIRALAMA BARAJI VAR ????

Tıp-Hukuk-Mimarlık ve Mühendislik bölümlerin de sıralama barajı vardır.

PEKİ BU BARAJLAR NELERDİR VE BİZLER NEYE DİKKAT ETMELİYİZ

1 ) TIP bölümünü hem devlet üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde yazabilmek için MF 3 'de okul puanı ekli olan puan da ki sıralamamız da ilk 40 bine girmiş olmamız gerekiyor. Diğer MF türlerinde yani MF 1~2~4 de ilk 40 bin içinde olsak dahi eğer MF 3 'de ilk 40 bine giremediysek tercih yapamayız .

2 ) HUKUK bölümünü hem devlet üniversitelerin de hem de özel üniversiteler de yazabilmemiz için TM 3 'de okul puanı ekli olan puanda ki sıralamanız da ilk 150 bin içinde olmamız gerekiyor. Diğer TM türlerinde yani TM 1~2 de 150 binde olsak dahi TM 3 'de okul puanı eklı olan puan da ki sıralamamız da ilk 150 bin içinde değilsek eğer tercih yapamayız .

3 ) MİMARLIK bölümünü hem devlet üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde yazabilmemiz içinMF-4 türünde okul puanı ekli olan puan da ki sıralamanız da ilk 200 bine girmiş olmamız gerekiyor. Diğer MF türlerinde yani MF 1~2~3 de ilk 200 bin içinde olsak dahi eğer MF 4 'de ilk 200 bine giremediysek tercih yapamayız .

4 )MÜHENDİSLİK bölümünü ise (Ziraat, Su ürünleri ve Orman fakülteleri hariç yani bunlarda sınırlama yok) bunlar hariç diğer tüm muhendislikleri :

Hem devlet üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde yazabilmek için istediğimiz mühendislik MF 'nin hangi türünden alıyorsa (ki çoğu MF 4 'den alıyor ) o türde okul puanı ekli olan puanda ki sıralama da ilk 240 bin içinde olmamız gerekiyor . Yani istediğimiz mühendislik MF 4 ' den alıyorsa biz bu mühendisliği yazabilmek için MF 4'de okul puanı ekli olan puanda ki sıralamamız da ilk 240 bin içinde olmamız gerekiyor.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Bu sıralamalara girmediyseniz bu bölümleri yazmayın.Eğer yazarsanız gelirse de kayıt yapamazsınız !

BU BARAJLAR YURT DIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELER İÇİNDE GEÇERLİDİR.

BU BARAJLAR M.T.O.K. İÇİNDE GEÇERLİDİR

SADECE BU 4 BÖLÜMDE SINIRLAMA VARDIR.DİĞER BÖLÜMLERDE SINIRLAMA YOKTUR.

YANİ BARAJLARI GEÇTİKTEN SONRA İSTEDİĞİNİZ YERLERİ AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMÜ DE YGS BÖLÜMÜ DE LYS BÖLÜMÜ DE SIRALAMANIZ GERİDE DE OLSA 24 TANE DİLEDİĞİNİZ YERİ YAZABİLİRSİNİZ.

PEKİ KILAVUZLAR HANGİLERİDİR ?

2 VE 4 SENLİK BÖLÜMLERİ AYRI AYRI LİSTELERDE GÖRMEK İSTEYENLER BU LİNKİ AÇIP SADECE 2 SENELİK BÖLÜMLERE BAKMAK İSTİYORSA TABLO 3 Ü SADECE 4 SENELİK BÖLÜMLERE BAKMAK İSTİYORSA TABLO 4 Ü AÇIP ULAŞABİLİR AYRI AYRI İNDİREBİLİRLER.

http://www.osym.gov.tr/…/2017-osys-yuksekogretim-programlar…

2 VE 4 SENELİK BÖLÜMLERİ BERABER GÖRMEK İSTEYENLER İSE BU LİNKTEN ULAŞABİLİRLER

http://dokuman.osym.gov.tr/…/L…/KONTENJANKILAVUZ14072017.pdf

( BENCE BU 2. KILAVUZA BAKIN ÇÜNKÜ EN GENELİ BU YANİ HER BİLGİ BURADA MEVCUT VE O BİLGİLERE BURADAN ZORLANMADAN RAHATÇA ERİŞEBİLİRİZ )

BU KILAVUZLARDAN TABAN PUANLARI VE SIRALAMALARINI KONTENJANLARINI GÖRECEKSİNİZ. İller A ' dan Z 'ye doğru sıralanmıştır.

2 VE 4 SENELİK BÖLÜMLERİN BERABER OLDUĞU EN KAPSAMLI KILAVUZUN İÇİNDE HANGİ BİLGİLER VARDIR ???

Kılavuz 653 sayfadır.

Sayfa 13 'e kadar genel açıklamalar ,kısaltmaların anlamları,bilmemiz gerkenler

16 'den 169 'a kadar olan TÜRKİYE DE Kİ ÜNİVERSİTELERİN 2 SENELİK BÖLÜMLERİNİN taban puanları ,sıralamaları ,kontenjanları (yani bu sene kaç kişi alacağıı)

169 'dan 178 'e kadar olan ki kısımdaysa TÜRKİYE DIŞINDA Kİ ÜNİVERSİTELERİN 2 SENELİK BÖLÜMLERİNİN taban puanları ,sıralamaları ,kontenjanları

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

178' den 477 'ye kadar ise TÜRKİYE DE Kİ ÜNİVERSİTELERİN 4 SENELİK BÖLÜMLERİN taban puanları ,sıralamaları ,kontenjanları

477 'den 525 'e kadar ise TÜRKİYE DIŞINDA Kİ ÜNİVERSİTELERİN 4 SENELİK BÖLÜMLERİN taban puanları ,sıralamaları ,kontenjanları )

525 ' den 561 'e kadar olan kısım da da bölümlerin yanlarındaki ÖZEL KOŞULLARIN AÇIKLAMALARI VARDIR

(Yani x bölümü istiyoruz yanında Özel Koşul ve Açıklamlar kısmında 46 numara yazıyor diyelim bu sayfalar içinden 46 numaralı maddeye bakıp açıklamasına bakacaksınız.3 tane sayı varsa o sayıda ki açıklamalara bakacaksınız.Eğer Özel Koşul ve Açıklamalar kısmı boş ise bu yere bakmanıza gerek yoktur. )

561 'den 582 ' ye kadar ise ÖZEL YETENEK SINAVIYLA öğrenci alan bölümler ve kontenjanları

582 ve 584 ' de de ÖZEL YETENEK SINAVIYLA öğrenci alan bölümlerin açıklamaları

584 ' den 593 'e kadar ise 4 SENELİK BÖLÜM YAZINCA EK EK PUAN alan adayların bu ek puanı hangi bölümü seçerken kullanabilecekleri bilgisi

593 ' den 604 ' e kadar da MESLEK LİSELİLERİN alanlarıyla aynı dal içinde olan 4 yıllık bölümler VE MESLEK LİSELİLERİN M.T.O.K ile seçebilecekleri bölümler vardır.

604 'den 629 ' kadar ise 2 SENELİK BÖLÜM YAZINCA EK EK PUAN alan adayların bu ek puanı hangi bölümü seçerken kullanabilecekleri bilgisi

629 'dan 638 'e kadar Okul Türleri ve Kodları Alan Dal ve Kodları vardır.(Bunlar pek bir işe yaramıyor.İşinize yararsa bakarsınız.)

 

PEKİ KILAVUZDA NEREYE BAKIP TERCİH YAPACAĞIZ ?

Her bölümün sol tarafında kodları var .Tercih yaparken istediğiniz bölümün sol tarafındaki kodu tercih listesine yazacaksınız.Yazdığınız zaman tercih sayfasına orayı tercih ettiğiniz çıkacaktır .Mesela resimde de görüldüğü gibi :

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

2 senelik olan Çoruh Üniversitesi -Elektrik Bölümünü tercih edecekseniz eğer öncelikle 2 senelik olduğu için BÜYÜK KILAVUZ DA 16-178 sayfalar arasına bakacaksınız.Oradan Çoruh Üniversitesi ' ni altından da Elektrik bölümünü bulup resimde gösterildiği gibi solundaki kodu alacaksınız.

Yani 101350215 kodunu alacaksınız.Siz bu kodu tercih listenize yazacaksınız.Yazınca sistem otomatik olarak bunun Çoruh Üniversitesi -Elektirik Bölümü olduğunu anlayacak.Ve de karşınıza çıkartacak.Sizde bunu onaylayacaksınız ve bu görevi tamamlamış olacaksınız

Ya da 4 yıllık olan Marmara Üniversitesi Biyoloji bölümünü yazacaksak ,4 yıllık olduğu için BÜYÜK KILAVUZDAN sayfa 178 'den sonraya bakacağız ve A dan itibaren gidip M harfiyle başlayan üniversitelerden Marmara Üniversitesini bulup altından da Biyoloji bölümünü bulacağız . Bu bölümün sol tarafında bu resimdekine benzer şekilde 107210253 kodu var.Siz bu kodu listenize yazacaksınız.Yazınca sistem otomatik olarak bunun Marmara Üniversitesi Biyoloji bölümü olduğunu anlayacak.

Ayrıca ,RESİMDE DE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ 2 SENELİK OKULLAR DA DA 4 SENELİK OKULLARDA DA bölümlerin yanlarında kontenjanları yani alınacak öğrenci sayıları yazmaktadır.

Ve bir Yanında da okul birincisi kontenjanı yazmaktadır.

 

OKUL BİRİNCİLERİ KONTENJANLARI HAKKINDA AÇIKLAMA

Okul birincileri o kontenjanlardan yer kapmak için yarışacaklar. Her yer okul birinciliği için farklı kontenjan açar.Kimisi 1 kimisi 3 Kimi de hiç açmaz.Bunu kılavuzdan alakalı yerden görebilirsiniz.Okul birincileri buradan yer kapmaya çalışırlar. Okul birincileri aynı yeri yazarsa eğer kendi arasında yarışırlar.Oradan kaç kontenjan varsa o kadar okul birincisi SINAV PUANI ( DİPLOMA PUANI DEĞİL ) en yüksek olandan itibaren kontenjan adedince alınır.Eğer okul birincisi yazadığı yere başka okul birincisi yazmadıysa direk okul birinciliği kontenjanından kazanır.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

Ama okul birinciliği kontenjanından giremezlerse sınav sonucuna göre tercih yapan diğer adaylarla yarışırlar.

PEKİ KILAVUZDA KARŞISINDA PUAN VE SIRALAMA YAZMAYAN YERLER NE ANLAMA GELİYOR ?

Kılavuzumuz da puan ya da sıralaması olmayan yerler ise ya puan türü değişen ya da yeni açılan yerlerdir.

PUAN TÜRÜ DEĞİŞEN BÖLÜMLER İSE BUNLARDIR !!!

İlahiyat YGS-4 'den TS-1 'e

Bilgisayar­ ve öğretim teknoloji­leri öğretmenliği YGS-1 'den MF-1 'e

Beden eğitimi­ ve spor öğretmenliği­ YGS-6 'dan TM-2 'ye

Kimya öğretm­enliği YGS-­2 'den MF-3 'e

Okul ön­cesi öğretmenliği YGS-5 'den TS-1 'e

Özel eğitim­ öğretmenliği YGS-4 'den TS-1 'e geçti.

Örneğin İlahiyat YGS-4 'den alıyorken TS-1 'e geçti. Bu yüzden 

İlahiyat bölümlerinin yanlarında sıralama yok.Çünkü 2016 'da yerleşen adayların sıralamasıdır bu kılavuz.2016 ' da bu bölüme yerleşenler YGS 

4 İle  yerleştiler.TS 1 'de kimse İlahiyat ' a yerleşmediğinden taban sıralaması yoktur.

Bu bölümler hariç hiçbir puan ve sıralama yazmayan bölümler YENİ AÇILAN YERLERDİR.Ama bu türü değişen bölümlerin arasında da yeni açılan yerler illaki vardır.

AYRICA bu puan ve sıralaması olmayan yerler puansız mı alıyor diye düşünmeyin.Yine oralara da tercihler sonucunda iyi sıralama da olanlardan kontenjan adedince yerleştirme yapılacaktır.

TÜRÜ DEĞİŞMEYEN AMA YENİ AÇILAN YERLERDE NEYE GÖRE TERCİH YAPACAĞIZ ?

Burada bölümün diğer üniversitelerde hangi sıralamaya kapatmış olduğuna bakıp ona göre yorum yapacaksınız. Diyelim ki en düşük yeri 105 binle kapatan XXX bölümü yeni üniversite de açıldıysa eğer bu bölüm 110 115 binlerde kapatabilir diyip yorum yapacaksanız.

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

PEKİ PUAN TÜRÜ DEGİŞEN YERLERE NEYE GÖRE TERCİH YAPACAĞIZ ?

Arkadaşlar bu durumda hatalı düşünebiliriz: Şöyle ki İlahiyat bölümü YGS 'de 100 200 binlerde alıyordu oley buradada 100 200 binde kazanırız diye düşünmeyiniz arkadaşlar. YGS 'den LYS 'ye geçenlerde kesinlikle sıralama farkı olacaktır arkadaşlar. Şöyleki 1.YGS 'ye 2 ,2.5 milyon öğrenci girerken LYS 'de bunun nerdeyse 4 'de biri kadar oluyor. 400 500 600 civarında .Bundan yola çıkarak 2 buçuk milyonda 200 bininci olmak ole 500 bin kişi arasından 200 bininci olmak arasında çok fark var.Ayrıca YGS 'de o 200 bindekı öğrencinin önündeki çoğu öğrenci sayısalcı ya da eşit agırlıkcıdır ve sözel YGS 'den tercih yapmadığı için sözelciye rakip olmadılar.Onlar İlahiyata tercih yapsa zaten 50 binde felan kapatırdı bu bölüm. Yani önümüzdeki 200 bin kişiden ilahiyata ya da sözelden alan herhangi bir yere tercih eden kişi sayısı az. Ama LYS 'de önümüz de kilerin neredeyse tamamı sozelci ve sözelden tercih yapacaklar. Bu 2 durum yüzünden asla YGS 'den alan bölüm sıralaması ile LYS 'de alan sıralamasını bir tutmayınız.

PEKİ KAÇ BİNLERLE KAPATIR DİYECEK OLURSAK

Arkadaşlar öncelikle söyleyeyim bu sadece tahmindir. Her tahmin doğru olmaz ama bu tahmin mantık çerçevesi içerisinde yapılmıştır .Arkadaşlar ilahiyat da kı kontenjan kabaca 15 bin civarlarında özel eğitim 2 bin civarında Okul Öncesi ise 4 5 bin civarlarında kontenjanı vardır. Öncelikle bunu bilelim .Buradan bakınca düz mantık olarak özel eğitim önde Okul öncesi biraz daha geride İlahiyat da ikisinden de bayağı geride kapatacağını öngörebiliriz.

SIRALAMA TAHMİNİ YAPACAK OLURSAK .....

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Benim tahminim ise :Özel Eğitim Öğretmenliği 'nin en son 15 bine kadar gelebilme ihtimali var .Okul öncesinin 20 bine kadar gelme ihtimali var .İlahiyat ise 50-60 bin arasında kapatacağını düşünüyorum. Ama ilahiyatın özel durumu var ilk defa LYS 'den alacağı için bu bölüme hatalı tercih yapanlar olursa diye bir ihtimal 80 bine kadar esneyebilme olasılığı var diye düşünüyorum. En azından ilahiyatın diğer 2 bölüme göre esneme ihtimali daha yüksektir.

AMA SİZ BU SIRALAMALARDA DEĞİLSENİZ DE YİNE TERCİH YAPIN ARKADAŞLAR BU SADECE BİR TAHMİNDİR NEYİN NE OLACAĞINI GELECEĞİ BİLEMEYİZ OLUR YA YAZACAK OLANLAR VAZGEÇER YADA AKSİLİK YAŞARLAR HER NE OLURSA OLSUN HER ZAMAN BIR İHTİMAL VARDIR ARKADAŞLAR ASLA UMUTSUZ OLMAYINIZ.

 

GELELİM TERCİHLERE

SIRASIYLA 2 YILLIK -4 YILLIK TERCİHLER VE AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRETİM TERCİHLERİNİ ANLATACAĞIM

ÖNCELİKLE 2 SENELİK BÖLÜM TERCİHİ YAPACAK OLANLAR NASIL YAPACAK ?

2 senelik bölümlere Büyük kılavuzda 16-169 sayfalar arasında ulaşabilirsiniz.

BURADA DA EK PUANLILAR VE EK PUANSIZLAR OLARAK İKİYE AYIRMAMIZ GEREKİYORDU

EK PUANLILAR

Öncelikle büyük kılavuzdan

Sayfa 584 ' den 593 'e kadar olan kısma bakıp bu ek puanı hangi bölümü seçerken kullanabilecekleri bilgisine ulaşıp

SONRA

EK PUAN HAKKI OLAN BÖLÜMLERİN 4 senelik okullarını seçecekleri zaman 2016 ÖSYS EK PUANLI BAŞARI SIRASI yazan yere bakmaları gerekiyordu ama kılavuzda 2016 ÖSYS EK PUANLI BAŞARI SIRASI diye bir kısım yok.Çünkü ilk defa bu sene 2 senelıklere ek puan kullanma hakkı verildi.

BU YÜZDEN EK PUANLI OLANLARDA EK PUANI OLMAYANLAR DA

ÖSYS 0.12 BAŞARI SIRASI yazan yerdeki sıralamaya bakacaklar ve ona göre yorum yapacaklar.

Fakat şöyle bir durum var arkadaşlar. Ek puan almayan birisi diyelim normal sıralamada 700 bininci ve istediği yer 580 binde 120 bin geride olduğu için ve ek puanı olmadığı için kazanma şansı azdır .Ama ek puanı olup normal sıralamada 700 binde olan birisinin 580 binde ki kazanma şansı ek puan almayana göre daha yüksektir .Çünkü ek puanı var.Onun etkisi olacaktır.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Bir başka dille şöyle diyelim : Diyelim ki (sayıları salladım örnek vermek için) sizin ek puanınız var ve Sadece okul puanı ekli puanınız 300 ve 700 bindesiniz vw ek puan ekli olan puanınız ise 320 diyelim. Siz şöyle mantık yürüteceksıniz : Sadece okul puanı ekli olan puan türünde 300 puanla 700 bininci olduysam ek puanımla 320 puanım var acaba okul puanı ekli olan sıralamada yani ortadaki sıralamada 320 puan alan kaç bindedir ? Bunu düşüneceğiz ve buna göre yorum yapacağız.

Örneğin (sayıları örnek olsun diye sallıyorum) ben meslek lisesi mezunuyum kendi alanımdan 2 senelık bölüm yazacağım. 580 binde kapatan X Üniversitesi X bölümünü istiyorum sadece okul puanı ekli olan puanım 300 ve burada sıralamam 700 bin ama benım de 20 ek puanım var.Bu kez şöyle yorum yapacağım 20 ek puanla beraber benim puanım 320 oldu 320 olan birisi bu türde sadece okul puanı ekli olan sıralamada kaç bindedir ? 580 bıne yakın olur mu bunu sağdan soldan bakıp düşünüp ona göre yorum yapacağız 580 bine yakınsa gelme ihtimali yüksek diyeceğiz arkadaşlar.

ÖSYM bu karışıklığı gidermek adına bir veri yayınlıyordu ama bu sene bu konu hakkında henüz hiçbir veri yayınlamadı bu yüzden bende elimden geldiği kadar bu şekilde anlatmaya çalıştım arkadaşlar. Umarım açıklayıcı olabilmiştir.

SONRA

ÖZEL KOŞULLAR VE AÇIKLAMALAR kısmına bakacağız .

Burada sayı ya da sayılar varsa

Sayfa 525 ' den 561 'e kadar olan kısım da 

da bölümlerin yanlarındaki ÖZEL KOŞULLARI VE AÇIKLAMALAR kısmından o sayıları bulup açıklamalarına bakacağız .Sadece özel koşul ve açıklama kısmında sayı yazıyorsa kılavuzun en sonlarından onun açıklamasına bakacağız Başka işleme kalmayacak.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

AÇIKÖĞRETİM YAZACAK OLANLAR NEYE BAKIP TERCİH YAPACAK ??

2 yıllık bölümlerde de 4 yıllık bölümlerde de

Anadolu ,Atatürk ve İstanbul Üniversitesi

Bu üç üniversitenin altındaki yerlerden sağında (Açıköğretim ) yazan bölümlere bakacaklar.

Bu 3 üniversitenin altında sağında (Açıköğretim ) yazan bölümler Açıköğretimdir.Sizde oralardan istediğiniz bölümleri,puanlarını ve sol tarafta bölümlerinin kodlarını bulabilir ve o kodlarla diğer öğrenciler gibi ÖSYM sayfalarından ÖSYM şifreleriyle tercih listesinde tercih yapabilirsiniz.

Eğer 2 senelik yazıcaksak YGS 'de hangi türden alıyorsa o türden ham puanda EN AZ 150 almış olmamız gerekiyor.

Eğer 4 senelik yazıcaksak LYS 'de hangi türden alıyorsa o türden ham puanda EN AZ 180 almış olmamız gerekiyor.Yani mesela Sosyoloji yazacaksak eğer TM 3 ' de ki ham puanımızın en azz 180 olmuş olması gerekiyor.

Yani hangi puan türü en yüksekse ona bakılmıyor arkadaşlar.Yine diğerleri gibi istediğimiz bölüm hangi türden alıyorsa o türden baraj geçmiş olmamız gerekiyor.

SONRA

ÖZEL KOŞULLAR VE AÇIKLAMALAR kısmına bakacağız .

Burada sayı ya da sayılar varsa

Sayfa 525 ' den 561 'e kadar olan kısım da 

da bölümlerin yanlarındaki ÖZEL KOŞULLARI VE AÇIKLAMALAR kısmından o sayıları bulup açıklamalarına bakacağız .Sadece özel koşul ve açıklama kısmında sayı yazıyorsa kılavuzun en sonlarından onun açıklamasına bakacağız Başka işlme kalmayacak.

UZAKTAN ÖĞRETİM TERCİHİ YAPACAKLAR NASIL TERCİH YAPACAKLAR ?

Sağında ( Uzaktan Öğretim ) yazan yerlere bakacaklar.Oradan tercih yapacakar.

ÖZEL KOŞULLAR VE AÇIKLAMALAR kısmına bakacağız .

SONRA

ÖZEL KOŞULLAR VE AÇIKLAMALAR kısmına bakacağız .

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

Burada sayı ya da sayılar varsa

Sayfa 525 ' den 561 'e kadar olan kısım da 

da bölümlerin yanlarındaki ÖZEL KOŞULLARI VE AÇIKLAMALAR kısmından o sayıları bulup açıklamalarına bakacağız .Sadece özel koşul ve açıklama kısmında sayı yazıyorsa kılavuzun en sonlarından onun açıklamasına bakacağız Başka işlme kalmayacak.

M.T.O.K TERCİHİ YAPACAKLAR NASIL YAPACAKLAR ?

Ayrıca M.T.O.K la tercih yapacak adaylar içinde bölümlerin yanında M.T.O.K yazmaktadır. O bölümleri tercih edebilirler.

Kılavuz da sayfa 604 ' dan 615 ' e kadar ise MESLEK LİSELİLERİN M.T.O.K ile seçebilecekleri bölümler vardır.

SONRA

ÖZEL KOŞULLAR VE AÇIKLAMALAR kısmına bakacağız .

Burada sayı ya da sayılar varsa

Sayfa 525 ' den 561 'e kadar olan kısım da 

da bölümlerin yanlarındaki ÖZEL KOŞULLARI VE AÇIKLAMALAR kısmından o sayıları bulup açıklamalarına bakacağız .Sadece özel koşul ve açıklama kısmında sayı yazıyorsa kılavuzun en sonlarından onun açıklamasına bakacağız Başka işlme kalmayacak.

UNUTMAYIN M .T.O.K YAZAN BÖLÜMLERİ SADECE MESLEK LİSESİ MEZUNLARI SEÇEBİLİR ONLAR İÇİNDİR

**TERCİH İŞLEMİNE GEÇMEDEN ALTINI ÇİZEREK SÖYLÜYORUM 2 YILLIK’DA DA  4 YILLIK’DA DA SIRALAMALAR PUANDAN DAHA ÖNEMLİDİR

PEKİ NEDEN ?

PUAN MI ÖNEMLİ SIRALAMA MI DİYENLER İÇİN

Arkadaşlar ,bu cok karıştırılan durum .Bu yüzden Hamza admininiz olarak bu konuya açıklık getirmek istiyorum .

Akadaşlar ,evet ne kadar yüksek puan alırsak o kadar iyi olur bizim için ama arkadaşlar üstüne basa basa diyorum :

2 SENELİK DE DE 4 SENELİK DE DE ÖNEMLİ OLAN SINAV PUANIMIZ DEĞİL 18 TEMMUZ DA OKUL PUANI EKLENMİŞ OLARAK AÇIKLANAN SIRALAMAMIZDIR !!!!

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

PEKİ NEDEN Mİ ?

1 )Öncelikle düşünelim biraz.

Zor sınavda herkes iyi sonuç alamaz ve örneğin TM 3 de 385 390 alan öğrenciler ilk 30 bine girer ve Hukuk ,Pdr gibi bölümlere sıralaması büyük ihtimalle yeter ve bu bölümleri kazanırlar.

Ama kolay sınavda 385 390 alacaklar çok kişi olacağı için ancak 50 binlerde olabilirler.

Zor olan senede 385 390 puanda önümüzde sadece 30 bin kişi varken kolay sınavda yine aynı puanda 50 bin rakibiniz oldu.

Şimdi soruyorum size farzedelim ki 30 binle kapayan bir yere girmek istiyorsak PUANLAR AYNI olmasına rağmen sizce hangisinde şansımız daha çok hangisinde daha az olur ?

Bunu anlarsak eğer bu konuyu da anlamış oluruz.

2 ) Pekiştirmek adına bir örnek daha vermek istiyorum.

Diyelimki bir öğretmen ve 100 tane öğrencisi var .Diyorki : sizi bi sınav yapacagım en iyi olan 10 kişiyi Çanakkale gezisine göndereceğim.Ama sınavı çok zor sorarsa puanlar çoğunun düşük gelir sadece birkaçının 50 60 felan gelir ve en başarılı 10 öğrencinin puanları 50 60 olur.

Ama ertesi sene yine aynı uygulama olsa

ve sorular basit olsa öğrenciler hep 60 dan yukarı alsa ve en iyi alanlar 90-100 arasında alsa ,bu kez 100 ve 90 95 alan 10 tane öğrenci ilk 10 a girmiş olur.Ve bu kez ilk 10 a girenlerin puanları yükselmiş olur.

Bakın yani sonuç olarak 10 kişi hakedecekti.Ama ilk durumda 50-60 alan 10 kişi girebilirken 2. durumda 50 60 hatta 70 80 alanlar bile giremedi.Ya da 2. de ilk 10 a girmek için en az 90 puan gerekliyken ilkinde 50 -60 almak yetti.Ve düşük puanla ilk sırada oldular ve geziyi hakettiler.

3 ) Pekiştirmek adına 3. örneği vereceğim :

Süper Lig 'de ilk 4 takım devamlı olarak Avrupa Liglerine oynamaya hak kazanıyor diye farzedelim.Ve geçen sene de 4. takım 60 puanla Avrupa Liglerinde oynamaya hak kazandı diyelim.Peki şimdi soruyorum size : bu sene bir takımın Avrupa Kupalarına katılması için sizce 60 puan alması mı gerekiyor yoksa ilk 4 takım içinde olması mı gerekiyor ?

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Cevap açık ve net ortada değil mi ? Lig çetin geçer müsabakalar zor olur .Çoğu maç beraber biterse ve takımların puanları çok olmazsa ,biz 60 puandan az puanla da ilk 4 e girebilir ve Avrupa Kupalarına gidebiliriz.Ya da aksine biz yine 60 puan aldığımızı düşünün eğer bize rakip olacak takımlar fazla maç kaybetmez ve 4 takım 60 puanı geçerse eğer biz ilk 4 'e giremeyiz ve Avrupa Kupalarına katılma hakkını kazanamayız arkadaşlar.

4 ) Diyelim ki bu sene normal bir sınavda Tıp bölümü atıyorum 5000 kontenjan açtı ve 450 puanla 20 binle kapattı diyelim. (Rakamları sallıyorum anlasılır olması için)Bir sonraki sene yine 5000 kontenjan açtı ama sınav aşırı zordu ve kimse 450 alamadı en yüksek alanlar 400 410 puan oldu diyelim. E bu durumda taban puanı 450 idi ama hiçkimsenin puanı 450 puan olmadı bırak olmasını yanından bile geçmedi ,bu bölüme hickimse yerleşmeyecek mi o zaman ? 5000 kontenjan kimse 450 ve daha yukarısını alamadığı için boş mu kalacak o zaman  ???? Önemli olan puan olsaydı böyle saçmalığın daniskası gibi birşey ortaya çıkardı arkadaşlar.

5 )Ayrıca farkındaysanız ÖSYM hukuk tıp mühendislik öğretmenlik gibi bölümlere tercih verebilmek için sıralama barajı koyuyor e tercihler sıralamaya göre değil de puana göre yapılacak olsaydı ÖSYM neden puan değil de sıralama barajı koyuyor ? bu basit mantıksal çıkarımı düşünmek bile tercihleri sıralamaya göre yapmamız gerektiğini açıklayacaktır arkadaşlar.

Velhasıl kelâm 2 senelik bölümler de de 4 senelik bölümler de de önemli olan puan değil sıralamadır .Sıralamaya göre tercih yapılması gerekmektedir 

Sonuçta sınavlar neden var ? Üniversite kontenjanları okumak isteyen öğrencilerin tamamını karşılayamadığı için ve de başarılı başarısız öğrenciyi belli etmek için yani eleme yapmak için uygulanıyor sınavlar .Bundan yola çıkarak hepimiz en iyilerin arasına girip kazanmak için hepimiz yarışmıyor muyuz ?

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

6 )Soruyorum size : bu durumda bir yarışta önemli olan yarışı kaç saniyede tamamladığımızmıdır yoksa kaçıncı sırada tamamladığımız mıdır ?

7 )Farzedelim her sene ülke genelinde 400 metre kısa mesafe koşu yarışları olsun ve bu yarışlarda bu seneden önceki yarışta 1. olan atlet bu yarışı 47 saniyede bitirmiş olsun .

Şimdi soruyorum size bu sene de bu yarışı 47 saniye de bitiren mi birinci olur yoksa rakiplerini geçen atlet mi 1.olur ???

8)Yani durum bundan ibaret arkadaşlar.Bilemem bu durum daha nasıl bir şekilde ifade edilebilir ? yani kesinlikle ama kesinlikle önemli olan rakiplerimiz arasında kaçıncı olduğumuzdur arkadaşlar.

9 ) AMA ASLAA UNUTMAYIN !!!!!

İSTEDİĞİNİZ YERİN TABAN SIRALAMASINDAN GERİDE OLSANIZ DA YAZIN GELMEZ DEMEYİN EĞER ÖNÜNÜZDEKİLERDEN YAZAN ÇOK OLMAZSA GERİDE OLMANIZA RAĞMEN KAZANABİLİRSİNİZ MESELA 100 BİNDE OLUP 65 75 85 BİNLE KAPATAN YERİ ÖNÜNÜZDEKİLERDEN YAZAN AZ OLURSA KAZANABİLİRSİNİZ...

PEKİ YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL OLUR VE NEYE GÖRE TERCİH YAPMAMIZ GEREKİR ?

Biz tercihlerimizi veririz ve sonra tercihlerimiz değerlendirmeye alınır.Örneğin 82.100 sıralamayla kapatan ve bu sene 60 kontenjanı olan yani 60 öğrenci alacak olan Balıeksir Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü ' nü ele alalım :

Önce burayı tercih edenlere bakılır. 1000 kişi tercih etti diyelim.Tercih edenlerden sıralaması en iyi olandan başlanır ve ondan sonra gelen 59 kişi ile beraber tercih edenler arasından sıralaması en önde olan 60 kişi yerleştirilir.

Yani bizim sıralamamız 85 .000 ve 60 kişi alacak olan bu yere tercih verdik diyelim.Eğer önümüzdeki 84.999 kişiden 60 kişi bu bölümü listesinin başına yazdıysa direk onlar kazanacak ve bize yer kalmıyacak

AMA onlar ortalara ya da sonlara yazarsa onların başta yazdıkları yerleri kazanırlarsa rakibimiz olmayacaklar ve bize şans doğup bizim kazanma ihtimalimiz olacak.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

Ya da diğer bir durum da o ilk 85 bindeki kişillerden bu yeri başa ortaya ya da sona her hangi bir yere yazan 60 kişi olmazsa eğer bu yere yerleşiriz.Yani tamamen bizim önümüzdeki kişilerin listesinde yazıp yazmayacağına yazdıysa da listesinde kaçıncı sırada yazdığına bağlıdır.

Örneğin : İstediğimiz bu yeri yazan 120 kişi var ama birçoğu başa değil ortaya yazdılar başlara ise başka bölüm yazdılar diyelim .Ve başa yazdığı yerlere gitme şansları yüksek ve başa yazdıkları yerleri kazandılar diyelim.İşte o zaman bizim yazdığımız yeri yazmış olsalar da bize rakip olmazlar.Çünkü listede birden çok yer geliyorsa eğer en üstte hangisi varsa direk ona yerleştirir ÖSYM.

Yani tamamen bizden önde olanların bizim yazdığımız yerleri yazıp yazmamaları ve yazsalar da üstemi alta mı yazdığı önemlidir bu hususta.

Yani dediğim gibi 60 öğrenci alacak olan bu yeri bizden öndeki 120 kişi yazsa bile bunların 55 'i başa yazıp girse diğer 65 kişi başta değilde ortalarda ,sonlarda yazarsa ve ilk sıralara gelmesi muhtemel başka yeri yazsalar ve bu başa yazdıkları yere sıralamları tutup direk oraya yerleşirlerse o zaman bizim önümüz açılır ve bu yeri kazanabiliriz.Kesinlikle bizden öncekilerin tercih edip etmemeleriyle ve nereye yazdığıyla alakalıdır .Bunu çok ama çok iyi öğrenelim.

PEKİ LİSTEMİZİ NASIL OLUŞTURALIM ?

Tercihlerimiz değerlendirilirken önce 1.sırada ki tercihimize bakılır .Oraya giremezsek eğer 2. sırada ki tercihe bakılır ,oraya da giremezsek de 3. tercihe bakılır , oraya da giremezsek de 4. tercihe bakılır derken en baştan en sona doğru gidilir.Yani değerlendirilmeye en baştan 1. sıradan başlanılır ve en sona doğru gidilir.Yani tercih sıralamalarınız çok ama çok önemlidir.

24 YER YAZDIK VE 4 Ü NE SIRALAMAMIZ YETECEK DİYELİM

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

Bu 4 yerden sıralamada hangisi en üstteyse ona yerleşeceğiz.Yani birini 5. birini 9. birini 8. birini 3. sırada yazdık ve bu 4 yerde yerleşeceğimiz yerlerse en üstte olan yani 3. sırada yazdığımız yere yerleşeceğiz.Öbür yerlerin bir önemi kalmayacak.

Bunu asla unutmayın.Sıralamamızın yeteceği yerlerden hangisi üst sıradaysa oraya yerleşeceğiz.Bunun bilincinde olunuz ve buna göre tercih sıralamanızı oluşturunuz.

BU YÜZDEN SEÇTİĞİMİZ YERLERİN TAMAMANINDA SIRALAMAMIZ ÖNDEYSE EĞER

Bu yerleri kazanma ihtimalimiz yüksek olduğu için :

Tercihlerimizin sıralamasını en çok istediğimiz yerden en az istediğimiz yere doğru sıralamamız gerekiyor .Çünkü dediğim gibi değerlendirilmeye en üstten başlanır.Bu yüzden en çok istediğimiz yerler en başta olmalıdır.

PEKİ SEÇTİĞİMİZ YERLER ARASINDA HEM SIRALAMAMIZIN ÖNDE OLDUĞU YERLER HEM DE DENEMEK İÇİN YAZACAĞINIZ SIRALAMA OLARAK GERİDE OLDUĞUNUZ YERLER VARSA EĞER

Bu kez listemizin en başına bizden önde kapatan yerleri yazacağız onların altına da sıralamamızın yettiği yerleri yazacağız .

PEKİ NEDEN ?

Çünkü başta da belirttiğim üzere tercihler değerlendirilirken başta 1. tercihe bakılır.Ora gelmezse 2.tercihimize bakılır.Bu durum böyle böyle en sona kadar gider. Hangisi gelirse oraya yerleşiriz.Ve ondan sonra yazdığımız yerlere bakılmaz.

Yani değerlendirilmeye en baştan başlanır. Bu yüzden bızden önde kapatan yerleri denemek istiyorsak eğer en başa onları sonra da bizim önde olduğumuz yerleri yazalım.

Çünkü önde olduğumuz yerleri en başa yazıp geride olduğumuz yerleri sona yazarsak eğer en başa gelebilecek yerleri yazdığımız için zaten büyük ihtimalle birisi gelir ve şansımızı denemek için yazdığımız ve geride olduğumuz yerlere sıra gelmeden baştaki yerlerden birine yerleşmiş oluruz.Yani ya gelirse diye yazdığımız yerleri sona yazarsak büyük ihtimalle boşa gider .Bu yüzden başlara deneme istediğimiz yerleri yazacağız.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

EEE BEN GELECEK YERLERİ SONA YAZDIM BENDEN GERİDE OLANLAR BU YERLERİ BAŞA YAZARSA NOLCAK DEDİĞİNİZ DUYAR GİBİYİM

Korkmayın.Onlar isterlerse en başa yazsınlar sizde en sona yazmış olun. Siz sıralamada daha önde olduğunuz için yerleştirme yapılırken öncelik her zamana siz de olacak.Önce siz girersiniz sonra yer kalırsa onlar girer.Yani bu konuda hiç kuşkulanmayın.Yani özetle :eğer geride olup da ya gelirse diye denemek istediğimiz yerleri tercihler değerlendirilmeye başlanırken en baştan en sona doğru gidildiği için bu yerleri en başa yazıyoruz. Sıralamamızın önde olduğu yerleri de bunların altına yazıyoruz .

PEKİ BEN SIRALAMAMDAN ÖNDE OLAN YERLERİ DENEMEK İSTİYORUM ACABA SIRALAMAMDAN NE KADAR ÖNDE OLAN YERLERİ YAZIYIM DİYECEK OLURSANIZ

Bu soruya şu kadar önden yazarak başlayın diye söylemem ; sizin istediğiniz yerler bellidir zaten .Direk onları yazacaksınız.

AMA BU KONUDA ŞUNLARI DA İLETMEK İSTERİM

YGS 'YE KATILAN KİŞİ SAYISI LYS 'YE KATILANLARIN 2 KATI OLDUĞU İÇİN YGS 'DEN ALAN BÖLÜMLERDE BÜYÜK OYNAMALARIN OLMA İHTİMALİ LYS 'YE GÖRE DAHA YÜKSEKTİR.

Mesela LYS 'de 200 binle kapatan bir yerin 300 binle kapatma ihtimali yani 100 bin oynama ihtimali çok azdır.Her zaman olmaz.

AMA

YGS 'de 700 binde kapatan yerin 800 binde kapatma ihtimali vardır.100 bin oynama ihtimali LYS 'ye göre çoktur.

BUNUN NEDENİ İSE

Tercih yapacakların çoğusu YGS 'ye girmiş olmasına rağmen YGS 'den değil de LYS 'den tercih yaparlar ve YGS 'den tercih yapacak olanlar azalırsa gelme şansı artabilir.

PEKİ HANGİ TÜRLERDE SIRALAMANIN OYNAMA İHTİMALİ DAHA AZ VE DAHA ÇOKTUR DERSEK EĞER

1 ) Sayısal da önümüzde olan sayısal olmayan kişi sayısı diğerlerine göre azdır.Çünkü sayısalcı olmayan kolay kolay sayısal alanda iyi puan alamaz.Özetle sayısal bölümde oynamalar OLMAZ DEMİYORUM .Yeni kontenjanlar açıldıkça illaki olumlu yönde oynama olacaktır.Ama diğer bölümlere nazaran daha az olur.40 binde kapatan bir yerin 50 60 bine kadar gerilemesinin ihtimali çok azdır.Dediğimgibi bu sıralamada ki öğrencilerin çoğu sayısaldır ve sayısaldan tercih yaparlar ve haliyle geride olanlara fazla yer kalmaz.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

2) Dil e ve Eşit Ağırlık bölümlerinde oynamalar sayısala göre daha çok olur ama o kadar da büyük oynamalar olmaz.Burada geride olduğumuz yerleri kazanma şansımız Sayısal bölümdekilerden çoktur.Özetle bunu bilelim.

3) En çok oynamalarsa Sözel bölümünde olur.Çünkü :

Sözelden tercih yapmayacak olan ama ilk sınav günü Sosyal Sınavı olduğu için stres atmak amacıyla giren ,ve YGS 'den aldığı puan katkısı avantajıyla sözelcileri geride bırakan sayısalcılar ,eşit ağırlıkçılar ve dilciler çoktur .Ve sözelden tercih yapmayıp da sıralamada bizde önde olanların sayısı çok olduğu için , sadece bu sene değil her sene sözelde diğer türlere göre gerilemeler daha çok oluyor .

ŞİMDİİİ BU DEDİKLERİMİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARSAK EĞER

1)Sayısalda örneğin 30 bindeysek 29 binde kapatan yeri tercih ettiğimizde kazanma şansımız diğer türlere göre azdır.AMA UNUTMAYIN YOK DEĞİLDİR !!!

2)Eşit Ağırlık ' da ve Dİl Bölümünde örneğin 30 bindeysek 29 binde kapatan yeri tercih ettiğimizde şansımız Sayısala göre çok Sözele göre azdır.

3)Sözelde ise örneğin 30 binde olup 29 binde kapatan yeri tercih ettiğimizde kazanma şansı diğer türlere göre çoktur.

SİZLERDE BU BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA YORUM YAPABİLİRSİNİZ

VE BU KONU HAKKINDA ŞUNLARI DA İLETMEK İSTİYORUM

Bütün türlerde ilk binlerde ki yerler kolay kolay gerilemez.Çünkü ilk binlerde olanlardan ellerine tüm öğrencilerin en çok 

istediği bölümleri kazanma şansı geçmişken tercih vermeyen ya da kendinden çok geride kapatan yerleri yazanlar çok azdır.

Bu yüzden bu baştaki yani ilk binler dekiler en çok istenilen ,yerleri tabiri caizse AFFETMEZ ve listesine yazar ve geridekilere şans pek kalmaz.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

AMA

Baştan ileri doğru gidildikçe oynama olma ihtimali daha çoktur.Mesela tüm bölümlerde 10 binle kapatan bir yeri 10 bin geride olup 20 binde olan bir öğrencinin kazanma şansı çok çok azdır.Ama 80 binde kapatan bölümü 90 bindeyken kazanma şansımız bundan daha çoktur.200 binde kapatan yeri 210 binle kazanma şansımız diğerlerinden daha çoktur.

Özetle : baştaki yerlerin gerileme ihtimali geride ki yerlere göre azdır.Baştaki yerlerde çok büyük gerilemeler olmaz.Yani siz 80 90 100 binde olup da tutup 10 20 30 40 bin de ki yer yazarsanız gelme ihtimali çok çok düşük olur.

Başta ki yerlerin oynama ihtimali çok az olduğu için bu yerlerden çok gerideysek boşa denemiş oluruz.Çok geride değilsek deneyebiliriz .

Ama baştaki yerler hariç diğer yerlerde oynama ihtimali baştaki yerlere göre daha çok olduğu için onlarları tercih edince kazanma ihtimalimiz biraz daha artabilir .

Bunları belliyelim .Bu konu da sizlere iletebileceklerim bunlardır.Şimdi diğer bir konuya geçelim..

PEKİ HANGİ BÖLÜM DAHA İYİ DERSENİZ

Bu sorular benim bakış açıma ters sorulardır.Ben bölümler ve bilimler hakkında yorum yapmayı sevmem.Bu yüzden şu iyi ,bu kötü demeyi sevmediğim için bölümler hakkında detaylıca araştırma yapmadım.

Sonuç olarak hepsi biz insanlığın hayatını kolaylaştırmak için bizler için var olan bilimlerdir.Bu yüzden bu konuya değinmeyi sevmiyorum. Ha siz bölümler ,içerikleri hakkında bilgi almak istiyorsanız da bunu direk okuyana sorun derim .Onlar emin olun ki herkesten daha iyi bilirler.

Örneğin :

Sınıf Öğretmenliği okumak istiyorsanız ,Sosyal Medyadan, çevrenizden  Sınıf Öğretmenliği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Oralardan okuyanlara sorup bilgi alabilirsiniz.Yani en iyisi okuyana sormak.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

AYRICA BU KONU HAKKINDA SON OLARAK SİZLERE BİRKAÇ DURUM DAHA İLETMEK İSTİYORUM

Bir bilimi hemen iş bulmak için köprüyü geçmek için değilde bana ve insanlara faydası olacak diye öğrenmek isteyelim .Eğer köprüyü geçmek için öğrenecekseniz ,gönülsüz iş yapmış olursunuz ve muhakkak birçok yerde siz sorun yaşarsınız.Ama bu bilimleri köprüyü geçmek değilde bana ve insanlara ,çevreme faydası olsun düşüncesinde ve niyetinde olursanız emin olunuz ki hem öğrenmeniz kolaylaşacak hem öğrenme iştahınız gelecek hemde öğrendikçe zevk alıp bıkmadan öğrenmeye devam edeceksiniz ve boş durmayıp bilim üretme çabanız dahi olabilecek .Sizler bu bakış açısında olursanız eğer zaten olaylara ,konulara hakim olacaksınız ve sınavlar sizin için bir köprü değil olmayacak kolayca geçebileceksiniz.Hatta bilgiye hakim olan bir insan olunca diğer insanlar siz zahmet etmeden peşinizde koşacaklar . Yani bilgiyi araç edinmekten ziyade bilgiyi amaç edinelim derim.

PEKİ ŞU SIRALAMADAYIM ŞU GELİR Mİ BU GELİR Mİ DİYE AKILLARDA  BU GİBİ SORULAR OLUŞACAK. KONUYA İSTİNADEN ŞU METNİ OKUYUNUZ

Tercih olayı tamamen en baştaki öğrencilerin ve sizin önünüzdeki öğrencilerin nereyi yazacaklarıyla alakalıdır.Yani kimse kesin bir kıyas asla ve asla yapamaz.

Örneğin : Biz 90 bininciyiz ve istediğimiz bölüm de geçen sene 100 binle kapatmış ve bu bölümün de 200 kontenjanı var diyelim.

Buradan bakınca 10 bin öndeyiz ve gelir deriz değil mi ?

Ama biz sıralamada önde olsak bile bizim önümüzdeki 99.999 kişiden 200 + kişi bu yeri ilk sıraya yazarsa eğer direk onlar girer ve bize yer kalmaz.Ve taban sıralamasından 10 bin önde olsak dahi giremeyiz .

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

AMA

Yine 90 bindeyken 80 binle kapatan ve bu kez 10 bin geride olduğumuz yeri tercih ettik ve bu yerin de kontenjanı 200 diyelim.

Önümüzdekilerden türlü nedenlerden ötürü bu bölümü pek kimse tercih etmez , tercih edenler 200 kişiyi bulmazsa ya da 200 den fazla kişi yazsa bile bu yeri en altlara yazarsa ve listesinin en başlarına da sıralamasının yettiği başka yerleri yazarlarsa ve de yazdıkları yerlere yerleşirlerse eğer bu kişiler bize rakip olmaz ve bu kez taban sıralamasından geride olmamıza rağmen yerleşebiliiriz.

Yani kaderimiz ,TAMAMEN bizden önde olanların elindedir diyebiliriz.

Kaç tanesi tercih yapmayacak ?

Kaç tanesi bizim istediğimiz yeri yazacak ?

Kaç tanesi bizden önde olup bizim istediğimiz yeri yaz

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi