30-01-2017 |

Psikolojik ve Fiziksel Uyumu Sağlayarak Başarılı Olmak

Başarı, bazen sonuç değil; o uğurda yapılanların toplamıdır. Başarılı olmayı istemek, elinden gelenin en iyisini yapmak yeterli olmayabilir, almak istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Böyle zamanlarda asıl başarı, yeniden deneyebilmektir. Başarılı olmayı istemek, gerekli ve insani bir güdüdür. Ancak, tüm hayatın başarılı geçmesini beklemek, başarısızlıkları yok saymak, normal bir durum değildir. Başarı ve başarısızlıkların tümü, hayatı oluşturur. Daha kısa vadelerle başarı beklentisine girmek, “Başarılı mıyım?” sorusunu cevaplamak için uygun olacaktır.

İnsan başarılı olmayı ister, bu da başarılı olmanın ilk ve en önemli adımıdır. İsteyen kişi hedef koymuştur, bu hedef için plan yapmıştır, planını gerçekleştirmek için yöntemler belirlemiştir ve bu uğurda çalışmaya başlamıştır. Bu sıralama, çoğunlukla başarıya giden yoldur. Çoğunlukla denmesinin sebebiyse bazı kontrol edilemez durumlar başarıya ulaşmayı engelleyebilir, yeniden çalışmaya başlamak gerekebilir.

     Başarılı Olmak İçin

    Başarılı olmak için, her şeyden önce bir hedefe ihtiyaç vardır. “Nereye gideceğini bilmeyen gemiye, hiçbir rüzgar yardımcı olamaz” sözü çok doğrudur. Bir hedefi olmayan insan, başarılı olup olmadığını nasıl anlayabilir? Hedefe gerektiği şekilde ulaşan kişi başarılır. Hedefiniz yoksa durumunuzu kıyaslayabileceğiniz bir noktanız yoksa başarılı olmayı nasıl tespit edebilirsiniz? Kişi; kapasitesini, potansiyelini tespit etmek, kendini iyi anlamak zorundadır. Gerçekçi hedefler belirleyebilmek için bu şarttır. Potansiyelini bilmeyen kişi; ulaşması aşırı kolay hedefler belirleyebilir ve bu hedeflere ulaştığında,başarılı olduğuna inandığından kapasitesinin tamamını kullanmayı denemez, daha fazlasını elde etme şansını kaybeder. Kapasitesinin farkında olmayan kişi; ulaşılması imkansız hedefler belirleyebilir ve umutsuz bir çaba ile hedefe ulaşmaya çalışırken; kendine uygun pek çok başka başarıyı kaçırabilir.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.
    Plan yapmak, yol haritası çizmek çok önemlidir. Konulan hedefe ulaşmak için, ne yapacağını bilmez bir halde dur durak bilmeksizin uğraşmak, başarı sonucunu getirmeyebilir. Çok çalışmak değil, planlı çalışmak doğru olandır.     

    Uyumlu Yaşamak

    Başarılı olmayı, takıntılı bir ruh haline getirmekte son derece yanlıştır. 100 değil de 95 aldığı için ağlayan bir öğrenci, bu takıntının ne kadar zarar verici olabileceğini göstermek için uygun bir örnektir.

    Başarılı olma isteği ciddi bir baskı altında bırakabilir insanı. Baskının, yararlı stresin gerekli olduğu, uzmanlarca söylenmektedir. Ne zaman ki kişi başarılı olamadığında kabullenemeyerek sebeplerin geçerliliğini görmeyerek, kendini üzüyor, yıpratıyorsa, uyku ve yeme düzenini bozuyorsa, başarılı olmak için gereken stres sınırını geçmiştir.

    İçsel Uyum İçin

    Psikolojisini bozacak bu durum, fiziksel özelliklerini de bozabilir. Düzensiz uyku, düzensiz beslenme yüzünden aşırı şişmanlama, aşırı zayıflama gibi fiziksel bozukluklar görülebilir. Bu da sadece başarı düzeyini değil, hayatının pek çok alanını etkileyebilir. Bu bozukluklar yüzünden, psikolojisi daha da bozulabilir ve kişi karmaşa içinde hissedebilir. Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu, önce psikolojik olarak düzelmek, sonra fiziksel sorunları çözmek ve hayatta başarıya giden yolda yürümeye başlamaktır.

    Başarılı olmak için, öncelikle kişinin kendisiyle barışık olması, kendine güvenmesi, elinden gelenin en iyisini yapması ve kontrol edemediği şartların varlığını ve bu şartların bazen istemediği sonuçlar almasına sebep olabileceğini kabullenmesi gerekir.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.
    Başarılı olduğuna inanan kişi, başarılıdır. Başarı; her zaman notlarla ölçülemez, ya da çok para kazanmak anlamına gelmez. Karakterli, sağlıklı, nerede ne yapacağını bilen, nasıl konuşulması gerektiğini bilen insanlara ve doğaya saygılı bir birey olabilmek, başarılı insan profiline uyar.

    Psikolojik ve fiziksel olarak uyumlu ve dengeli birey, önüne koyduğu hedeflere ulaşmak için çalıştığı sürece, önünde çok da fazla engel duramayacaktır.

 

EDÆRİNCİK

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 14-10-2017 02:32:24

Fena degil ama eksiklikler var baya

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş Arayanlar

iş arayan 633 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Bugün

Mehmet M.
Uzman Öğretici

Dün

İrem Ş.
Müdür Yardımcısı

Dün

Beyza C.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Özge K.
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Dün

Zeynep D.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Kullanıcı Görüşleri...