08-11-2016 |

Özel Eğitime Uygunluk

Herkese Merhaba

 

Dünkü yazımızda zihin engellilere okuma yazma öğretimi ile ilgili bilgiler vermiştik dünde yazdığım gibi yazılanlar eksik olabilir her şey zamanla yerine oturacak, dediğim gibi yeni açtığım için yetişemiyorum fakat püf noktaları, teknikler, örnekler, tecrübeler zamanla yazılarımda yer alacak.

 

Bugün sizlere özel eğitime uygunluk aşamasından bahsedeceğim.

 

 

 

Öncelikle öğrencinize Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde(RAM) kaba değerlendirme formları ile zeka testleri uygulanır. Bu kaba değerlendirme forumunu google den yazarsanız çıkar karşınıza bu formda çocuğunuzla ilgili beceriler ele alınır hangilerini yaptığı hangilerini yapmadığı bunlar belirlendikten sonra(Buraya kadar olan yer tanılamaya dahildir) çocuk özel eğitime uygundur sonucu çıkmazsa okuluna geri gönderilir çıkarsa da RAM çocuğunuzu onun ihtiyaçlarına göre bazı kurumlara gönderir bazı devlet kurumları tabi ki RAM'ların özel kurumlara yönlendirmesi buraya gidin, burası daha iyi demesi kesinlikle yasaktır biraz sonra bu konudan bahsedeceğim. Dediğim gibi RAM çocukları ihtiyaçlarına göre çocuklarınızı devlet kurumlarında ne şekilde eğitim alacakları hakkında yönlendirme yaparlar bu şekiller nelerdir onları ayrıntılı ve açık bir şekilde ele alalım..

1. Tam Zamanlı Kaynaştırma:  RAM öğrenciye bu şekilde eğitim alabilir dediği zaman, öğrenci yetersizliği olmayan yani engeli olmayan akranlarıyla birlikte normal okullarda, normal sınıflarda eğitim öğretim hayatlarını sürdürürler.

 

 Özel eğitimde eğer çocukların bir engeli varsa ve ihtiyaçları da el veriyorsa ilk önceliği tam zamanlı kaynaştırma dır. Arkadaşlarıyla aynı ortamda olması onların sosyalleşmesi ve normal hayatına devam etmesi onu motive eder. Öğretmen öğrenciye Bireysel Eğitim Programı hazırlar aile isterse kendi istekleri ile maddi durumları da el veriyorsa çocuklarına destek eğitim için biriyle anlaşabilirler.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

 

2. Kaynak Oda Destekli Kaynaştırma: RAM'dan bu karar çıktığı taktirde, çocuk yukarıda ki gibi normal okuluna normal sınıfına devam eder. Fakat yukarıdakinden farkı RAM'dan gönderilen raporda öğrencinin ihtiyaç duyduğu kazanımlar yer almaktadır bu kazanımlara göre öğrencinin zorlandığı konularda zorlandığı derslerde yani problem yaşadığı yerlerde, okulda hazır bulunan yeterli materyallerle donatılmış bir sınıfta, özel eğitim öğretmeni tarafından o sınıfa alınarak o zorlandığı konularda bireysel eğitim verilir, diğer derslerde normal akranlarıyla kaynaştırma eğitimine devam eder. Türkiye'de pek uygulanmamaktadır imkanların yetersizliğinden ve öğretici yetersizliğinden.

 

3.Yarım Zamanlı Kaynaştırma: Bu öğretim şeklinde ise öğrenciye bu karar çıktığı taktirde öğrenci eğitim hayatının belli bir zamanını normal okulda, belli bir zamanını ise özel eğitim okullarında veya sınıflarında geçirir. bu zamanları RAM çocuğun ihtiyaçlarına göre belirler. Türkiye'de pek uygulanmamaktadır

 

4. Özel Sınıf: Bu eğitim kararında ise normal okullarda özel eğitime gereksinim duyan öğrenciler için özel sınıflar veya ek binalar hazırlanır buralara özel alt sınıf adı verilir, öğretmenler özel eğitim öğretmenleridir. Amaç teneffüsleri veya spor ve etkinlik saatlerini normal arkadaşlarıyla geçirmesidir fakat ülkemizde özel sınıfların teneffüs veya etkinlik saatleri akranları ile aynı değildir. birileri içerideyken diğerleri teneffüste oluyor. Okul idareleri bu konuda uyarılmalıdır.

 

5. Gündüzlü Özel Eğitim Okulu: Tamamen engelli çocukların olduğu okullardı öğrencilerin seviyelerine göre isimleri değişir iş okulu(özel eğitim mesleki eğitim merkezi), uygulama okulu(ağır engelli öğrenciler için), otistik çocuklar eğitim merkezi, özel eğitim ortaokulu, özel eğitim ilkokulu vb.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

 

6. Yatılı Özel Eğitim Okulu: Aslında gündüzlü özel eğitim okulu ile aynı fakat onda öğrenciler akşam evlerine dönerken bunda yatılı olarak yurtlarda kalmaktadır.

 

RAM çocukları buralara gönderir öğrencinin seviyesine ve ihtiyaçlarına göre gönderir.

 

RAM size özel kurumları öneremez günümüzde devlet personeli özel kurumlarla ilişki halinde olamaz bunun için dikkatli olun hem aileler hem öğretmenler bu konuda hassas davranın.

 

Aile çocuğa özel eğitime uygundur raporu almak istemezse almayabilir fakat çocuğunuzun gerçekten bir engeli varsa o raporu alın ve onun ihtiyacına göre eğitim almasını sağlayın.

 

Aile öğrenciyi istediği rehabilitasyon merkezine gönderebilir devletin maddi destek sağladığı kurumlarda vardır.

 

RAM'daki görevlilerden ricam kaba değerlendirme formlarını kesinlikle doğru bir şekilde uygulamalıdır, ihtiyaç duyulan kazanımlar açık ve net bir şekilde yazılmalı ki okullardaki öğretmenler ZORLUK ÇEKMESİN.

 

RAM yetkilileri aile ve çocuğu gönderdikleri öğretmenlere destek olmalı, bilgilendirmelidir.

Çocuğun gittiği okulda Bireysel Eğitim Programı hazırlanır. Bu program için kurul oluşturulur

 

Önümüzdeki yazımda da Bireysel Eğitim Programı (BEP) hakkında yazacağım ayrıntılı bir şekilde. Hepinize teşekkür ederim...

SORULARINIZI YORUM KISMINA YAZABİLİRSİNİZ..

İletişim: hadogan44@gmail.com

Her Çocuk Özeldir....

 

https://ozelegitimci26.blogspot.com.tr/

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş Arayanlar

iş arayan 621 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Ayşe A.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni

Bugün

Melike N. D.
Uzman Öğretici

Bugün

Büşra Y.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Ayşenur D.
Psikolog

Dün

Ebranur B.
Psikolog