16-07-2018 |

Otizm ve İntihar Davranışı Üzerine

İntihar niyetiyle kendisine zarar verme oranı ergenlerde %6, otizmli bireylerde ise %12.5 seviyesindedir.

Yapılan bir araştırmaya göre ergenler sosyal iletişim bozukluğu yaşadıkları zaman,akranlarına oranla intihar eğilimi normalden 2 kat daha fazla olmaktadır.

Otizm ve intihar üzerine yapılan ilk çalışma olan bir başka araştırmaya göre ise çevresindeki insanlarla sosyal ilişki kuramayan, zamanını nasıl değerlendirebileceğini bilemeyen ve vaktini izole bir şekilde geçiren,sorunlarını ve isteklerini dile getirmekte zorlanan otizmli bireylerin depresyona girme sonucunda intihar eğilimi içerisinde kendisine zarar verme davranışları gözlemlenmiştir.

Kendisine zarar verme davranışları bir otizmli birey ile bir ergen için eşit durumda iken (%11); intihar niyetiyle kendisine zarar verme oranı ergenlerde %6, otizmli bireylerde ise %12.5 seviyesindedir.

Edinburgh Üniversitesinde klinik psikoloji dersi veren Emily Taylor otizmli bireyler intihar niyeti taşımaksızın kendisine zarar verme gibi bir davranış içerisine girmez iken, yaşadıkları sosyal izolasyon,ifade edememe,işe yaramazlık hissi(sıkılma ve boş vakit değerlendirmede yetersizlikler) gibi durumlarda kolayca depresyona girebiliyor ve intihar niyeti ile kendilerine zarar veriyor olduğunu belirtiyor ve bu nedenle otizmli bireyler için depresyon ve intihar risk faktörlerini tespit etmek amacı ile bir envanter/test geliştirilmeli olduğunun altını çiziyor.

Sonuç olarak otizmli çocuklarınızın evde geçirdiği zaman kalitesini düzenlemek için öncelikle aile ve eğitimci oturup çocuğun becerilerini değerlendirmeli, çocuğun evde yapacaklarını haftalık program şeklinde saati saatine planlamalı ve bunu otizmli bireyin seviyesine göre kullanacağı materyaller ile bireye anlatmalı.

Segers M. and J. Rawana Autism Res. 7, 507-521 (2014) PubMed
Cassidy S. et al. Lancet Psychiatry 1, 142-147 (2014) PubMed
Cassidy S. and J. Rodgers Lancet Psychiatry 4, e11 (2017) PubMed
Hirvikoski T. et al. Br. J. Psychiatry 208, 232-238 (2016) PubMed
Horowitz L.M. et al. J. Autism Dev. Disord. Epub ahead of print (2017) PubMed

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...