01-12-2008 |

Kaynaştırma Eğitiminin Yararları ve Sakıncaları

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Kaynaştırma eğitimi gerekleri yerine getirilmediği zaman yarar yerine bazen zarar da verebilmektedir. Kaynaştırmada aşağıdaki hususlar çok önemlidir.

1-Her öğrencinin zihinsel gelişimi farklılık gösterdiğinden kaynaştırma eğitiminde planlama bireyselleştirilmek zorundadır. Bir sınıfa bir öğrencinin, zorunluluk halinde iki öğrencinin verilmesi öğretmen açısından planlama ve uygulamada büyük kolaylık sağlar. Öğretmen, kaynaştırma uygulamasını Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin görüş ve değerlendirmelerini göz önüne alarak planlamasını çok iyi yapmalıdır. Aksi halde başarısız olur.

2-Kaynaştırmaya alınacak öğrenci iyi tanınmalı ve tipik özellikleri tespit edilmelidir.

3-Kaynaştırma uygulanacak öğrencilerin eğitiminde Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan”İLKÖĞRETİM OKULU ORTA DÜZEYDE ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ (EĞİTİLEBİLİR) OLAN ÇOCUKLAR EĞİTİM PROGRAMI” esas alınmalıdır.

4-Bulunduğu sınıf ne olursa olsun öğrencinin bildiği ve başardığı şeyler haraket noktası olarak alınmalıdır.

5-Sebat, sabır, düzen ve işbirliği gibi kişisel niteliklerin gelişmesine önem verilmelidir.

6-Çocuğun yetersizliği ve başarısızlığı hiçbir zaman yüzüne vurulmamalıdır.Güçlü yanları bulunarak geliştirilmelidir.

7-Yetenekli ve hevesli olduğu alanlarda basit işlerden başlanarak başarısını görmesi sağlanarak arkadaşlarıyla rekabet edecek hale gelmesi sağlanmalıdır.

8-Öğretmen öyle davranmalıdır ki, sınıftaki diğer çocuklar, zihinsel engelli çocuğun da, sınıfın bir üyesi olduğunu kabul etmelidir. Özürlü diyerek arkadaşları tarafından alay konusu edilmeleri önlenmelidir.(ÇOK ÖNEMLİ!)

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.
9-Öğretmen, ağır öğrenen çocuğu ileri öğrenim kademelerine değil iş yaşamına hazırladığını çok iyi bilmelidir. Çünkü bu çocuklar yaşamını kafasıyla değil elleriyle kazanacaktır. Çocuğa yaşam boyunca kullanacağı temel bilgi, davranış ve becerilerin kazandırılması hedeflenmelidir.

10-Soyut konuları zor öğrendiklerinden genellikle konular somutlaştırılarak, deneme, gösterme ve karşılaştırma yoluyla öğretilmelidir.

11-Geç ve güç öğrenen bu çocuklar çabuk unuttuklarından eğitimde en aza indirilmiş gerekli bilgi ve beceriler sık sık tekrar edilmelidir.

12- Dikkat süreleri kısa olduğundan sık sık dikkat toplayıcı hareketler yapılmalı ve ilgi duymadığı konular üzerinde durulmamalıdır.

13-Genelleme yapamadıkları ve bir konuda öğrendiği kuralı başka konulara uygulayamadıkları için her konuda gerekli bilgi ve beceriler ayrı ayrı öğretilmelidir.

14-Basit sözcük ve cümlelerle konuştuklarından her fırsatta sözle anlatma olanağı verilmeli, sık sık konuşturulmalı.

15-Zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin dikkatleri kısa sürelidir ve çabuk yorulurlar. Uzun süreli aynı nitelikteki çalışmalardan kaçınılmalı. Sıkıldıklarında çalışmanın türü değiştirilmelidir.

16-Aile ile konuşularak, çocuğunun zeka yönünden farklı durumunu kabullenmesi gerektiği anlatılmalıdır. Problemi kabul etmenin çözmenin yarısı demek olduğu bilinci sağlanmalıdır. Çocuğunun, ileriki yaşantısında her an yalnız kalacağı anlatılarak sorumluluğun ailede olacağı bilinci verilmelidir. Bu çocukların, başaramayacakları zihinsel çalışmalara ve akademik öğrenim basamaklarına yöneltilmeden günlük yaşam becerilerinin geliştirilerek özgüven kazanmalarına yardım etmenin önemi iyice işlenmelidir.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

SONUÇ OLARAK:

Kaynaştırma Eğitimi uygulaması zihinsel engeli olan öğrencilerimiz için çok yararlıdır. Çünkü hedef, bu çocuklarımızı topluma sosyal uyum sağlayabilecek bireyler olarak yetiştirmektir. Rehberlik ve araştırma Merkezleri, okul yönetimleri,öğretmenler ve aileler üzerine düşeni yaparak eğitimin kalitesinin artmasına yardımcı olmalıdır. Bu konuda toplumun bütün bireyleri sorumludur. Öncelikli görev sınıf öğretmenleri, Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenler ile okul yöneticilerinindir. Öğretmenlerimizin ve toplumun kaynaştırma eğitimi konusunda bilinçlendirilmesinde Rehberlik Araştırma Merkezi uzmanlarıyla işbirliği yapılmalıdır.

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 09-12-2008 12:21:11

\t \t\töğrencinin ileri durumdakı hayatını belli bir oranda etkiyeyebilir.verilen eğitimin eğitmenine kalmiş bir şey .çok faydalı buluyorum
\t \t

[ Üyelere Özel ] 03-12-2008 18:55:01

evet 573ÖHKK okumamiştim.bu bilğilenidrme sunumunu bi kaynaktan aldım ve koymak istedim ayrıca beni düzelttiğiniz için teşekkür ederim.bu kadar sert bi tepki beklemiodum amacımında ne ollduğu belli.bende bi eğitimciyim ve bu yaşıma kadar gerek okulda gerek çalıştığım kurumlarda kaynaştırma eğitimi olarak bilğilendirildim diğer tanımları hayatımda ilk defa sizden duydum diyebilirm.ama bunu araştırıcam.kendimi tatmin etmek yada göstermek değil ben kimseyi tanımıyorum sonuçta yinede bi yanlışlık olduysa kusura bakmayın...

[ Üyelere Özel ] 02-12-2008 16:13:08

''Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüklerince yapılan inceleme sonunda eğitilebilir düzeyde olduğu tespit edilen çocukların eğitimleri, yeterli sayıda öğrenci bulunmaması halinde veya Özel Eğitim Sınıfı açılamayan durumlarda ilköğretim okullarında normal sınıflar içinde kaynaştırma eğitimiyle sürdürülür.'' böyle bir genellemeye nasil vardiniz ilginc dogrusu.Boyle bir durum soz konusu degil.573 ÖHKK okursaniz(okumadinizi varsayiyorum) birakin hafif duzeydeki ogrencileri hic bir tani grubunda yer alan ogrenciler icin ozel egitim hizmetlerinden yararlanmasina iliskin boyle bir hiyerarsik durumun olmadigini gorursunuz.İkincisi alanyazinda kaynastirma egitimi adinda bi kavram yoktur.Avamca ortaya atilan bi ifadedir.Terminolojik olarak Kaynastirma Uygulamalari-Kaynastirma Ortamlari kavramlari vardır.Tum gelismis ulkelerde oldugu gibi turkiyede sadece yasalarda kalsa da Kaynastirma daha guncel tanimiyla bütünleştirme bir gereklilik degil bir zorunluluktur! bir ogrencinin akranlari ile ayni egitim ortaminda destek ozel egitim hizmetleri saglanmasi kosuluyla egitimini surdurmesi yasal bir haktir.Bu hak bolge yoneticilerinin uzmanlarin insiyatifinde degildir.02.09.2008 tarihinde MEB tarafindan yayinlanan '' kaynastirma uygulamalari genelgesini gozden gecirmenizde fayda var.Bilimsel alt yapisi olusmadan , makale adi altinda bilimsel gercekleri degistirerek (makale yazimindaki amac bilgilendirme sunumu yapmak ise) sadece kendinizi tatmin etmis oluyorsunuz..

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

İş mi Arıyorsunuz?

Mezun oldunuz, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

İş Arayanlar

iş arayan 633 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

2 gün önce

Büşra Y.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Ulaş G.
Ergoterapist

Dün

Selma H.
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

2 gün önce

Meftune S.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Melike N. D.
Uzman Öğretici

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.