12-12-2016 |

İnme/Felç Hastalığı Ve Tedavisinde Güncel Yaklaşımlara

 İNME REHABİLİTASYONUNDA GÜNCEL TEDAVİLER

Osteopatik fiziksel tıp, her geçen gün bilinirliği ve eş zamanlı olarak da güvenilirliği artan bilim dalıdır. Osteopati, beyin ve onun yönettiği iç organlarla kas ve iskelet sisteminin bağlantısal veri akışını inceler. Bu akıştaki patolojilere çözümler üretir. 

Kalp beynin yönettiği organların başında gelir ve dakikada ki (normal) ortalama atım sayısı 70-90 arasında değişmektedir. Kalbin bilinen bu atım sayısına benzer atım sayıları bir çok insan tarafından pek bilinmemekle birlikte vücudun bir çok organında da mevcuttur. 

Beyin bu organların en az bilinenlerinden biri olarak hâlâ gizemini korumaktadır. Yapılan son araştırmalarda beyinde tıpkı kalptekine benzer, elektromanyetiksel atımların yanında hacimsel atımlar da tespit edilmiştir. Bunların dakikada toplam 4-5 olduğu belirlenmiştir. "Bu sebeple beyin felci de denilen inmeyi bir beyin krizine benzetebiliriz."(*Bu konuda yapmakta olduğumuz çalışmalar tez aşamasında olup sonuçları doğrultusunda kamuoyuyla paylaşılacaktır.)

Osteopati (Pni teknikleri vs.), hipnoterapi (solunum teknikleriyle eş güdümlü olarak) gibi bilim dalları bu atımlardan da faydalanarak bilişsel ve nörolojik patolojilere çözüm üretmeyi amaçlar.

İnme (stroke) dediğimiz hastalık grubu henüz yeni yeni tespit edilen bu saydığımız beyin fonksiyonlarının belirlenmesiyle farklı bir seviyeye taşınmış ve inmenin bilinenden çok daha karmaşık bir etimolojiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

İnmenin sebeplerini iki farklı çatı altından toplarsak; 

1. Asıl Sebepler: Günümüzün yeni trendlerinden biri olan "hastalıkları hastalık belirtileri oluşmadan önleme" yöntemleri açısından belkide en önemli sebeplerden olan; hipertansiyon, diabet, alkol kullanımı, sigara kullanımı, sedanter (monoton) yaşam tarzı vs.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

2. Asıl sebeplerin sebep olduğu sonuçlar: damar tıkanıklıkları, anevrizmalar, derin ven trombozları ve diğer trombozlar, iskemiler, büyük arter(atar damar) yırtıkları vs.

Bütün bu saydığımız sebepler ve sonuçlar da sonuç olarak inme dediğimiz psiko-nöro-immünolojik ağır tablonun oluşmasına sebep olmaktadırlar.

İnme kardiyovasküler hastalıklar ve kanserden sonra en büyük mortalite (ölüm riski) oranına sahip hastalık olup dünyada en yüksek oranda rehabilitasyon gerektiren hastalık grubudur. (1)

Yine yapılan araştırmalarda inmeli hastaların sağlıklı bireylere göre düşme oranları 4 kat daha fazla olarak kayıtlara geçmiştir. Ayrıca ölümcül de olabilen kalça kırıklarına maruz kalma oranları sağlıklı insanlara göre 10 kat daha fazladır. (2)

Bu tarz risklerin varlığı çağdaş rehabilitasyon yöntemlerinin değerini kat ve kat arttırmaktadır. Hastaların fiziksel ve psikolojik rehabilitasyonunun yanında refakatçilerinin de psikolojik rehabilitasyonu, gün geçtikçe çok daha fazla önem kazanmaktadır.

İNME HASTALARINDA REHABİLİTASYONA NE ZAMAN BAŞLANMALI?

Rehabilitasyona başlanabilmesi için en önemli kaide hastanın medikal açıdan stabil olmasıdır. 

Hasta bu kriterlere uygunsa acil servisinden girmesinin hemen ardından (bu imkandan mahrum kalan hastalarda da ilk 24-48 saat içerisinde aynı prosedür uygulanır.) yapılan gerekli tetkiklerden sonra rehabilitasyona başlanır. İlk 24-48 saatte beyinde meydana gelen elektriksel boşalım kaynaklı (* Sebebi tam olarak tespit edilemeyen flask evre üzerine tarafımdan yapılan tez çalışmalarım devam etmektedir. Kesin sonuçlar elde edildiğinde yeni makaleler kamuoyuyla paylaşılacaktır.) flask evre başlangıcı (kasların ani güçsüzlüğü ve atrofiye kaymanın başladığı birincil evre) oluştuğundan ötürü bu saat aralıklarında hastaya eklem hareket açıklığı (EHA - ROM) egzersizleri ve postural drenaj teknikleri olarak adlandırdığımız özel pozisyonlama teknikleri yapılmaya başlanmalıdır.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

İnme Hastalarının Fizyoterapisinde Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Yolları 

Birincil tedavilerden olan ve kontraktür dediğimiz eklem hareket kısıtlılıklarının önüne geçilmesinde, sekresyon (mikrobiyal boğaz akıntısı) atılımının kolaylaştırılmasında elzem tedavilerden olan bu tedavi yöntemlerinin, ne yazık ki ülkemizde birçok hastanede ve reanimasyon (yoğun bakım) ünitesinde gerekli fizyoterapist kadrosunun yetersiz oluşu sebebiyle halen teknikleri sonradan öğrenmek zorunda bırakılan sağlık çalışanları tarafından yapılması büyük sorun teşkil etmektedir. 

Bu sorunlar reanimasyon ünitelerinde inme hastalarının fiziktedavi ünitelerine geçiş evresinde ne yazık ki birçok problemle fizyoterapiye başlamalarına sebep olmaktadır. En uygun tedavi yöntemi fizyoterapistlerin istihdamıyla ilk 48 saatte profesyonel inme tedavisinin yoğun bakım ünitesinde uygulanmaya başlamasıdır. Bu, hastaların hayata en erken dönemde kazandırılmasında anahtar önem arz etmektedir. Hasta yakınlarının bunun bilincinde olmaları gerekmektedir.

Eyyüb Musab TAŞ

Fizyoterapist / Manuelterapist / Hipnoterapist / Solunum Terapisti / Lenfödem Terapisti

 

"İnme-Felç (Stroke) Nedir ve Rehabilitasyonunda Nasıl bir Yol İzlenmelidir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt. Eyyüb TAŞ'a aittir ve kendisinden izin talep edilmeksizin bir bölümünün veya tamamının kopyalanması ve yayınlanması yasaktır.

İnme/Felç Hastalığı Ve Tedavisinde Güncel Yaklaşımlara

(1) Brandstater ME (1998) Stroke Rehabilitation, Lippincott Raven, (p: 1165 - 1189)
(2) Dobkin BH (2004) Strategies for Stroke Rehabilitation, Lancet Neurol; (3: 528-36)

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Fizyoterapist

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

21 yıllık birikim ve tecrübeyi içeren EÇOP ile tüm işlemlerinizi hızlıca yapın!

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...