08-01-2018 |

Engelli Bireylerin Eğitsel Değerlendirilmesinde Karşılaşılan Problemler

Eğitsel değerlendirmede karşılaşılan bazı problemler

Eğitsel değerlendirme öncesi karşılaşılan problemlerden biraz bahsedelim.

  Aslında eğitsel değerlendirmeden önce karşılaşılan tek problem farkına varamamaktır. Sizde biliyorsunuz ki aile Rehberlik ve Araştırma Merkezine(RAM) başvurmazsa herhangi bir tanılama işlemi yapılamıyor. RAM'larda genel taramalar yapmıyor. Yani okul okul gezip her öğrenciye eğitsel değerlendirme taraması yapmıyor. Bundan dolayı öğrencinin eğer bir engeli varsa bunun farkına varıp, aileli bilinçlendirerek RAM'a yönlendirmek gerekmektedir. Tabi bu farkına varma olayının aile tarafından bilinmesi ve görülmesi çok zor bir durumdur. Bu durum okulda ki okul öncesi öğretmenleri veya ilkokuldaki sınıf öğretmenlerinin dikkati sayesinde ortadan kalkacak bir durumdur.

  Bizim her zaman söylediğimiz bir şey vardır ''erken tanı''... Tanısı erken konulan bireylerin eğitimine çok küçük yaşta başlanıldığından dolayı çok daha iyi seviyelere gelmesi mümkündür. Bunu da o yaşta çocuklar okula gidemediği için Farkına varma olayının aile tarafından farkına varılması gerekmektedir. Bunu da o yaştaki bireyler için gerekli hastahane testlerini yaparak veya çocuk gelişimi hakkında kaynakları araştırarak o yaştaki bebeklerde bulunması gereken yeterlilikleri gösteriyor mu? göstermiyor mu? diye kontrol ederek sağlayabiliriz.

  RAM' gönderilmeden önce değerlendirmelerde yaşanan problemin en önemlisinden bahsettik şimdi de RAM'da karşılaşılan problemlerden bahsedelim.

  RAM'da en çok karşılaştığımız problem durum, Eğitsel Değerlendirilmenin çeşitli sebeplerden ve  öğrenciyi sadece akademik olarak dikkate alarak yanlış Eğitsel Değerlendirme yapıp yanlış kurumlara yönlendirmesidir.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

  İşini düzgün bir şekilde profesyonel bir şekilde yürüten RAM'ların sayısı çok fazla ama bu hataları yapan yerlerde az değil. 

  Peki bu problemi nasıl çözebiliriz. Öncelikle RAM eğer öğrenci bir kurumda okuyorsa o kurumdan yani öğrenciye eğitim veren öğretmenden Performans Kayıt Tablosu istemektedir. Bu tabloda öğrenci için hazırlanan Bireysel Eğitim Planında yer alan amaçlar yazılır öğrencinin kazandıkları ve kazanamadıkları yer alır. En son bölümde de öğretmen görüşü yer almaktadır. Öğrenci performans kayıt formunda yer almayan fakat öğrencide görülen problem davranışları vb. oraya yazar. RAM personeli en fazla 1 saat o çocukla birlikte ve değerlendirme yapıyor fakat öğretmen en az haftanın 30 saati o çocukla çalışıyor RAM personelinin muhakkak Performans Kayıt Formunda yer alan öğretmen görüşünü dikkate alması gereklidir. Çünkü çocuk değerlendirme sırasında ortam değişikliğinden veya karşısında ki kişinin yabancı olmasından kaynaklı yapabileceği sorulara cevap veremeyebilir buda yanlış değerlendirmeye sebebiyet verir. Bu görüşü RAM personeli dikkate alırsa bu sorun ortadan kalkacaktır.

  Yanlış yapılan değerlendirme 1 sene boyunca çocuğun yanlış eğitim görmesine sebep olacaktır. RAM personeli olan özel eğitimci arkadaşların çoğu bu konuda hassas davranmaktadır fakat bazı arkadaşlar bu durumu göz ardı etmektedir onlarda dikkatli davranırlarsa öğrenci eminim ki çok daha iyi seviyelere gelebilir.

   RAM değerlendirmesinden sonra öğrencinin yerleştirileceği kurumlarda ailenin görüşü.

 

   Bir önceki yazıda RAM'da toplanan kurulda velinin olduğunu yazmıştım. Öğrenci velisinin görüşü RAM'ın yerleştirme kararında çok önemli. Kesinlikle ailenin istediği olmuyor fakat aile gerekli açıklamaları sunduktan sonra kurul o yönde karar veriyor. Tekrar ediyorum görüşe uyulmak zorunda değildir. Kurul kararı oy çokluğu ile alır. Yani kurul öğrencinin durumuna göre karar çıkarabilir.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

  Öncelikle şunu belirtmek isterim, özellikle ailelere;

- Çocuğunuzun seviyesi her ne olursa olsun lütfen seviyesine uygun bir kuruma gönderin...

   Neden bunu yazdım ? Özel eğitimde veli profilleri çok farklı çeşitlilik göstermektedir. Bazı veliler durumu kabullenmiş çocuklarını uygun okullara göndermiş. Bazıları durumu kabullenememiş bırakın uygun okula gitmesini engelli tanısı bile koydurtmamış. Bazısı çocuğu hafif durumdayken pozitif ayrıcalıklardan yararlanmak için ağır engellilerin kurumlarına göndermiş. Bazıları da çocuğunun durumunu kabullenmiş fakat kendince çocuğun gelişmesi gereken yönlerini bulmuş, öğrencinin diğer özelliklerini görmezden gelip sadece o yönleri gelişsin diye belirlediği kuruma göndermiş.

  Bazı özel eğitim öğrencilerimiz var. Tam olarak kaynaştırma eğitimi alması gerekirken ayrı eğitim kararı verilmiş ve özel eğitim okullarında. Neden derseniz kaynaştırma eğitiminde yemek ve servis yok aile bundan dolayı ayrı eğitim istemiş çünkü özel eğitim okullarında servis ve yemek var. Oysa çocuğun en az kısıtlayıcı ortamda yani Kaynaştırma eğitiminde olması gerekirken özel eğitim okullarında ayrı eğitim görmesi çocuğun zararına olacaktır. Çünkü çocuğun seviyesi özel eğitim okullarında eğitim alan çocuklarımızın üzerinde doğal olarak hem akademik olarak hemde sosyal açılardan o öğrencinin zararınadır.

   Yukarıda ki olaya benzer bir çok örnek var. Çocuk Bireysel eğitime gerektiren seviyesindeyken Hafif engelliler kurumunda grup eğitimine geliyor. Aile diyor ki ben akademik olarak bir şey beklemiyorum sosyalleşsin fakat öğrenci hem seviyesine uygun eğitim alamıyor yani bireysel ilgilenilse çok iyi seviyeye gelecek hem de grup eğitimine hazır olmadığı için akranlarının eğitimine engel oluyor.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

  Kısacası velilerin yemek-servis veya öğrencinin bir becerisine yoğunlaşmasından ziyade seviyesine göre eğitim görmesini sağlaması gerekmektedir. Eğer öğrencinin bağımsız olarak bir hayat sürmesini istiyorsanız seviyesine uygun kurumlara göndermenin her açıdan faydalı olacaktır.

Herkese Teşekkürler.

SORULARI YORUMA YAZABİLİRSİNİZ..

Kaynak: ozelegitimci26.blogspot.com

İletişim: hadogan44@gmail.com

Her Çocuk Özeldir....

ozelegitimci26.blogspot.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!

İş Arayanlar

iş arayan 637 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Bugün

Fatma Z. Y.
Psikolog

Bugün

İrem E.
Eğitim Koordinatörü

Bugün

Büşra Y.
Çocuk Gelişimcisi

Bugün

Mahbub Ö.
Eğitim Uzmanı

Bugün

Zeynep D.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen