04-06-2020 |

Çocuklarda Tuvalet Problemi

Zaman zaman çocuklarımızda görülebilen tuvalet alışkanlık değişimi kimi zaman kaka problemine dönüşebiliyor. bakalım ne gibi durumlar mümkün.

Çocuklarda Kaka Problemi

Çocuklarda çoğunlukla, ağırlıklı olarak 2-4 yaş aralığında kaka konusunda tuvalet problemi sıkça görülmektedir. Tuvalet eğitiminin kazanıldığı bu yaş aralığında çevresel ve psikolojik faktörler çok etkili olmaktadır. Anal dönemde olan çocuk dışkılamayı, kaybetme, vücudundan bir parçanın kopması şeklinde algılamaktadır. Böylelikle durum çocuğunuz için korkunç bir hal alabilir. Kaka tutma probleminin altında birçok etken yer alır. Örneğin çocuk tuvaleti büyük ve korkutucu olarak algılayabilir. Erişkinler için yersiz olan bu korkular, çocuklar için hayatı zorlaştıran korkulardır. Dolayısıyla kaka, çocuk tarafından kötülüğü anımsatan bir sembol gibi algılanabilir.

Çocuklar genellikle acı veren bir tuvalet deneyimi sonrası kaka tutma eğilimi gösterir. Ve çocuğun kakasını tutma olayı bir kısır döngüye girerek alışkanlık haline dönüşür. Bu bağlamda bu davranış çocuk için normalleşmiş, süregelen ve çözümün bu olduğunun kanaatinde olduğu bir sürecin başlangıcıdır.

Tabii ki de bu sürece sebep olan neden kötü bir dışkılama tecrübesi olmayabilir, bu durumun bu makalede yer alamayacak kadar fazla nedenleri vardır ancak hadi biraz bu nedenlerin bazılarına değinelim. Küçük bir hatırlatma. Bu tür problemler, tuvalet alışkanlığı kazandırılmadan önce görülebildiği gibi kazandırıldıktan sonra da görülebilir.

    I. Anne-Babaların çocukları üzerinde kontrol duyguları çok yoğun olduğunda, çocuklarda kendi kontrol ihtiyaçlarını "Kontrol Bende" yaklaşımıyla kaka, yemek yeme ve uyku üzerinden göstermektedirler.

    II. Kimi zaman ise tuvalet tipi (klozet / alaturka) çocuklar tarafından korkutucu veya itici bulunabilmekte ve bu nedenden dolayı tuvaleti kullanmak istememektedirler.

    III. Çocuk kendi özerklik, bağımsızlık sembolü olarak kendi kararlarını göstermek adına "Benim istediğim olacak" yaklaşımı gösterebilir.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.
    IV.  Ebeveynin bu konuda katı yaklaşımı veya mükemmeliyetçiliği de bu dengenin sağlanmasında, çocuğun tuvalet eğitiminin kazanımını olumsuz etkileyebilir. Zamanlama olarak çocuğunda bu eğitim için uygun olması önemlidir

      V. Tuvalet eğitimi sürecinde çocuğun başka bir yenilikle çakışması (Aile içi olumsuz olaylar boşanma gibi, emzik veya biberon alışkanlığının bıraktırılması) bu süreci olumsuz etkileyebilir.

    VI. Çocuğun tuvalet -- banyo alışkanlığının dışına çıkılması da (örn: Kreşe başlayan çocuğun başka bir tuvalet kullanma durumu gibi) bu anlamda çocuğu kaygılandırır ve kaka tutma eğilimi göstermesini tetikleyebilir.

Bu ve buna benzer birçok nedenden dolayı çocuklarımız bu tür problemler ile karşılaşabilir. Bize düşen bu anlamda ciddi bir sabır ve özveri ile problemlerinin neden kaynaklandığını anlayıp probleme göre çözüm üretmektir ve tabii ki aynı zamanda her ne kadar yorucu ve yıpratıcı bir sürece dönüşebilse de çocuklarımızın psikolojini bozabilecek, onları bizden uzaklaştıracak tepkiler vermeden, onlara her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirecek sevgi ve şefkati göstermektir. Durumu onlar açısından değerlendirmeyi ve empatiyi elden bırakmadan yaklaşmakta her zaman faydalı olacaktır. Bu özel durumu paylaştıkları tek kişi sizlersiniz ve unutmayın bu durum onlar ve ebeveynleri arasında bir sır.

Beslenme Konusu Bu Sürecin Nedeni Olabilir: Bu nedenle çocuğun midesini bozacak, kabız, gaz vb. problemler teşkil edebilecek gıdalara dikkat edilmeli, sindirimini kolaylaştıracak gıdalarla desteklenmelidir bu durum çocuğunuzun rahatsız edici bir tuvalet tecrübesini edinmesinin önüne geçecektir.

 

Bu Süreçte Özellikle Dikkat Edin!

  • Çocuğunuzun tuvalet takibini yaptığınızı ona hissettirmeyin bu durum çocuğunuzun üzerinde baskı oluşturacaktır.
  • Sürekli " Kakan var mı? " , " Tuvalete git. " vb. cümleler kullanmayın.
  • Çocuğunuzu zorla tuvalete oturtmayın. Bu olay süreci daha da zorlaştırmaktan öteye gitmeyecektir.
  • Cezalandırma ve yargılamadan kaçının, bu çocuğunuzun gözünde sizi olumsuz gösterir.

Bu anlamda ödüllendirme gibi yollar izlenebilir, fakat ödülün sürekli maddi olması çözüm getirmeyecektir, Dolayısıyla güzel, takdir edici, mutlu edici sözlerle bu durumu başarılı bir sürecin zaferi şeklinde gösterebilirsiniz.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

Son Olarak, eğer bu problem için bir çözüm bulamadıysanız uzman bir destek almanızda gerekebilir. Bu konuda uzman bakış açısı ve müdehalesi doğal bir olası durumdur.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...