13-01-2017 |

Çocuklarda Ruhsal Sorunları Tanılarken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Ruhsal belirtiler tek başlarına çocuğun uyumsuz ve sağlıksız olduğunu kanıtlamazlar. Çocuğun ruhsal bozukluğu söz konusu olduğunda, tanılamada dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.

1. Çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemi

2. Belirtinin sıklık ve şiddeti

3. Belirtinin sürekliliği

Çocuk gelişim dönemlerinde bir takım problemler yaşar. Belirli bir gelişim dönemine özgü olarak görülen davranış sorunları geçicidir ve kaygı verici belirti olarak sayılmazlar.

FİZYOLOJİK KEKEMELİK

2-3 yaşları arasında olan konuşma bozuklukları genellikle geçici olmaktadır. Fizyolojik kekemelik denilen bu kekemelikte, düşünce hızının konuşma hızını geçmesi nedeniyle, bu yaşlarda henüz yetersiz konuşma ile düşünce ifade edilememekte, bu yüzden konuşma bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Aile bilinçli olup ona göre davranırsa, çocuğun konuşmasını eleştirmezse ve çocuğu sabırla dinlerse bu durum kısa zamanda düzelir.

SÖZDE (PSEUDO) YALANLAR

3-4 yaş çocuğu sık sık yalan söyler ve hikayeler uydurur. Bu çocukların sık sık söylediği bu yalanlar, aslında gerçek anlamda yalan değildir. 5 yaşına kadar yalan ile gerçeği ayırt edemez. Çünkü çocukta henüz büyük-küçük, çok-az, uzak-yakın gibi kavramlar henüz tam oluşmamıştır. Bu nedenle bu tarz konuşmalara sözde yalanlar diyoruz. 5 yaşından sonra hala bu konuşmalar devam ediyorsa sorun olarak kabul etmemiz gerekir.

İNATÇILIK

Çocuklarda 3-5 yaş arası inat dönemidir. Çocuk bu dönemde kendi varlığını, kimliğini kabul ettirme çabası içindedir. Bu dönemde çocuğun üzerine çok gidilmemesi, inat davranışı karşısında seçenek sunarak davranılması gerekir. Bir süre sonra bu davranışı kendiliğinden geçecektir. 

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.
ALT ISLATMA

Çocuk 2 yaşına kadar altına yapar. Tuvalet eğitimini 2 yaşından sonra vermek gerekir. 5 yaşına kadar ara ara altını ıslatması normaldir.

İZİNSİZ ALMA

Çocuk 7-8 yaşına kadar mülkiyet kavramı gelişmediği için, arkadaşlarının hoşuna giden eşyalarını alabilir. Bunu gelişim dönemleri içinde normal davranış olarak değerlendirebiliriz. Bu durumda aile tutumları çok önemlidir. Çocuğun aldığı eşyalar mutlaka geri iade ettirilmelidir. Ayrıca çocuk ''hırsız'' gibi sözlerle suçlanmamalıdır. Bu geçici bir dönemdir. Çocuğa ''senin eşyan'' ''benim eşyam'' kavramları öğretilerek mülkiyet duygusu oluşturulmalı. İleri ki dönemlerde devam ediyorsa sorun olarak kabul edilip ona göre tedbir alınmalıdır. 

KORKU

Korku tüm insanlarda ortak, doğal ve evrensel kaçınılmaz temel bir duygudur. Korkudan arınmış bir yaşam düşünülemez, hatta canlıyı uyaran ve kendini savunmasını sağlayan yararlı bir düzenektir. Çocuk yaş dönemlerine göre bazı korku dönemlerinden geçer.

- 1-2 yaş döneminde, yüksek ses, yabancı yüz, alışılmadık nesnelerden korku vardır.

- 2-3 yaş döneminde gürültü, yüksek sesle bağırma, makine sesi gibi şeylerden korkar.

- 3-6 yaş döneminde anne babayı kaybetme, karanlık, kapalı yer korkusu vardır.

- 6-12 yaş döneminde yalnızlık, karanlık, öğretmen korkusu ve sosyal korkular vardır.

Belirli bir gelişim dönemine özgü olarak görülen bu tür sorunlar geçicidir, o döneme özgüdür. Belirtinin sıklığı ve şiddeti kadar sürekliliği de bizim için önemli bir ölçüttür. Dış baskılara bağlı olarak ortaya çıkıp bir süre sonra yok olan belirtileri yine sorun olarak görmeyiz. Örneğin, yeni bir kardeşin doğumundan sonra görülen hırçınlıklar, huysuzluklar, altına kaçırmalar olağan tepkiler olarak değerlendirilir. Çocuğun ebeveyni ve bakımından sorumlu olan kişiler bu gelişim dönemlerine dikkat ederse çocuğa yaklaşımları daha sağlıklı olacaktır.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

İDEAL ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ - KÜÇÜKYALI

AYTEN ATAÇ - PSİKOLOG / SORUMLU MÜDÜR 

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

İş mi Arıyorsunuz?

Mezun oldunuz, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.