21-09-2015 |

Türkiye Yaşlanıyor Alzheimer Artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yaşlılığa bağlı hastalıklarda artış görülen Türkiye’de 65 yaş ve üstü yaşlı nüfus oranı 2023’te yüzde 10’un üzerine çıkacak. Uzmanlar, bunama (demans) hastalıklarının görülme sıklığının büyük bir hızla artacağını belirterek, Türkiye’de Alzheimer hastalığından ölen yaşlı nüfus oranının yüzde 3.6’ya yükseldiğine dikkat çekti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı Programı Öğretim Görevlisi Sevil Telli, her 10 kişiden birinin Alzheimer hastalığına yakalanma riski bulunduğunu vurgulayarak, “65 yaşından sonra her 5 yılda bir bu hastalığa yakalanma riski ikiye katlanarak artıyor. 2010’da dünyada 35 milyon Alzheimer hastası vardı. 2020’de sayının 44 milyonu bulacağı öngörülüyor. Türkiye’de Alzheimer hastalığının görülme sıklığı Batılı ülkeler ile benzer oranlarda. Mesela 70 yaş üzerinde Alzheimer hastalığı sıklığı yüzde 11 civarında. TÜİK ölüm nedeni verilerine göre, 2011’de Alzheimer hastalığından ölen yaşlı nüfus oranı yüzde 2.9 iken, 2012’de yüzde 3.4’e, 2013’te yüzde 3.6’ya yükseldi” dedi.

İLACI EGZERSİZ, MÜZİK VE EL SANATLARI

Alzheimer hastalığı bunama vakalarının yüzde 70’ini oluşturuyor. Hastalığın dünyada ekonomik maliyeti 315 milyar dolar. Konuya dikkat çekmek için 21 Eylül, Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildi. Alzheimer hastalığında yaş, düşük eğitim, ailede demans öyküsü, kafa travması, down sendromu, majör depresyon öyküsü, küçük kafa çevresi, tiroit hastalığı, bazı toksik ve zararlı durumlara maruz kalma gibi risk faktörlerinin rol oynadığını ifade eden Sevil Telli, şu önerilerde bulunuyor: “Alzheimer olan kişinin bakımında mekân değişikliği hastalığın ilerlemesini hızlandırıyor. Bu nedenle bireyin doğal ortamında kalması sağlanmalı. Hastada kabızlık sık görüleceği için sıvı tüketim durumu kontrol edilmeli. Ev içindeki eşyalar Alzheimer hastasına göre düzenlenmeli. Hastalığa karşı egzersiz, bahçe işleri, müzik, sanat, evcil hayvanla ilgilenme, yürüyüş, şarkı söyleme, el sanatları gibi aktiviteler hayli yararlı.”

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.
Sevil TELLİ / GAZETE HABERTÜRK

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/1130811-turkiye-yaslaniyor-alzheimer-artiyor

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın