09-01-2016 |

Sema Ramazanoğlu İşaret Dilini Öğreniyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, işitme engellilerle birebir iletişim kurmak amacıyla işaret dili eğitimi alıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, işitme engellilerle birebir iletişim kurmak amacıyla işaret dili eğitimi alıyor. Ramazanoğlu, "İngilizce, Arapça ve Almanca öğrenmek kadar doğal bir istek, işaret dilini öğrenmek. Bugüne kadar öğrenmemenin eksiklik olduğunu düşündüm" dedi.

Toplumdaki engellilerin önemli bir kısmını işitme engellilerin oluşturması, onlarla sağlıklı iletişim kurabilmek için işaret dili öğrenmenin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işaret dili eğitimi aldığını belirterek lisan öğrenmenin bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"Bir lisan, bir insan" deyişini hatırlatan Ramazanoğlu, ne kadar çok dil bilinirse o kadar çok insanla, farklı kültürlerle irtibata geçilebildiğini, bu şekilde ilişkilerin zenginleştiğini dile getirdi. İşaret diliyle iletişim kuran bir engelli grubu bulunduğunu anlatan Ramazanoğlu, Bakanlık bünyesinde de engellilerle ilgili bütün yaşamsal destekleri verdiklerini söyledi.

Bakanlıkta işaret dili kursu verenlerden ders almaya başladığını aktaran Ramazanoğlu, şöyle devam etti: "Zaman zaman ben de işitme engellilerle karşılaşıyorum. Anlamsız birtakım işaretlerle anlaşmaya çalışmaktansa karşımdakinin bana ne dediğini bilmek, ben de derdimi anlatmak için işaret dilini öğrenmek istedim. İngilizce, Arapça ve Almanca öğrenmek kadar doğal bir istek, işaret dilini öğrenmek. Bugüne kadar öğrenmemenin eksiklik olduğunu düşündüm."

Ramazanoğlu, toplumda işaret dilini kullanan kişilere yardımcı olabilen insanların bulunmadığına dikkati çekerek "En kısa zamanda, ilk Bakanlar Kurulu'nda, kabinedeki işaret dili öğrenmek isteyen arkadaşlarıma teklifte bulunacağım. Öğrenmek isteyenlere Bakanlığımızdaki arkadaşlarımızın özel ders verebileceğini söyleyeceğim" diye konuştu. Bakan Ramazanoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da işaret dili bildiğine işaret etti.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

"HAYATIN İÇİNDE OLABİLECEKLERİ YENİ DÜZENLEMELER YAPIYORUZ"

Engellilerin yaşam standartlarını artırmak için önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Ramazanoğlu, bu dönemde engellileri istihdama yöneltme ve hayat konforlarını artırma çalışmalarının olacağını söyledi.

Ramazanoğlu, "Engelsiz yaşam evleri yapacağız. Engelli vatandaşlar, bu evlerde günübirlik veya birkaç günlüğüne kalabilecekler. Aileler de sosyal hayatta daha fazla olabilecekler. Engelli vatandaşlarımızın evin değil hayatın içinde olabilecekleri yeni düzenlemeler yapıyoruz" diye konuştu.

"İŞARET DİLİ KULLANANLARLA İLETİŞİM HALİNDE OLUNMALI"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işaret dili tercümanı Oya Tanyeli ise işaret dilinin öğrenilmesinin faydalı olduğunu belirterek "Neden insanlar İngilizce, Almanca öğreniyorlarsa işaret dilini de bunun için öğrenilmeli çünkü bu bir kültürün anlatımı. Bu, bir grup insanın kullandığı kendine ait bir ana dil. O insanlarla iletişim kurmak istiyorsak bu dili bilmek durumundayız."

Hiçbir dilin birkaç saat içinde öğrenilemeyeceğine ve doğru insanlardan eğitim alınması gerektiğine işaret eden Tanyeli, işaret dili kullananlarla da iletişim halinde olunmasının öneme değindi. Tanyeli, işaret dili öğrenmek isteyenler için Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çalışmaları olduğunu aktardı.

Bakan Ramazanoğlu'na bir süredir ders verdiğini anlatan Tanyeli, "Bakanımız, bu konuda çok hevesli ve yetenekli. Bundan sonra da çok iyi devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Kaynak: http://www.haberturk.com/gundem/haber/1178097-sema-ramazanoglu-isaret-dilini-ogreniyor/10

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın