10-09-2015 |

SGK'dan Engelliye Tekerlekli Sandalye Zulmü

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 5 Ağustos’ta yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) engelli kardeşlerimizin yaşam alanını daraltacak yeni skandala daha imza attı.

Düzenleme ile elini ya da ellerini kullanamayan bir engelli bundan böyle tekerlekli sandalye alamayacak! Binlerce engelli hayata karışma yerine eve mahkûm olacak…

Düzenleme ile elleri olmayan bir kişinin manuel yani motorsuz tekerlekli sandalye almasına izin verilmiyor. Yani engelli kardeşim annesi, babası, kardeşleri veya yakınlarından yardım alarak tekerlekli sandalye kullanabiliyorsa devlet artık ona sandalye vermeyecek!

 

5 Ağustos 2015 tarihli Sağlık Uygulama Tebliğe (SUT) “Sandalyeyi hastanın kendisi kullanmalı” ibaresinin eklenmesi binlerce engelliyi mağdur edecek.

Biz de bu yanlış uygulamanın iptali için mahkemeye gitme kararı aldık. Türkiye Engelli Hakları Federasyonu başkan yardımcısı avukat Turgay Özcan, “Bir hafta içinde SGK bu yanlış karardan dönmezse konuyu yargıya taşıyacağız. Ayrıca İstanbul SGK il başkanlığı önünde sandalye mağduru ailelerle birlikte bir protesto eylemi yapacağız” bilgisini verdi.

 

REZALETTE İKİNCİ PERDE

 

Rezalet bununla bitse iyiydi. Bu sorunun ikinci perdesi de var. Engelli olup akülü sandalye almak isteyenlerin çilesi de bitmiyor.

 

SGK, akülü tekerlekli sandalye almak isteyen engellilerden önce bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu istiyor. Daha sonra ilgili hekim bir reçete yazıyor. Bu reçetede ‘akülü araç alabilir’ ibaresi yer alıyor.  Engelli kardeşim bu reçeteyle SGK il müdürlüğüne gidiyor. Burada reçetenin üzerine ‘kurumumuza ait depoda akülü araç yoktur’ mührünü bastırıyor. Bu belgeyle vatandaşımız istediği yerden akülü tekerlekli sandalye alabiliyor.   

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.
 

Esas komedi tam da bundan sonra başlıyor. SGK sandalyesini yenilemek isteyenlerden eski araçlarını iade etmelerini istiyor. Buna ilaveten vefat eden engelli kardeşlerimize ait sandalyeler de kuruma iade edilmek zorunda. Ancak ortada şöyle bir hakikat var; iade edilen araçların büyük bir bölümü kullanılamaz durumda. Bu araçların teknik bakımları çoğu zaman yapılamıyor. Buna rağmen sadece depoda olduğu için araç almak isteyenlere bu külüstür araçlar veriliyor, deyim yerindeyse devlet engellinin hayatını bir kez daha karartıyor!

 

Örnek mi? Ayşe Sarı Hanım’ın anlattıkları çekilen çilenin boyutlarını gözler önüne seriyor. Ayşe Sarı, Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı  GATA Engelli Danışma ve Koordinasyon Birimi Komisyon Başkanı. Bakın neler anlatıyor:

 

“Kızım 25 yaşında ve cam kemik hastası. Pediatrik akülü sandalye kullanıyor. Cam kemik hastalarını bilirsiniz. Bedenen çok küçüklerdir. SGK bu ihtiyacımızı karşılayacak düzenleme yapmadığı için 7 yıldır kullandığımız akülü sandalye bozulunca ortada kaldık. SGK’nın deposundaki sandalyelerin çok büyük bir bölümü yıkık, dökük. Rapor çıkartıp yeni bir akülü tekerlekli sandalye sahibi olmayı bekleyen engelli genç bir kız, reçetesinin üzerine ‘SGK deposunda mevcuttur’ kaşesi basılınca kahroldu. 5 yıllık hakkını kaybetti. Yeni sandalye için de ödeme yapılmadı. Depodan eski, arızalı, tamiri mümkün olmayan aracı verdiler.”

 

Evet, sevgili okurlar. Engelli kardeşimin sorunu büyük. Ayrıca SGK’da “Her gelene akülü araç verirsek engelli trafğe çıkar” diyen bir zihniyet var. Söyleyecek çok sözüm var ama efendilik bizde kalsın.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Cemalettin Gürsoy

Kaynak: http://www.millet.com.tr

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

EÇOP'ta MEBBİS Yıl Sonu Değerlendirme İşlemlerini (RAM Evrakları Gönderim) Hızlıca Yapın!

Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.