11-09-2017 |

Özel Eğitim İlkelere Uygun Yapılmalı

KKTC Özel Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı ve Genel Müdürü Görsay, özel eğitimin dört temel ilkesi olan erkenlilik, kesintisizlik, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımların çok önemli olduğuna dikkat çekti:

KKTC Özel Eğitim Vakfı (ÖZEV) Kurucu Başkanı ve Genel Müdürü Ersin Görsay, özel eğitimde erkenlilik, kesintisizlik, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımın çok önemli olduğunu kaydetti.

Görsay, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili KIBRIS’a açıklamalarda bulundu.

Özel Eğitim Vakfı’nın 5 Eylül 2005 tarihinde kurulduğunu ve ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi aracılığı ile 130’un üzerinde farklı gelişen bireyimize fiilen özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti vermeye devam etmekte olduğunu belirtti.

Görsay, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nin bünyesinde bulundurduğu Temel Sağlık ve Koruyucu Hekimlik Hizmetleri Ünitesi, Aile Danışmanlığı Ünitesi ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmetleri Ünitesi ile bir bütün olarak hizmet verdiğini de kaydetti.

130’u aşkın öğrenci, 30 personel

Ersin Görsay, ÖZEV’in 2005 yılında kurulduğunu ve aradan 12 yıl geçtiğini, bugün 130’un üzerinde öğrencinin eğitim aldığını, 30 personel ile hizmet verildiğini belirtti.

Tam zamanlı ve kesintisiz eğitimin önemine vurgu yapan Görsay, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 08.00-16.00 saatleri arasında tam gün kesintisiz eğitim verildiğini kaydetti.

Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin takvim yaşı 0 ile 35 yaş aralığındaki farklı gelişen bireylere hizmet vermekte olduğuna dikkat çeken Görsay, “her çocuk gelişimsel ve eğitsel değerlendirmeleri doğrultusunda uygun davranışları ve akademik becerileri kazanabilmek için; Öğrenmeye hazırlık, akademi öncesi eğitim, akademik eğitim, öz bakım, günlük yaşam becerileri, bağımsız yaşam becerilerine yönelik ‘Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları’ndan yararlandırılıyor” dedi.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

“Deneyimli bir kadromuz var”

Görsay, ÖZEV’in sürekli olarak kendini yenileyen ve bunu hep ön planda tutan deneyimli kadroya sahip olduğunu söyledi.

Görsay, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çocuk doktoru, çocuk psikiyatrisi, psikolojik danışman, psikolog, fizyoterapist, özel eğitim öğretmeni, konuşma terapisti, okul öncesi öğretmeni, çocuk gelişim uzmanı, sınıf öğretmeni, el sanatları öğretmeni, beden eğitimi öğretmeni, usta öğretici ve diyetisyenin yer aldığını belirtti.

“Özel eğitimin 4 temel ilkesi var”

Özel eğitimin dört temel ilkesi olduğuna işaret eden Görsay, ailelere, çocuklarının eğitim gördükleri kurumlarda bu ilkelerin uygulandığına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Görsay, dört temel ilkeyi; erkenlilik, kesintisizlik, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımların uygulanması olarak açıkladı.

Erkenlilik ilkesinin, teşhisin konduğu andan itibaren eğitime başlanmasını içerdiğini anlatan Görsay, verilecek eğitimin kesintisiz, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımlar içermesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Özel eğitimin farklı branşları içermesi gerektiğini söyleyen Görsay, merkezde psikolojik danışman, psikolog, okul öncesi ve özel eğitim öğretmeni, fizyoterapist gibi farklı alanlarda eğitmenlerin görev yaptığını belirtti.

Ailelerin yaptıkları en önemli hatanın, süratle çözüm bulmak adına, yeterli bilince sahip olmadıklarından farklı yönlere sapmak olduğunu kaydeden Görsay, bunun zaman ve maddi kayıplara yol açtığını söyledi.

ÖZEV bünyesinde, aile eğitimi danışmanlığı da yapıldığını söyleyen Görsay, gelişimsel değerlendirmelerin yapıldığını, çocuk nörologu ve psikiyatrının da mevcut olduğunu belirtti.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

Örgün eğitimden faydalanan çocuklara yönelik hizmetler de sunulduğuna işaret eden Görsay, bu çocukları takip ettiklerini, katkı ve destekte bulunduklarını kaydetti.

“Devlet katkılarının artması memnuniyet verici”

Görsay, devletin ÖZEV’in önemini anladığını ve yapılan katkıları artırdığını söyleyerek, bununla birlikte fiziki altyapıda iyileştirme yapmaya fırsat bulabildiklerini ifade etti.

ÖZEV’in devlet ve kamu yararı güden sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu dile getiren Görsay, devlete katkılarından ötürü teşekkür etti.

ÖZEV bütçesinin yüzde 45’ini devlet katkılarının oluşturduğunu, geriye kalan kısmın ailelerin ve sponsorların katkılarıyla karşılandığını belirten Görsay, düzenledikleri etkinliklerden elde edilen gelirle de bütçeye katkı koyduklarını anlattı.

Devlet katkısının ailelerin üzerindeki yükü aldığını söyleyen Görsay, “imkanı olan ailelerin yaptıkları katkıların yüzde 60’ını imkanı olmayanlara kredi olarak kullandırdıklarını” anlattı.

Özel Eğitim Yasası

Görsay, Milli Eğitim Yasası tahtında özel eğitim ile ilgili karşılaşılan sorunların düzenlenmesi bağlamında da tüzük çalışması yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Çalışmaya devam edilerek bitirilmesi gerektiğine vurgu yapan Görsay, ayrı bir Özel Eğitim Yasası’nın bütünleşik eğitim açısından ayrıştırıcı olacağını ve uygun olmadığını düşündüklerini söyledi.

“Dünya standartlarında eğitim amaçlanıyor”

Özel Eğitim Vakfı’nın amaçları arasında; özel eğitime gereksinimi olan bireyler ve ailelerine maddi-manevi her türlü katkıyı yapmak, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’ni daha da geliştirip devlet imkanları ile bütünleşen bir yapıyı oluşturmak, özel eğitim gereksinimi olan bireylere dünya standartlarında özel eğitim olanağı sunmak bulunuyor.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

Görsay şöyle devam etti:

“Mevcut hükümetin özellikle Maliye ve Eğitim bakanlıklarının ÖZEV projeleri konusundaki duyarlı yaklaşımı ve desteği memnuniyet vericidir. Bu destekten ötürü ve de sponsorlukların katkıları ile dış mekân spor tesislerimizin tamamlanması sağlanmıştır.

Kapalı yüzme havuzu projemizde önemli olan ilerleme kaydedilmiştir ve özellikle erken çocuk dönemi otizmle mücadele merkezi projesinin 2018’de faaliyete geçecek şekilde onay görmesi bizleri çok sevindirmiştir.”

“Otizm’de büyük yükseliş var”

Görsay, otizmin 1999 yılında her on binde bir çocukta çıkarken 2015’te bu sayının her 68 çocukta bir görülme sıklığına geldiğini söyledi.

Bu nedenle “Erken Çocukluk Dönemi Eğitim Merkezi” projesinin bu mücadelelerin merkezi olmasının hedeflenmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Ülkemizde özel eğitim konusunda özel eğitim gerektiren bireylerin yaşadığı sorunlar ve problemler açısından son derece büyük bir sıkıntı olduğuna değinen Görsay, devletin özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinesinde süratle hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle bu tip ailelerinin çocuklarının ulaşılması ve sivil toplum ve devlet işbirliği halinde devletin çekinmeden bu işin üzerine gidebilmesi gerektiğini kaydeden Görsay, pratik ve hızlı çözümlerin zaman kaybını engelleyecek tarzda ve erkenlilik ilkesi kapsamında ülkemizde bu dertten muzdarip tüm çocuklara ulaşılması gerektiğini söyledi.

Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’nın inisiyatif alarak bu koordinasyonu yapması gerektiği üzerinde duran Görsay, “Özellikle bu dertten muzdarip ailelerin tam donanımlı ve tam disiplinli bir yapı ile hareket etmeleri çok önemlidir. Bu nedenle her türlü danışmanlığı çok deneyimli bir kadrosu olan ÖZEV’den alabilirler” dedi.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

Kaynak: http://www.kibrisgazetesi.com/kibris/ozel-egitim-ilkelere-uygun-yapilmali/25743

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş Arayanlar

iş arayan 619 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Ayşe A.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni

2 gün önce

Gökhan G.
Psikolog

2 gün önce

Zehra Y.
Sosyal Hizmet Uzmanı

3 gün önce

Kahraman A.
Sosyolog

2 gün önce

Neşe A.
Psikolog