25-03-2016 |

Merdivenler Engelliler İçin Artık Engel Olmayacak

Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Emrah Tekin ve Furkan Özamay, okullarının yanında bulunan Engelliler Derneği'nden etkilenip...

Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Emrah Tekin ve Furkan Özamay, okullarının yanında bulunan Engelliler Derneği'nden etkilenip engelli bireylere günlük hayatta kolaylık sağlamak için rampaya dönüşen merdiven sistemi geliştirdi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 47'nci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Eskişehir Bölge Finali Sergisi'nde öğrencilerin buluşları ilgi çekiyor. Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Emrah Tekin ve Furkan Özamay, "Engelli Rampasına Dönüşen Merdiven Mekanizması" adlı projesi ile engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak istiyor. Okullarının yakınında bulunan dernekten etkilenerek bir proje geliştirdiklerini kaydeden 11'inci sınıf öğrencisi Emrah Tekin, yaklaşık 7 aylık bir süre içerisinde projenin tamamlandığını aktardı. Tekin, projeyle alakalı olarak, "Bizim okulumuzun yanında sakatlar derneği var. O sakatlar derneğindeki engellilerin nasıl bir zorluk çektiğini görerek, bu kişilere bir şeyler yapmak için alternatif çözümler geliştirmeyi düşündük ve değişik projeler yaptık. Biz bunun üzerinde yoğunlaşmaya karar verdik ve mevcut standart rampa yapılamayan yerlere böyle bir mekanizma yapmayı düşündük" şeklinde konuştu.

"PROJELERİMİZİ GELİŞTİRDİĞİMİZDE ENGELLİ BİREYLERİN TEK BAŞINA ÇIKMASI MÜMKÜNDÜR"

Mekanizmanın çalışma yöntemiyle alakalı bilgi veren Furkan Özamay, projenin engelli bireylere kolaylık sağladığını, ancak bulunduğu aşamada bireylerin tek başlarına faydalanamayacağını vurguladı. Özamay, "Merdivenin altına kaldırma kolu yaparak bir mekanizma düzenledik. Autocad'te parçaların yapımının çizdik, okulumuzun mobilya bölümünde ahşap malzemelerden kestirdik ve bu kestiğimiz malzemeleri birleştirerek bu mekanizma ortaya çıkmıştır. Şu anda tek başlarına çıkmaları mümkün değil engellilerin, başka birinin yardımıyla çıkacaktır. İleriki çalışmalarımızda, projelerimizi geliştirdiğimizde engelli bireylerin tek başına çıkması mümkündür. Farklı mekanizmalar düzenleyerek bu işi de başaracağız" dedi.

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

"BU PROJE BİZİM İÇİN BİR ARAÇ"

Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Makine Öğretmeni olan Hakan Avşar ise, projenin esas amacının gençleri araştırmacı olarak yetiştirmek olduğunu belirterek, "Gençlerle beraber bu sene başında TÜBİTAK projesi yapmaya karar verdik ve bununla yola çıktık. Sağ olsun gençler "Rampaya dönüşen merdiven mekanizması" yaptılar, gerçekleştirdiler, buraya getirdiler. Bu proje bizim için bir araç. Esas amacımız bu çocukları hayatı boyunca araştırmacı, geliştirmeci olarak yetiştirmek. Zannediyorum bunu da başardık. Bundan sonra hayatları boyunca bunu devam ettirecekler" ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://www.hedefhalk.com/merdivenler-engelliler-icin-artik-engel-olmayacak-699866h.htm

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

İş Arayanlar

iş arayan 633 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Mehmet M.
Uzman Öğretici

Dün

Selma H.
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Dün

Melike N. D.
Uzman Öğretici

2 gün önce

Büşra Y.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Feryal G. D.
Sınıf Öğretmeni