18-12-2015 |

Kartepe'de Engellilere Yapılan İşkence Meclis'e Taşındı

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan gençlik, eğitim ve rehabilitasyon merkezindeki çocuklara kötü muamele Meclis'e taşındı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'a "Daha önce pek çok bakımevi ve rehabilitasyon merkezinde ortaya çıkan işkence görüntülerine rağmen önlem alınmadığı görülmüştür. Türkiye’de başka hangi merkezlerde bu tür olaylar yaşanmaktadır?" diye sordu.

Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde meydana gelen olay, dün kamuoyuna yansımıştı. Rehabilitasyon merkezinde bakım elamanı M.A.'nın engelli çocuklara yaptığı işkenceler sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir kişi tarafından yayımlanmıştı. Görüntüde kadın görevlinin, engelli çocuklara hakaretler edip dövmesi, hortumla su tuturak ıslatırken kahkahalar atması, bir erkek görevlinin de tehditlerde bulunarak kahkahalara eşlik etmesi cep telefonuyla görüntülenmişti.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, olayı Meclis'e taşıdı. Kaplan, Kocaeli'nde yaşanan insanlık ayıbının rehabilitasyon merkezleri ve bakımevlerinin denetim eksikliğinin ortaya çıkardığını belirterek, konu ile ilgili soru önergesini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na sundu. CHP'li vekil, bunun gibi bakım merkezlerinde yaşanan olayın ilk olmadığının altını çizdi. Fatma Hürriyet Hürriyet, şunları dile getirdi: "Bir rehabilitasyon merkezinden ziyade işkence evine dönüşen bu kurumda, kendisini ifade edemeyen korunmaya muhtaç bu çocuklar, insanlıktan nasibini almamış bakıcıların eline teslim edilmiş durumdadır. Öyle görülüyor ki, işkence ve kötü muamelenin en son yapılacak yer olarak akıllara geldiği rehabilitasyon merkezlerinde hiç bir denetim ve denetleme yapılmamaktadır."

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

"KÖTÜ MUAMELE SAKLANIYOR"

CHP Kocaeli milletvekili, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle söz konusu Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne çok sayıda siyasi isim ve bürokrat tarafından ziyaret gerçekleştirildiğini kaydetti. Kaplan, "Ziyaretlerde kurumda kalan çocuklara pek çok hediye alınmış ve basın mensuplarına gülen yüzlerle basına pozlar verilmişti. Özellikle AKP Kocaeli Milletvekili, aynı zamanda üyesi bulunduğum Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun da Başkanı olan Radiye Sezer Katırcıoğlu işkence yuvasını ziyaret etmişti. Kurumda incelemelerde bulunduğunu basından takip ettiğim Radiye Hanım daha sonra çocuklarla beraber poz verip, kurumdan ayrılmıştı. Buradan da anlaşıldığı üzere kim olursa olsun, hangi siyasetçi incelemede bulunursa bulunsun, işkenceler ve kötü muameleler çok güzel bir şekilde saklanabiliyor." diye konuştu.

AİLE BAKANI RAMAZANOĞLU'NA ZİYARET

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nu ziyaret etti. Fatma Hürriyet Kaplan, Kadın-Erkek Fırsat Eşitiği Komisyonu üyeleri ile beraber Ramazanoğlu’nu ziyaretinde, Kocaeli'de yaşanan olayı da gündeme taşıdı. CHP'li vekil, "Yaşanan olay içimizi acıtmıştır. Bakanlığınızın konuya önem vereceğini umuyorum. Ayrıca Bakanlığınıza bağlı bakımevi, yurt ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alımı-ihale ile personel çalıştırılması bu gibi sorunlara neden olabiliyor. Taşeron yerine bakanlığa ait bu kurumlara özel eğitimli kadrolar getirilmeli. Böylece sorunların tamamen ortadan kalkacağına da inancım tamdır." dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan'ın soru önergesinde şu sorular yer alıyor:

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.
-Kocaeli’de bulunan rehabilitasyon merkezinde ortaya çıkan işkence ve kötü muamele kaç çocuğa yapılmıştır?

-Daha önce pek çok bakımevi ve rehabilitasyon merkezinde ortaya çıkan işkence görüntülerine rağmen önlem alınmadığı görülmüştür. Türkiye’de başka hangi merkezlerde bu tür olaylar yaşanmaktadır?

-Sözde rehabilitasyon merkezi olup işkence evine dönüşen bu kurumda çalışan personel hangi kıstaslara göre işe alınmaktadır?

-Korunmaya muhtaç çocuklara karşı işkence yapan personele bir eğitim verilmekte midir?

-Benzeri amaçla faaliyet yürüten merkezlerde bir denetim söz konusu mudur? Bu denetim kimler tarafından ve hangi sıklıkla yapılmaktadır?

-Engelliler Günü’nün hemen ertesi hafta yaşanan bu olay karşısında bakanlığınızın tutumu ne şekilde olacaktır?

-Konu ile ilgili olarak gerçekleşecek olan kanuni işlem sadece ilgili cahil personele yönelik mi olacaktır, yoksa üst kurum müdürlerine herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır?

Kaynak: https://www.cihan.com.tr/tr/kartepede-engellilere-yapilan-iskence-meclise-tasindi-1968704.htm

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş Arayanlar

iş arayan 670 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Kader G.
Fizyoterapist

Dün

Elif A.
Büro Yönetimi ve Sekreterlik Meslek Elemanı

Dün

Nesrin G. A.
Özel Eğitim Öğretmeni

Bugün

Dilya M. J.
Dil ve Konuşma Terapisti

Dün

Gökhan G.
Psikolog

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...