16-10-2017 |

Görme Engellilerin İnovasyon Teknolojileri

Akıllı baston, söz dinleyen asistan, renkleri söyleyen mobil uygulamalar... Görme engelliler de teknolojinin nimetlerinden yararlanıyor. 12 Ekim Dünya Görme Günü nedeniyle onlar için geliştirilen yerli uygulamalara göz attık

Yeni nesil inovasyon ve icatlar engellilerin de hayatını kolaylaştırıyor. Yapay zeka ve nesnelerin internetinin kullanıldığı teknolojik ürünler onlara da hitap ediyor. Sokakta, işte, eğitimde hayatlarına dokunan icatların sayısı her geçen gün artıyor. Türk geliştiriciler de bu alanda kendilerini gösteriyor. 12 Ekim'de Dünya Görme Günü'nü kutladık. Bu gün dolayısıyla gözler görme engellilere çevrildi. Biz de onlar için Türkiye'de geliştirilen yerel teknolojilere göz attık.

Bastonlar akıllandı

WeWalk: Görme engelliler için geliştirilen bir akıllı baston. Göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri kolaylıkla algılayıp uyarıyor. Bluetooth ile cep telefonuna bağlandığında telefonu kontrol etme imkanı veriyor. Tüm mobil uygulamalara da entegre olabiliyor. Ayrıca cep telefonuna bluetooth'la bağlandığında, WeWalk uygulamasıyla birlikte gelen kapalı alan navigasyonu var. Geliştiriciler için açık bir platforma sahip. Uzun süre kullanılabilmesi için güçlü bir yeniden şarj edilebilir pili bulunuyor. USB girişini kullanarak cihazı şarj edebiliyorsunuz. Vestel'in geliştirdiği baston Arıkovanı'nda ise fon topluyor.

Okuma kolaylığı

Okuma cihazı: Selçuk Üniversitesi akademisyenleri tarafından, görme engellilerin istedikleri metni 'braille' harflerine dönüştürerek okumasını sağlayan 'Üçüncü Göz' cihazı tasarlandı.

Tamamen yerli olan ve yapımı 2 yıl süren cihaz üzerindeki küçük tarayıcıyla okunmak istenen belgeyi, bluetooth, Wi-Fi veya USB ile bilgisayara aktarıyor.Karakter tanıma programı, taranan metni braille harflerine çevirerek cihaza geri gönderiyor. Dönüştürülmüş halde gelen metin 96 braille karakteri sayesinde okunuyor. Metinleri sesli olarak da okuyabilen taşınabilir özellikteki cihazın şarjı 2 saati buluyor. TÜBİTAK'tan destek alan ve şu anda sadece Türkçe seslendirme yapan cihazın ileride başka dilleri de desteklemesi hedefleniyor.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

Mobil işletim sistemi: moBraille, görme engelli kullanıcılar için geliştirilmiş Android tabanlı mobil işletim sistemi. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampusundaki kuluçka merkezinde yer alan Hiddenunit girişimini kuran Hakan Kalmaç tarafından geliştirildi. Telefon, SMS, takvim, kontaklar gibi telefonla gelen sistem uygulamaları görme engelliler için özel olarak geliştirilmiş.

Özel klavye yazılımı sayesinde görme engelliler daha kolay veri girişi yapabiliyor. Şu anda sadece belirli Android cihazlar için hazırlanan işletim sistemi ilerleyen zamanlarda bütün Android telefonlara yüklenebilecek.

Renkleri söylüyor

Renk Söyle: Renk körü ve görme engelliler için hazırlanmış bir mobil uygulama. Onlara renklerin ne olduğunu söylemek için geliştirildi. Kameradan renkleri gerçek zamanlı algılayarak size rengin adını söylüyor. Ekrana bir kez dokunduğunuzda rengi söylüyor. İki kez dokununca flaşı açma kapama özellikliği var. Tamamen ücretsiz olan uygulama Google Play Store'dan indirilebiliyor. Hasan Hilmi Yeniavcı tarafından geliştirildi.

Türkçe anlayan asistan

Sesli asistan: Asistan B, Android kullanıcılarının telefonları ile konuşarak merak ettiklerini öğrenebileceği ve istediklerini sorabileceği ücretsiz bir sesli asistan uygulaması. Genel kitleye hitap etse de özellikle görme engellilerin işine yarıyor. Türkçe dil seçeneğiyle geliştirildi. Siri ve Bixby gibi sanal asistanların alternatifi durumunda. Günde bir milyon soruyu yanıtlıyor. Hava durumu, film bilgileri, ünlü kişiler, tarih ve saate kadar pek çok şeyi öğrenmenizi sağlıyor. Google araması, telefon ayarları, alarm kurma, harita işleri sözle yapabilmeyi sağlıyor.

iPhone X'de rekor fiyat

Apple'ın son modeli iPhone X'in Türkiye fiyatı açıklandı. Türkiye'deki sitesi apple.com.tr'de açıklanan fiyata göre 64 GB depolama alanına sahip iPhone X için başlangıç fiyatı 6099 TL olarak açıklandı. 256 GB depolama alanına sahip olan modeli satın almak isteyen kullanıcıların ise, 6899 TL ödemeleri gerekiyor. iPhone X, 5.8 inç'lik çerçevesiz sonsuz ekrana sahip.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.
Kablosuz ve hızlı şarjı destekliyor. 64 ve 256 GB'lik depolama seçenekleri olan X'in dünyadaki fiyatı ise 999 dolardan başlayacak. 27 Ekim'de ön sipariş verilecek, 3 Kasım'da ise satışa sunulacak. Türkiye pazarına tam olarak ne zaman sunulacağı ise henüz belli değil.

'Start up'lara belediye desteği

Start up'lar ve mobil uygulamaların geliştirildiği kuluçka merkezlerini destekleyen kurumlar arasına belediyeler de katıldı. Üsküdar Belediyesi, Fikir Sanat Merkezi'yle girişimciliği destekleme kararı aldı. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, genç girişimcilerin ücretsiz bir şekilde çalışmaları için ortam sağladıklarını belirterek, "Şu anda 73 girişimci yararlanıyor. İyi bir internet bağlantısı sunuyoruz. Çalışma odalarından ve diğer imkanlardan ücretsiz yararlanılabiliyor. Start up, mobil uygulama, e-ticaret gibi alanlardaki girişimcilere açığız. İstanbul'un her ilçesinden gelen var. Geliştirilen uygulamaların daha fazla duyurulması için çalışıyoruz. İşimize yarayabilecekleri belediyede kullanmak istiyoruz" dedi.

En genç girişimci

Merkezde doğan uygulamalardan biri 'Yemexpress.' 16 yaşındaki Mert Alarçin tarafından geliştirilen uygulama restorana önceden sipariş vermeyi sağlıyor. Yemexpress, ilk etapta 30 restoranla anlaşmış.

Casper'dan mobil uygulama

Casper'ın mobil uygulaması, Google Play üzerinden kullanıma sunuldu. Uygulamada kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak özellikler yer alıyor. Örneğin; Servis Noktaları sekmesi kullanılarak Casper bünyesindeki tüm yetkili servisler harita üzerinden, kullanıcının lokasyon durumu baz alınarak gösterilebiliyor. İstenilen servise, rota çizerek ve otomatik açılan navigasyon özelliği ile kolayca ulaşmak da mümkün.

Ürün Takip sekmesi ile evde, arabada, otobüste, her yerde telefondan IMEI ya da form numarası ile ürünün teknik servis aşamaları görüntülenebiliyor. Casper kullanıcıları, uygulamada bulunan Hata Bildir sekmesi ile elindeki ürünle ilgili olarak yazılımsal ya da donanımsal anlamda aldığı her türlü hatayı doğrudan Casper'a iletebiliyor.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

Hanife BAŞ / Tech Köşe

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/inovasyonu-gorduler--ekonomi-2537244/

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

EÇOP'ta MEBBİS Yıl Sonu Değerlendirme İşlemlerini (RAM Evrakları Gönderim) Hızlıca Yapın!