15-06-2015 |

Görme Engelliler İçin "Görünen Duraklar" Projesi

Görme engelliler, telefonlarına yüklenen bir yazılım sayesinde, durağa gelen otobüsün hat numarasını, otobüs kapısına olan mesafeyi, güzergah üzerindeki durakların isimlerini sesli olarak öğrenebilecek.

Görme engellilerin eğitime, öğretime, sosyal yaşama ve kültürel alanlara eşit şekilde katılımlarına destek olmak üzere Hacettepe (HÜ) Teknokent tarafından hazırlanan "Akıllı Otobüs Durakları - Görünen Duraklar" projesinin tanıtımı yapıldı.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Murat Tuncer'in başlattığı, Genel Sekreter ve Klinik Eğitim ve Araştırma Genel Müdürü Kutluhan Yazıcı'nın koordine ettiği proje ile Ankara'da yaşayan görme engellilerin, toplu taşıma araçlarına ulaşabilmeleri ve kullanımları sırasında ortaya çıkan ulaşım sorunlarına çözüm getirilerek, eşit ulaşım hakkı tanınması amaçlanıyor.  

Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen tanıtımda konuşan Rektör Prof. Dr. Tuncer, herkesin bir gün yardıma ihtiyaç duyabileceğini belirterek, bunun için her zaman duyarlı olunması ve görme engelli kişilerin yaşamını kolaylaştıran projelerin hazırlanarak, uygulamaya geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Üniversite olarak farklı projeler üzerinde de çalışıldığını vurgulayan Tuncer, bugün bu projenin hayata geçirilecek olmasının mutluluğu yaşadığını ifade etti.

HÜ Genel Sekreter Yardımcısı Kutluhan Yazıcı da "Görünen Duraklar" projesinin pilot çalışmasının Hacettepe Üniversitesi Beytepe ve Sıhhiye yerleşkelerinde bulunan görme engelliler için yapılacağını, ancak zaman içinde önce Ankara, ardından Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını söyledi. Yazıcı, hedef grubun toplu ulaşım araçlarını kullanırken tehlikelerden uzak, başkasına muhtaç olmadan, seyahat özgürlüğü yaşamalarının yanı sıra bağımsız bireyler haline gelmelerinin amaçlandığını vurguladı.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Körler Federasyonu yetkilileri de projeyle çok olumlu sonuçlar elde edileceğini belirterek, engelli kişiler için yapılacak her türlü çalışmanın destekçisi olacaklarını bildirdi.

Uygulama nasıl yapılacak

Hacettepe Teknokent'teki klinik şirketi tarafından hazırlanan "Görünen Duraklar" projesi kapsamında geliştirilen yazılım ve donanım sistemiyle kişi, duraklar üzerinde yer alacak elektronik etiketler sayesinde sesli olarak yönlendirilecek ve gitmek istediği durağı başka bir yardım almadan bulabilecek.

Söz konusu sistemle kişi, ulaştığı durağa ait otobüslerin hat bilgilerini, durağa mesafelerini ve tahmini varış sürelerini de sesli olarak dinleyebilecek. Sistem, kişinin durağa geldiğini otomatik olarak algılayacak ve durakta otobüse binmek isteyen bir görme engelli kişinin bulunduğu uyarısını da şoföre iletecek.

Proje otobüs duraklarıyla görme engelli kişilerin Hacettepe Üniversitesi yerleşkelerinde sıklıkla kullanılan noktalara ulaşımlarının da kolaylaştırılmasını sağlayacak.

Kademeli olarak yaygınlaştırılması amaçlanan proje için Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Körler Federasyonu ile işbirliği yapılacak.

Kaynak: http://www.haberler.com

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 16-06-2015 19:45:07

sayin murat hocama konuya destek verip ve isik tuttugu icin tesekkur ederim bu projenin tahmini maliyetini ogrenmek isterim irandan katiliyorum

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi