19-04-2015 |

Görme Engelli Yazılımcının Muhteşem Hikâyesi

Hasan Özdemir, doğuştan görme engelli. Boğaziçi Üniversitesini dereceyle bitirmiş. Türkiye’nin ilk ve tek görme engelli bilgisayar programcısı olan Özdemir, dünya devi Microsoft’la çalışıyor.

35 yaşındaki Özdemir, ilkokulu görme engellilerle birlikte okumuş. Ortaokul ve lise eğitimini ise normal öğrencilerle birlikte tamamlamış. Bilgisayara olan merakı tam bu dönemde, yani lise yıllarında başlamış.

 

İNGİLİZCE HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

 

“Liseye girmek için çok büyük çaba harcadım. Sonunda İl Milli Eğitim Müdürü’nün desteğiyle istediğim okula gitmeyi başardım. Deli gibi çalışıyordum. iki hafta sonra beni okulun süper lise bölümüne aldılar. Hayallerim gerçek olmuştu, inanılmaz mutluydum. Ancak çok ciddi bir sorunla karşılaştım.

 

İngilizce derslerinde çok zorlanıyordum. Sık sık sözlüğe bakmam gerekiyordu, ancak göremediğim için sürekli arkadaşlardan yardım istiyordum. Tam bu sırada ilkokul öğretmenim Halis Kuralay ile karşılaştım. Bana, 'Hasan, bilgisayar denen bir şey var. İngilizce’sini yazıyorsun Türkçe’sini, Türkçe’sini yazıyorsun İngilizce’sini söylüyor. Bir bilgisayar al, sorunlarını çöz’ dedi. İşte o gün hayatım değişti.”

 

Öğretmeni ona bir yol göstermiştir. Ancak ortada önemli bir sorun vardır; Hasan Özdemir’in bilgisayar alacak parası yoktur!

 

Bilgisayar parası kazanmak için semt pazarında limonata ve su satar. Daha sonra çorap, mendil ve iç çamaşırı satarak gelirlerini artırır. Sonunda mütevazi bir bilgisayar almayı başarır. Artık dünyalar onun olmuştur…

KÖR BİLGİSAYAR TAMİRCİSİ

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.
 

Hasan Özdemir, bin bir güçlükle bilgisayar sahibi olur. Ancak çok meraklı olduğu için sürekli bilgisayarı bozulur. Devamlı bilgisayar tamircisine gitmekten yorulur. Sonunda tamirciye, ‘Ağabey, parası neyse vereyim bana ne olur şu tamirat işini öğret” teklifinde bulunur.  Bilgisayar tamircisi bu öneriyi kabul eder. Genç Hasan, kısa zamanda işi öğrenir. Bir hafta sonra evinin camına ‘Bilgisayara format atmak 50 lira’ diye ilan asar ve tamirciye kaptırdığı paraları bir ay gibi kısa bir sürede geri kazanmayı başarır!

 

“Bilgisayarda programlama öğreniyordum. Benim gibi görme engelli olanlar için ‘speaker’ isimli bir konuşma programı yazmaya çalışıyordum. Babam, ‘Bu saatte çok ses çıkartıyorsun. Üstelik elektrik parası çok geliyor’ diyerek şarteli indirdi, yazdığım onca kod bir anda silindi! Tartıştık ve beni evden kovdu. Bugün görme engellilerin hayatını kolaylaştıran ‘Speaker’ isimli program işte böyle bir atmosferde ortaya çıktı.”

 

2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanır. Üniversite yıllarında NTS Yazılım adını taşıyan bir şirket kurar. Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından ‘Young Guru Academy’nin destekleriyle dünya devi Microsoft ile iletişime geçer.  

 

Özdemir, mülakat sırasında, “Kör olduğum için bana ayrıcalık tanımayın. Diğer yazılım geliştirme uzmanlarına ne soruyorsanız aynısını bana da sorun” der. Sınavdan alnının akıyla çıkar. İlk iki sene kurumsal bir firmanın şartlarına ayak uydurmakta epey zorlanır.

 

HAYAL KURMAKTAN KORKMAYIN

 

“Büyük şirketler tarafından kullanılan bir ürünün kodlarını yazan ekipteyim. ‘System Center Operations Manager’ adını taşıyan bilgi işlem birimlerinin altyapı hizmetleriyle ilgili devasa bir ürün. Ben o ürünün performans tarafındaki kodlarını yazan ekipteyim. Mutluyum, çünkü Microsoft çalışanlarını ‘sağlam’ ve ‘engelli’ diye ayırmıyor. Burada çalışan herkes eşit muamele görüyor.”

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.
Engellilere tavsiyelerde bulunan Hasan Özdemir şunları söylüyor: “Hayal kurmaktan korkmayın. Hayatınızla ilgili karar verirken kalbinizin, ruhunuzun ve yeteneğinizin sesini dinleyin. Eğer kişi sevdiği işi yapıyorsa o iş, iş değil bir eğlencedir. Ben her gün Microsoft'a eğlenmeye gidiyorum. Hem eğleniyorum, hem işimi yapıyorum, hem de paramı kazanıyorum”

 

Hasan Özdemir, karşısına çıkan tüm engelleri aşarak herkese ilham veriyor. Görmenin değil, bakmanın önemli olduğunu bizlere gösteriyor.

 

‘Engelsiz Koşu’nun uzun soluklu bir maraton olduğunu tüm dünyaya haykırıyor…   

Kaynak: http://www.millet.com.tr/gorme-engelli-yazilimcinin-muhtesem-hikayesi-yazisi-1265968

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.