25-05-2015 |

Görme Engelli Vatandaşlardan Tek Başına Oy Kullanma Talebi

Görme engelli vatandaşlar, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde tek başına oy kullanmak istiyor. Vatandaşlar, görme engelli ve okuma yazma bilmeyenlerin oy kullanmalarına yardımcı olması amacıyla üretilen ’bat stroke’ isimli cihazın kullanılmasını talep ediyor.

Her seçimde oy pusulasının başına yanında birileriyle giden görme engelliler, bu durumdan şikayetçi. Kendi başlarına kimsenin yardımına gerek duymadan oy kullanmak isteyen görme engelli vatandaşlar, Aralık 2014 yılında tanıtımı yapılan, okuma yazma bilmeyenler ile görme engelli vatandaşların tek başına oy kullanmasına yardımcı olan ’bat stroke’ isimli cihazın önümüzdeki genel seçimlerde kullanılmasını talep etti.

Cihaz, görme engelliler, tek başına oy kullanamayan yaşlılar ve okuma yazma bilmeyenlerin sandıklarda oy kullanabilmelerini sağlamak amacıyla Türk mühendisler tarafından üretildi. Oy kullanacak olan seçmen, oy pusulasını cihaza yerleştiriyor. Makine, seçmeni sesli olarak yönlendirerek, partileri ve kişilerin isimlerini okuyor. Seçmen oy vereceği partiyi ya da kişiyi duyduğunda, ’onay’ butonuna basıyor ve mühür otomatik olarak söz konusu parti ya da kişinin üzerine basılıyor. Oylama işlemi bittiğinde seçmen sesli olarak uyarılıyor ve pusula makineden çıkartılıyor. Ardından da pusula sandığa atılıyor. Böylelikle seçmen kimseye ihtiyaç duymadan kendi hür iradesi ile Oyunu kullanabiliyor.

ENGELLİ VATANDAŞLAR CİHAZIN KULLANIMA GİRMESİ İÇİN YSK’YA SESLENDİLER

Altınokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, engelliler ve yaşlıların daha sağlıklı koşullarda oy kullanabilmesi için üretilen bu cihazın önümüzdeki genel seçimlerde kullanılması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seslendi. Karakaş, görme engelli vatandaşların oy kullanırken yaşadığı sıkıntılara değinerek, ailelerden kimi zaman ‘A partisine oy verme B partisine ver oyunu’ diye baskı gördüklerini, kimi zaman da istedikleri partiye oylarının verilip verilmediğinden emin olamadıklarını, birilerinin yardımıyla kullanılan oyun sağlıklı olmadığını ifade etti. Karakaş, oluşturulacak pilot okullarda kullanılabilecek bu cihazla görme engelli vatandaşların kendi iradeleriyle ve daha rahat oy kullanacaklarını kaydederek, "Yaklaşan 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde görme engellilerin yaşamış olduğu en büyük sıkıntı, hür iradesi ile oy kullanamaması. Yıllardır görme engelliler olarak seçimlerde tek başımıza oy kullanamıyoruz. Hür irademizle oy kullanamamamızdan dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz. Görme engelli arkadaşlarımız annesi ile babası ile ya da güvenmiş oldukları birinci dereceden yakınlarıyla oy kullanmaya gittikleri zaman yaşamış oldukları büyük sıkıntıdan biri istediği partiye oy verememeleri. Babasına ben şu partiye oy vermek istiyorum diyor ancak babası siz neden o partiye oy veriyorsunuz bu partiye ver diye baskı yapıyor kendisine. Kişinin ısrar etmesi sonucunda baba ‘tamam o partiye bastım’ diyor ama bu ne kadar sağlıklı? Bu hiç sağlıklı bir durum değil. Tabii yapılan çalışmalardan sonra görme engellilerin tek başına oy kullanabilmesini sağlayan son teknoloji ürünü bir cihaz geliştirildi. Biz buradan Yüksek Seçim Kurulu’na sesleniyoruz. Kendilerinden temennimiz 7 Haziran genel seçimlerine yetişebilmesi bu sistemin. İnşallah yetişir, yetişemezse de önümüzdeki süreçte ivedilikle il ve ilçelerde, tıpkı üniversite sınavları ve KPSS sınavlarında olduğu gibi oluşturulacak pilot okullarda görme engellilerin bu cihaz sayesinde hür iradeleriyle oy kullanabilmelerinin sağlanması en büyük temennimizdir" dedi.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.
SADECE GÖRME ENGELLİLER DEĞİL, OKUMA YAZMA BİLMEYENLER VE YAŞLILAR DA YARARLANACAK

Sadece görme engelli vatandaşların değil, tek başına oy kullanamayan yaşlıların ve okuma yazma bilmeyenler de bu cihazdan faydalanabilecek. Görme engelli Şeyhmus Öncel, birilerinin yardımıyla oy kullanmak zorunda kalan görme engellilerin yanı sıra kendi başlarına oy kullanamayan yaşlılara da değindi. Bu cihazın sadece görme engelliler için değil tek başına oy kullanamayan yaşlılar için de bir çözüm olacağını belirten Öncel, oy pusulalarında mührü kendi partilerine basan partililerin olabileceğini ve bu kişilerin yaşlıların yerine oy kullanabileceğini ifade etti. Üretilen cihazla bu olumsuzluğa son verilebileceğini dile getiren Öncel, "Öncelikle dernek olarak oy kullanma babında sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntı görme engelliler için çıkarılacak cihaz sayesinde giderilebilir ve daha güzel bir şekilde oy kullanabiliriz. Bir de şöyle bir şey var; genelde yaşlılarımız, anne babalarımız biz bunları oy kullanmak için götürdüğümüzde bazı partiler bunun öncülüğünü yapıyor. Elimizden alıp götürüp kendi partilerine oy veriyor. İster istemez bu zorumuza da gidiyor. Yapılacak bir şey yok, bir şey yapamıyoruz. Bu konuda yetkililerden daha duyarlı olmasını ve bu olaya el atmasını istiyoruz. Bu şekilde bu sorunlar halledilirse daha güzel olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.