02-06-2015 |

Engellinin 'Erişim Engeli' Kalkıyor

ODTÜ Teknokent, Türkiye’deki engellilerin erişim engeline umut olacak projeyi hayata geçirdi.

Engelli ve engelsiz bireylerin aynı yolda gitmesi için tasarlanan Engelsiz Erişim Sistemleri (EES), tekerlekli sandalye kullanan yürüme veya görme engellilerin kot/ yükseklik farkı nedeniyle yaşadıkları sorunları hareketli rampa sayesinde ortadan kaldırıyor. ODTÜ’de engelli öğrencilerin erişimini kolaylaştırmak için iki yerde aktif kullanılan sistem son olarak Meclis’e kuruldu.

KULAK TIKAYIP TRİBÜNLERE OYNAMIŞIZ

Engellilerin günlük hayatta yaşadıkları zorluklardan yola çıkarak projeyi tasarlayan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Ataman Özdemir, “Engellilerle ilgili yapılan tüm çalışmalar raporlarda ve raflarda kalıyor. Araştırmalara başladığımda ülke olarak, üniversite olarak engellilerin çığlıklarına kulak tıkadığımızı ve herkesin tribünlere oynadığını gördüm” dedi. Altı ulusal, iki uluslararası patent alan ESS’nin tamamen yerli olarak üretildiğini vurgulayan Özdemir, özetle şunları söyledi:

MERDİVEN RAMPA HALİNİ ALIYOR

EES, çıkılacak yerdeki yüksekliği, zemine eşitleyen bir sisteme sahip. Merdiven kenarlarında bulunan boşlukları değerlendiriyor ve ana yapıya asla zarar vermiyoruz. Boşluğun olmadığı durumlarda ise geniş merdivenler üzerine basamaklı bir formda bulunan ve sistem çalıştırıldığında yükselerek düz yol şeklini alan alternatifi de geliştirdik. Yani engelli bireyler, merdiveni rampa haline getirebiliyor.

ÇEVRE DOSTU BİR SİSTEM

Sistem yukarı kalktığında mini rampa açısal bir hareketle tekerlekli sandalyenin geri kaçmasını engelliyor. Otobüslerde, metrolarda, bireysel taşıma araçlarında da kullanılabilecek şekilde tasarlanan sistem, iç mekanlarda elektrikle, dış mekanlarda ise güneş enerjisinden yararlanılabildiği için çevre dostu olma özelliği de taşıyor. Yurtdışından gelen ürünlerin tanesi 10 bin ila 15 bin euro arasında değişiyor. Bizler sistemi yaygınlaştırabilirsek, hem yüzde 70’e yakın daha ucuza kurulum sağlayacak hem de gerçekten işlerliği olan bir erişim sağlayacağız. ESS’ye kamunun sahip çıkmasını ve sistemin yaygınlaştırılmasını istiyoruz.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/egitim/29161949.asp

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Kullanıcı Görüşleri...

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!